Rada Ministrów przyjęła Krajowy Plan w dziedzinie Energii i Klimatu — poinformowało Ministerstwo Energii. Dokument określa kierunek zmian w polskiej energetyce w perspektywie najbliższych 15 lat i obejmuje działania planowane do 2040 roku. Plan zakłada m.in. wzrost udziału odnawialnych źródeł energii, rozwój energetyki jądrowej oraz modernizację sieci przesyłowych i dystrybucyjnych. Przyjęty dokument zostanie teraz przesłany do Komisji Europejskiej.
Dnia 2026-06-09 o godz. 17:44 ~kkk1111 napisał(a): > Rada Ministrów przyjęła Krajowy Plan w dziedzinie Energii i Klimatu — poinformowało Ministerstwo Energii. Dokument określa kierunek zmian w polskiej energetyce w perspektywie najbliższych 15 lat i obejmuje działania planowane do 2040 roku. > Plan zakłada m.in. wzrost udziału odnawialnych źródeł energii, rozwój energetyki jądrowej oraz modernizację sieci przesyłowych i dystrybucyjnych. Przyjęty dokument zostanie teraz przesłany do Komisji Europejskiej.
Ministerstwo Energii podkreśliło, że dokument zakłada wykorzystanie local contentu przy największych inwestycjach energetycznych. W przypadku budowy morskich farm wiatrowych udział krajowych dostawców ma wynieść 40 proc. Według resortu dzięki temu do polskich firm może trafić około 110 mld zł. Podobne założenia dotyczą energetyki jądrowej. Planowany udział krajowych dostawców ma wynieść 40 proc. przy pierwszym reaktorze, 45 proc. przy drugim oraz 50 proc. przy trzecim. W tym przypadku polskie firmy mają zyskać dodatkowo około 100 mld zł.
Mimo dynamicznego rozwoju OZE Polska jeszcze przez lata będzie potrzebowała energetyki konwencjonalnej do utrzymania bezpieczeństwa dostaw energii. – Energetyka konwencjonalna dzisiaj jest kluczowym czynnikiem sukcesu do przeprowadzenia skutecznej transformacji – podkreśla w rozmowie ze Strefą Biznesu Grzegorz Lot, prezes Taurona.
oj Szerszeń chowaj żądło, jutro srogie lanie - "Trump: poinformowano mnie, że Irańczycy zestrzelili nasz śmigłowiec; musimy odpowiedzieć" Czyli gość znów napełnił skarbonkę że niby kończy, teraz znów zacznie.
Wiesz Joe tak sądzę ze zaraz zaczyna sie imprezka w USA Kanadzie i Meksyku i jakoś mi sie nie chce wierzyć zeby na rączkę Panu trampkowi było teraz mieszanie polityki i wojenki przez miesiac razem z taką imprezą sportową bo to kompletnie podważyłoby jego wiarygodność na swiecie i autorytet drugi aspekt spadkow na gieldach to debiut spaceX najwiekszy w calej historii i wycofywanie potężnych ilosci pieniędzy na ten debiut ale debiut bedzie 12 czerwca i po debiucie chajsik wróci szybko w pierwotne miejsce to dwa plusy trzeci to taniejaca ropa stało sie to juz faktem bo pomarańczowy wedlug mnie nawet jesli Izrael bedzie dalej bombardował Liban to juz sie wypowiedział ze umywa od tego ręce i nie pomoże w tym natanjahu trzy do zera szerszen kontra jo41A teraz przedstaw mi kolego swoje argumenty tylko nie głupoty wyssane z palca lub wrozby ze szklanej kuli dlaczego niby Polimek ma byc tańszy .Poczytam moze zrozumiem bo wg mnie ta niska i chwilowa cena to czysty wytwor spekulacji .
Ps wg mnie niżej 7.2 do 7.3 i tak niżej nie zejdziecie a to i tak tylko na chwilę bo w tej cenie to chętnych do oddania juz naprawdę bedzie ułamek a do kupna naprawdę duzo chyba ze bedxie grana animacja z wora do wora na pokaz ale to tez niczego nie zmieni bo tu na polimku są solidne podstawy i perspektywy na przyszlosc a nie tak jak np na modiwo dawnym ccc mżonki gdzie sie tylko chajsik przytula na spadkach
wiarygodność ? dooooobre Trump już chyba ponad 30 razy ogłaszał porozumienie z Iranem, szybciej USA odpadną z Mistrzostw, niż Trump coś nowego wymyśli....
zapomniałem dodać, że nie spodziewałem się, że tak przycisną i stratują kurs, rozumiem realizacja zysków była >9,5, ale nie obrażę się jak dokupię poniżej 7,xx dobrze grają
No fakt pomaranczowy teraz tu juz strzelił sobie samobója i to konkretnego a u nas Karol jadąc do niego na urodziny i gale UFC pochrzaniony ten świat ale my go ne zbawimy