• Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~fsgafdhagdfah [80.245.182.*]
    ...i grudniu 2010 ? Piszcie poważnie, bez chciejstw i marzeń.
  • Re: Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~tworaz55 [*]
    Czerwiec 2010 ok. 29 zł.
  • Re: Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~fgsdhafdhasgfdashdfa [80.245.182.*]
    Z tego wszystkiego ja nie napisałem swojej prognozy. Zakładając że Graal pokaże dobre wyniki w IV kwartale oraz nie zostaną one "okrojone" na wiosnę przez raport audytora to zakładam, że w czerwcu powinniśmy mieć ok 15 zł. Szczególnie jeśli Koral zadebiutuje na giełdzie i będzie to debiut udany. Jeśli wszystko będzie przebiegać w dobrym kierunku to na koniec 2010 roku uważam za możliwy kurs na poziomie 18-20 zł. Wyższe kursy są na razie mrzonką, szczególnie do momentu w którym spółka trwale nie poprawi rentowności, szczególnie ROE. Abyśmy zobaczyli kurs na poziomie powyżej owych 18-20 zł spółka musi przynosić jakieś 15-20 mln zysku netto, a to nie wiadomo kiedy i czy wogóle się stanie. Takie są moje prognozy. Zagrożeniem dla ich zrealizowania jest przede wszystkim ewentualne są ewentualne przejęcia o których mówi spółka, a które ja postrzegam raczej negatywnie bo są to spółki o przychodach ok. 100 mln zł, a Graal nie ma pieniędzy na kupno tak znaczących podmiotów. W grę więc wchodzi emisja lub wymiana akcji. Oba warianty raczej zaszkodziły by kursowi. Tak więc:

czerwiec 2010 - 15 zł
    grudzień 2010 - 18-20 zł.

Pozdrawiam.
  • Re: Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~Nowy miszczu [194.63.135.*]
    Ja stawiam na 25zł w czerwcu, 30zł do końca roku. Graal nie potrzebuje wcale jakiejś niesamowitej rentowności przy tym poziomie kursów. Spółka jest pewna, ma ponad 40% udziału na rynku konserw rybnych, a przy tym C/WK w granicach 0,5. W tej sytuacji do poważnych wzrostów wystarczy, że przynosi ona jakiekolwiek zyski w kryzysowych czasach.
    Trend również nam sprzyja, po długich spadkach mamy wreszcie systematyczne, coraz wyraźniejsze wzrosty. Myślę, że będą one porównywalne w swojej skali do wcześniejszych spadków. Jedyne co mnie w tej chwili w spółce niepokoi to planowane przejęcia. Podzielam tu opinie poprzednika. Graal ma zbyt duże zadłużenie by planować duże przejęcia.
  • Re: Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~qwert [89.230.36.*]
    Nie wiem, czy kolejne przejęcia to zły kierunek. Przecież firma musi się rozwijać, a przejęcie to umożliwi, bo kiedy przejmować spółki jak nie w czasach kryzysu?
  • Re: Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~fdsaghdfashdfashg [80.245.182.*]
    Dla firmy dobrze, dla kursu niekoniecznie. Poza tym zawsze jest lepiej gdy firma rozwija się organicznie. Graal nie ma za co robić przejęć, swojej kasy nie ma a kredytu już na taką kwotę nie dostanie. A więcy tylko dodruk, a to wiemy co oznacza.
  • Re: Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~Nowy miszczu [194.63.135.*]
    Graal przejął ostatnio sporo mniejszych firm. Osobiście wolałbym żeby się teraz skupił na poprawie wyników, co zapewniłoby wzrost cen akcji co najmniej do poziomu wartości księgowej. W przypadku kolejnych dużych przejęć przestaje już to być takie pewne, choć oczywiście może się okazać, że będą one trafione i odbiją się pozytywnie na kursie akcji spółki. W emitowanie akcji w obecnej chwili na jakiekolwiek cele jednak nie wierzę, to by wymagało niezwykłej wręcz głupoty władz Graala.
  • Re: Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~Marco [212.244.51.*]
    Jak dodrukowali akcji po 36 zł, to kurs się zwalił. A jak puszczą parę milionów po nomnale, czyli 10 zł, to znaczy, że kurs wystrzeli w kosmos? W czerwcu powinno być 23 zł, ale ostatnio typowałem kurs na 30 listopada 2009 i nie trafiłem. Na kurs akcji wpływa tyle zmiennych, że takie prognozowanie to czysta fikcja.
  • Re: Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~Koral [91.193.144.*]
    Typowałem już kilka razy i jakoś szczęścia nie miałem. W 20 zł w czerwcu nie wierzę ale to nic nie znaczy - nie wierzyłem też rok temu, że KGHM odbije na 50 zł a jest po 100 zł.
    Marco napisał, że na kurs wpływa wiele czynników i ma rację, że trudno to prognozować.

Osiągnięcie 17 zł w czerwcu uznam za sukces Graala, przy czym zakładam, że będzie jeszcze jednak korekta w tym czasie i spadniemy do 11 zł co najmniej.

Koniec roku: 20 zł - ale ja pewnie wysiądę częścią kapitału do tego czasu.

Spółka ma w miarę dobre perspektywy i wyniki roczne powinny być lepsze niż rok temu po audycie. Rok 2010 powinien też przynieść stabilizacje wyników w okolicach 12-18 mln zysku netto.
    Byle nie robili przejęć z emisją po 10 zł - wtedy wysiadam.

• Re: Jakie scenariusze i cenę dla Graala prognozujecie w czerwcu 2010... Autor: ~jon [83.20.236.*]
    jw
[x]
GRAAL -2,30% 21,50 2025-06-16 12:01:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.