po pierwsze to żadna niespodzianka...artykuł z PB z marca juz o tym mówił
"Niewykluczone, że jedną z nowych inwestycji Jago będą akcje Elektrimu, należące obecnie do Macieja Niebrzydowskiego.
- Rozmawiałem o tym z akcjonariuszami Jago. Opinie są zróżnicowane, temat ma zwolenników i przeciwników. Ja jednak uważam, że to bardzo ciekawy pomysł – mówi Maciej Niebrzydowski.
Przypomnijmy, że inwestor kupował akcje Elektrimu ponad półtora roku temu. Nie sprzedał ich w wezwaniu, które ogłosiło PAI Media w związku z upadłością i wycofaniem „Elka” z giełdy. Nadal dysponuje pakietem ponad 5 proc. Wielokrotnie podkreślał, że wierzy w przyszłość Elektrimu. [KL]"
po drugie jakos dla solorza opłacało sie skupować w wezwaniu
po trzecie jesli to byłaby tranzakcja mogąca pogrążyc jago to reszta akcjonariuszy by tak łatwo sie nie poddała...maciek ma 29% akcji
Warszawa, 15.01.2008 (ISB) -
PAI Media kupiło w wezwaniu 38 mln akcji Elektrimu, które stanowią 45,36% kapitału zakładowego spółki, podała warszawska Giełda Papierów Wartościowych w komunikacie we wtorek. PAI Media zapłaciło 7,82 zł za akcję.
PAI Media wezwał do sprzedaży 56.077.959 akcji Elektrimu, stanowiących 66,94% głosów na jego WZA pod koniec listopada.
PAI Media początkową oferowało 6,25 zł za akcję, podwyższyło cenę 21 grudnia, po interwencji GPW. Wyższa cena stanowi średnią z notowań z sześciu miesięcy poprzedzających wezwanie.
Zarząd GPW zgodził się na początku listopada na warunkowe wycofanie Elektrimu z giełdy. Spółka znajduje się w trakcie procesu upadłościowego.
Narastająco w I-III kw. 2007 roku grupa Elektrim miała 185,79 mln zł zysku wobec 47,10 mln zł straty rok wcześniej przy obrotach odpowiednio 1065,80 mln zł wobec 1119,10 mln zł. (ISB)
tak więc solorz-żak w wyniku wezwania zdobył 38mln akcji (45%elka) a miał zamiar zdobyć 56mln akcji czyli (67%elka).
"W wyniku wezwania podmiot nabywający zamierzał osiągnąć 100% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu, co odpowiada 83.770.297 głosom i akcjom"- czytamy w wezwaniu.Na początku listopada zarząd GPW poinformował, że wyda zgodę na wykluczenie z obrotu giełdowego akcji Elektrimu, pod warunkiem przeprowadzenia wezwania na akcje, umożliwiającego wyjście akcjonariuszom z tej inwestycji, A TAKŻE pod warunkiem publikowania informacji o przebiegu postępowania układowego z wierzycielami ORAZ - że w ciągu 6 miesięcy od uzyskania porozumienia z wierzycielami walory Elektrimu powrócą na rynek główny lub alternatywny GPW, podała giełda w komunikacie."
i takowe porozumienie z wierzycielami nastapi
Gówno mnie ochodzi Elektrim i akcje prezesa.Mnie interesuje Jago i jej perspektywy rozwoju.Kiedy się skończy ta kiszonka i kurs wreszcie ruszy.Co z tym mocznikiem?