Co tu dużo mówić, wyniki za III kwartał rozczarowujące. Przychody i zysk mniejsze niż w II kwartale. Widocznie 500 tyś. zysku na kwartał w II kwartale to szczyt możliwości tej spółki. Nadmuchany balon w czwartek pęknie - przewiduję więcej niż minus 10%.
Moje analizy co do możliwości Swissmedu i EMC Instytutu Medycznego potwierdzają się z każdym kwartałem. EMC jest dobrze zarządzany i przynosi duże zyski, a Swissmed przędzie bardzo cieniutko. Swissmed jest przy tych wynikach (i prognozach co do przyszłości na podstawie ostatnich trzech kwartałów) gigantycznie przewartościowany. EMC jako niedowartosciowana spółka w najbliższych tygodniach/miesiącach urośnie jeszcze co najmniej kilkadziesiąt procent.
no to poczekamy do końca tygodnia. Pewnie będziesz się mylił ale .... Ja jestem zapakowany po uszy akcjami swissa i po wykresie widać, że zasięg 3 PLN za akcję jest jak najbardziej możliwy. Szczerze, życzę Ci tego aby akcje EMC poszły w górę tylko nie wypisuj tutaj takich pierdół, że wyniki finansowe tragedia. Jest lepiej niż przed rokiem a to, że troszkę gorzej niż w poprzednim kwartale to nie znaczy, że w spółce dzieje się źle.
Kolego możesz jeszcze napisać w jaki sposób wyszło Ci, że Swissmed jest GIGANTYCZNIE przewartościowany, EMC jest niedowartościowane. Proszę podaj jakieś wyliczenia ponieważ według mnie obie spółki są przewartościowane ale to akurat nie jest wskaźnik wzrostów.
DO WSZYSTKICH AKCJONARIUSZY!!!!
Pamiętajmy, że na kupujemy przyszłość, a nie teraźniejszość.
koledzy, kolega domniemam pokusił się tylko o porównanie i tyle. EMC jest zdecydowanie bardziej "fundamentalny", niestety cena i ilosc akcji jaką mozna kupic jest mniejsza niz swiss z tego też względu swiss ostatnio bardziej dynamicznie rosło.
Niemniej jedna jak przeanalizujecie historię to zobaczycie ze EMC największe przychody i zyski miało zwykle w III Q. Nie wiem na czym to polega ale teraz mają również bić rekord, chociażby dlatego ze są po prostu więksi niż byli rok temu. Znam dobrze tą spółkę i wiem że stać ją na 60 zeta. Kupujemy przyszłość więc wskaźniki mają nic do tego.
Gigantyczne przewartościowanie Swissmed'u wynika już choćby ze spojrzenia na dwa podstawowe wskaźniki (skopiowane poniżej ze strony bankier.pl):
dla Swissmed:
Cena / Zysk 3691.90
Cena / WK 5.17
dla EMC:
Cena / Zysk 21.50
Cena / WK 3.61
przy czym Cena / WK jest tutaj bardziej znaczący, ze względu na fakt, że Swissmed dopiero zaczyna osiągać zysk.
Po uwzględnieniu wyników EMC za III kwartał (szacuję, że będą rekordowe w historii spółki i wyniosą ok. 3,5 mln) Cena / Zysk spadnie do 16. Wartość księgowa pokazana powyżej jest zawyżona, bo nie uwzględnia jeszcze środków pozyskanych w ramach zarejestrowanej już emisji (nie chce mi się liczyć rzeczywistej, ale jest pewnie trochę powyżej 3). Te wskaźniki dla tak szybko rozwijającej się spółki wskazują na niedowartościowanie. Wystarczy też porównć analizę fundamentalną na dwóch poniższych stronach (obiektywne - robione przez portal):
Podsumowując, przewartościowanie Swissmed jest ewidentne. Spółka pewnie ma jakąś przyszłość, jak większość spółek zajmujących się służbą zdrowia w naszym kraju, ale w porównaniu z EMC to jak ziemia i niebo.
EMC systematycznie przejmuje nowe jednostki, generuje coraz większe przychody, a co jeszcze ważniejsze coraz większe zyski. Niedługo mają nawet przejąć szpital wojewódzki, co wskazuje na skalę ich działalności.
Pozdrawiam,
engelbert
P.S. johonny moim zdaniem ma rację, że 60 zł na EMC to krótka perspektywa. Przy obecnych brakach w finansowaniu zabiegów przez NFZ, ludzie nie mają wyjścia i muszą się leczyć prywatnie, jeśli chcą przeżyć - to będzie generowało coraz większe zyski.
cwoku ty dalej psioczysz na swissmeda juz chyba od roku pewnie jestes zapakowany po uszy w EMC i nie mozesz scierpiec jak swissmed rosnie podczas gdy twój wół sie wlecze
poczytajcie sobie watki inne tego pana to sie przekonacie jaki z niego palant
kazda spólka ma le[pszy i gorszy kwartał i nie poroónuje sie 3 kwartalu z drugim tylko 3 z 3 poprzedniego roku cwoku swissmed w tamtym roku mozna było uznac za badziewie ale kupujac swissmeda kupuje sie przyszłosc bo widac naocznie ze w spółce jest coraz lepiej
dokladnie porownuje sie kwataly z zeszlych lat.. i widac jaki swissmed zrobil postep... ale to jeszcze nic....zreszta zobaczycie to po 4 kwartale.. limity z nfzu juz dwano wyczerpane i ludzie lecza sie prywatnie :)
U hu, hu. Ale tu agresji. Chyba musiałem trochę prawdy napisać, że tak ostro zaatakowano, a przy tym bez przedstawienia żadnych argumentów. Ale moje prognozy są chyba trafne na Swissmed już -4%, do końca dnia będzie -10%. EMC tymczasem +4,3%
Pozdrawiam,
engelbert
P.S. Proponuję jakiś walerin na uspokojenie - moja ś.p. babcia zawsze go brała jak była bardzo zdenerwowana
oj smieszny kolego popatrz na wszystkie po wynikach spadaja a tobie radze sprzedac przed wynikami zebys nie musiał prosic babci o pomoc tu kto chce sprzedac to ma komu tam przy tymobrocie bedzie trudno
Panowie nie ma co sie kłócić w końcu to ta sama branża i w sumie jedziemy na tym samym wózku. Ja zakupiłem obie firmy EMC i SWISSMED, teraz tylko spokojnie czekam na wzrosty.
Pewnie ma w tym jakis cel. Jaki? Pewnie pieniadze. SWISSMED wzrósł przed ogłoszeniem wyników teraz sie koryguje. Na EMC czekamy na wynik a kurs rośnie naturalne, po ich ogłoszeniu pewnie troche sie skoryguje w dół a potem dalsze wzrosty na obu spolkach. Pozdrowienia.