500 000 to znowu nie tak dużo ... Pewnie sobie zdywersyfikowali portfel.
MERĘ wprowadzał WDM - mają ich w portfolio na pierwszej stronie.
A tak w ogóle, to coś ostatnio MERA ucichła. Chętnie bym sprzedał część akcji, ale wtedy trzeba by ubić kurs do jakichś 2,50 PLN pewnie. Dlatego trzymam. Skoro przetrwali kryzys w bardzo dobrej kondycji, to może za jakiś czas będzie można spokojniej sprzedać więcej po cenie w okolicy 3.80 PLN. Może.
Ktoś kiedyś pisał na tym forum, że mają wchodzić na główny prarkiet. Wie ktoś, czy to aktualne? Wiadomo kiedy?
Prawdopodobny termin wejścia to połowa 2010. Radzę przeczytać raport skosolidowany za 3kwartały. Na samym początku ejst napisane, że to priorytetowa sprawa dla rozwoju spółki.
Chyba nie muszę dodawać kot będzie wprowadzał.
A to, że tak późno się ogłosił Inwest. Chyba jego pracownicy muszą na czymś dobrze zarobić. A na pensji raczej aż tak dobrze się nie zarobi?
Dodatkowo wszystkie przypuszczenia (Niemcy, Biedornka, dlasze gospodarowanie hali oraz rodzynek - Jastrowie) oficjalnie są w raporcie wspomniane.
W grudniu oddają Biedronkę.
Czy kurs wzrośnie.
Na pewno jeśli chcą wejść w połowie 2010 roku to co najmniej od marca musi być powyżej 5zł.
No i dobrze, że wspomniałeś o tym raporcie, bo nie wpadłem na to, żeby zajrzeć na ich stronę. Dzięki.
Uwielbiam czytać te ich raporty! Konkretne, optymistyczne, szczegółowe, proste, ...
Jest tam takie skromne stwierdzenie o rynku skandynawskim ... No comment ;)
Wejście na główny to dopiero początek drogi spółki Mera Schody w spółkę Mera Holding z conajmniej 2 spółkami córkami notowanymi na NC. Tutaj mamy przeobrażanie się małej lokalnej spółki w przynajmniej średniej wielkości holding. A to da kapitalizację w setkach milionów. Tylko kto tego doczeka?
Czyli co, sugerujesz w najgorszym przypadku 9PLN/akcję (kapitalizacja 100 mln), a w najlepszym 81PLN/akcję (kapitalizacja 900 mln). Średnia arytmetyczna z tego na poziomie 30 PLN mnie jak najbardziej satysfakcjonuje ... Nawet na 20 PLN się zgadzam ...
Obyś miał rację i oby jak najszybciej się to stało.
Swoją drogą po aktualizacji wyników c/wk spadła do 1.04. Znowu MERA jest niedowartościowana. Jakieś 8PLN to już teraz wg mnie się należy.
Wartościowanie - wartościowaniem. Jakoś większość spółek w których coś się dzieje idzie często na c/wk i c/z kosmicznych wartości. Tutaj jest minimalny FF i wiele przed nami. Osobiście liczę na kapitalizację conajmniej 200mln zł (JASTROWIE!!). Poza tym ile może być warta hala, której wynajem 1/3 da zysk 1mln zł na czysto rocznie - analogicznie całość 3mln - ile 10x więcej? Zwykle nieruchomości zwracają się po około 30latach wynajmu - więc licząc w taki sposób sama hala w centum Lewina to wartość około 100mln złotych.
Ile są warte hektary przy złączeniu 2 dróg krajowych? Ile zakłady Klona? Samo doszacowanie nieruchomości i zakładów Mery mogłoby dać około 200mln złotych. Czy coś jeszcze? Może FF na poziomie 10%? Poprawa zysków netto podczas kryzysu? Coraz odważniejsze wchodzenie w deweloperkę (niszową - nie tylko budowę mieszkań), perspektywa wejścia na rynek główny w pół roku, a może debiut spółek zależnych na NC?
Jest tego na prawdę sporo - a kto wierzy w spółkę niech lepiej dokupuje póki tanio - a nie niesprzedaje. Ostatnio po takim maraźmie nastąpił wystrzał o ponad 30% - niebawem pewnie znowu nas to czeka. Mera jak można zauważyć porusza się skokowo - co jest spowodowane coraz mniejszym FF.
Pasuje mi ta argumentacja. Jak najbardziej. 200 mln daje jakieś 22 PLN na akcję wg dzisiejszej, wcale nie odjechanej ceny. A już się zacząłem martwić tym chwilowym marazmem ...