Witam,
To że te 3 transakcje były w jednej sekundzie wcale nie oznacza, że jest jeden kupujący, ale przy takim wolumenie na Rafamecie nie jestem tego pewny.
Jestem przekonany, że sprzedało ARP, natomiast skłaniam się do nie jednego ale dwóch kupujących. Te prawie 208 tys. akcji to 4,81%, co przy małym skupowanku z rynku co w ostatnich dniach miało miejsce, usytuowałoby kogoś tuż poniżej 5%. Pozostałe akcje to 2,78% wskazywałyby na Jędrzejewskiego (na pewno podkupował z rynku i byłby tuż poniżej 20%) albo BGK (jeżeli kupowało z rynku będą również poniżej 5%).
Drugim rozwiązaniem jest po prostu zakup przez Jędrzejewskiego i usytuowanie się poniżej 25%.
Nie chcę mi się wierzyć, żeby ktoś akurat zapragnął kupić 7,6% akcji Rafametu. Ile w tych moich rozważaniach prawdy to się okaże, ale może wreszcie kurs się ruszy.
Pozdrawiam,
Misiek
Raczej nie. ARP przy tej śmiesznej cenie rynkowej nie sprzedałoby nawet części akcji. Powtarzam: części, nie mówiąc już o całym pakiecie przeszło 40% akcji w RAFIE, który wg wypowiedzi rzecznika Agencji wart jest nie mniej niż 25 zł/sztukę.
Kto sprzedawał? Prawdopodonnie Jędrzejewski. Kto kupował? Stawiam na Jakubasa. Dlaczego? Cała sprawa rozgrywa się w trójkącie Rafamet-Ponar-Polna. IMHO Polna zrezygnuje z zakupu ZPC Ponar, a całe zainteresowanie Jakubasa i Polnej skupi się na Rafamecie. To był po prostu pierwszy ukryty krok. Oczywistym jest, że nie podadzą kto kupował. Zagrywka podobna do tej, którą można było zaobserwować niedawno na Hardexie. Moim zdaniem poszły dwa pakiety poniżej progu 5% na tzw. "słupy". Czyje to słupy? Tego oficjalnie się nie dowiemy.
Bardzo możliwe, że to właśnie Kopex kupił od Jędrzejewskiego te akcje. Łącznie wartość emisji Kopexu wyniosła 157.450.000 zł - mają więc z czego pociągnąć.
Tak czy owak wygląda to bardzo ciekawie i być może za miesiąc-dwa dowiemy się czegoś więcej. Bo na razie podadzą tylko sprzedającego.
A ten ostatni link, który zapodałeś jakiś taki ogólny, wyskakują mi Nowiny - strona główna.
Wszedłem do pokoju,spojrzałem na komputer,stoi 220 tys na sprzdaży,zacząłem przeliczać cyfry czy dobrze widze ktoś dorzucił i już było 328 tys i wtedy ciach wszystko ktoś zabrał.Kto mógł to być?