Rewelacyjny zyska w 3Q09, ale ... Jak się wczyta w raport to okazuje się, że wyniki są skutkiem przejęć i są jednorazowe.
W wyniku przejęcia Familly Frost zwiększone zostały pozostałe przychody operacyjne o blisko 7 mln zł!!!
Z pozostałych połączeń wygenerowana została tzw. wartość firmy - czyli zapchajdziura pomiędzy ceną nabycia, a rzeczywistą wartoscią tego co sie kupuje. Oznacza to, że spółka wydała ponad 11 mln zł ponad to, co za to kupiła. Czy to jest faktycznie tyle warte?
Podsumowując - wynik za 3Q09 jest wynikiem działań jednorazowych i zabiegów księgowych.
Wynik operacyjny z podstawowej działalności trudno oceniać po połączeniu tylu podmiotów szczególnie w kontekście kolejnych kwartałów.
Po pierwotnym zachwycie nad wynikiem ja mówię PAS.
O co ci chodzi chory człowieku.Graj i zarabiaj,bo do końca roku 5 pewne.WIG-20 przebije 2500 i zacznie się jazda.Kto jeszcze teraz nie kupi,zostanie z ręką w nocniku.To ja Wam powiadam,doświadczony akcjonariusz.
Powodzenia. Może Ci sie uda. Wiele się działo juz na GPW.
Ja się staram, żeby na forum Bankiera było trochę merytorycznych wypowiedzi z zakresu analizy fundamentalnej. Drażnią mnie stada naciągaczy, którzy krzyczą, żeby kupować bo ... kto nie kupi ten jest głupi.
Nie jestem spekulantem jak Ty i nie licze tylko na emocjonalne ruchy i myślenie życzeniowe.
ZJN to co tu robisz te forum jest nie wiarygodne nie raz się o tym przekonałem wpadam tu z czasami nie mówiąc o pisaniu zajrzyj na P też są naganiacze ale wiadomo kto jest kto ale moderatorzy i kier ok
na stm też zarobią wg mnie około 10 mln no chyba ze bądą jeszcze wzrosty na gancie i zrembie co bardzo prawdopodobne tak więc wynik roczny będzie oscylował wokół 20 mln !!!
Uważam, że jest to merytoryczna wypowiedź.
Tak jak wcześniej pisałem Jago S.A. musiało pokazać zysk po III kwartale, bo znam się analizie finansowej i cyfry musiały "tak" pokazać. EBIT jest na wysokim poziomie.
Z tą wartością firmy również po konsolidacji.
Ale ... Jago będzie podnosić się z każdnym kwartałem o ile odzyskają płynność. Wydali mnóstwo pieniędzy na przejęcia kosztem kapitału obrotowego. Policzcie sobie wskaźniki płynności I i II. Tu jest masakra!!!
I teraz najważniejsze; przejmowali firmy również z długami, które trzeba spłacać i wspierać gotówką.
Jeżeli nie zdobędą kapitału obrotowego to rewelacji nie będzie.
PS
jeżeli kontrakt na mocznik "nie padnie" to dawny Stormm bdzie ciągnął wyniki finansowe w górę!