• czy to nowe poziomy Autor: ~okiem inwestora [94.75.121.*]
    trzymam ten walor od 20 zł i zero podatku dla Belki tak powinien wyglądać inwestor moi znajomi gracze już dawno są bankrutami.
  • Oko masz niezłe, ale jest tylko jedno małe ALE. Autor: emeryt_giełdowy [83.6.241.*]
    Trzymasz ten walor od 20 zł czyli od 2003 r.
    1/ Otrzymałeś 16,42 zł. w formie dywidendy, czyli po 6 latach nastąpił 82% zwrot kapitału początkowego,
    2/ Kapitał początkowy wzrósł o prawie 700% - średnia roczna niezła.
    3/ Gdybyś zainwestował kapitał w np. Hutmen, Impexmetal, Polimex i parę innych spółek w latach 2005-2007 to mógłbyś sobie kupić dużo więcej akcji MNC.

A to małe ALE to to, że takich jak Ty jest niewielu.
    Tej spółki nie jest w stanie nic rozruszać - nawet 100 mln zysku netto, czyli EPS 15 zł.
    A nowe poziomy cenowe zapewne będą w roku 2010, jak pojawi się ......................... .
  • Re: Oko masz niezłe, ale jest tylko jedno małe ALE. Autor: ~r060mat [77.236.0.*]
    Konkluzja jedna, co mało spada mało rośnie, kupuj w dołku sprzedawaj na górce. Szacuń dla "okiem investora", ale mogłó być o wiele lepiej.
  • Re: Oko masz niezłe, ale jest tylko jedno małe ALE Autor: www.eportfel.com [79.185.20.*]
    A niby po co ma ją cokolwiek rozruszać? Dla mnie i może chodzić po 10zł jeśli nadal będzie generowała taki zysk i dywidendy. Biznes jest po to aby dawał zarobić a nie po to aby go sprzedawać i kupować co chwila.

Widzę że jestem w dobrym towarzystwie. Mennica jest trzymana przez silne ręce. Ja jestem tu od trzech-czterech lat o ile dobrze pamiętam.
  • www.eportfel.com : nie przesadzaj. Autor: emeryt_giełdowy [83.6.221.*]
    Gdyby Mennica miała chodzić po 10 zł. to oznacza, że jej wycena byłaby niższa niż cena z przełomu 1999/2000 r.
    Twoja strata wyniosiłaby prawie 90%.
    Wypłacona dywidenda z lat 2005-2008 stanowiłaby tylko 13,5% zainwestowanego kapitału początkowego i w roku 2009 ponad 40% ceny po której chcesz aby chodziła.
    Pozdrawiam.

• Re: www.eportfel.com : nie przesadzaj. Autor: www.eportfel.com [78.8.124.*]
    Oczywiście że przesadzam i przejaskrawiam ale po to aby pokazać swoje (moim zdaniem prawidłowe) podejście do inwestycji. Liczy się wartość tego co masz w ręku a nie notowanie papieru. To co masz to wartość firmy, to co pokazują notowania to opinia innych o tej wartości - najczęściej błędna. Liczy się to ile nasza firma jest naprawdę warta a nie to co o niej sądzą inni.
  • www.eportfel.com: Liczy się wartość tego co masz w ręku a nie ......... Autor: emeryt_giełdowy [83.6.215.*]
    Panie Maćku
    To znaczy, że się pięknie różnimy w podejściu do inwestowania!!!!!!!
    Dla Pana wartość portalu www.eportfel.com może być wartością samą w sobie.
    Takie podejście można stosować w przypadku gdy się jest posiadaczem portalu nie notowanego na GPW. W takim przypadku wycena runkowa zastępowana jest wyceną księgową. Faktyczna jego wartość może nigdy nie zostać zweryfikowana. Zgoda co do tego, że "Biznes jest po to aby dawał zarobić a nie po to aby go sprzedawać i kupować co chwila." Ale uważam także, że biznes nie jest i nie może być celem samym w sobie. Aby zarabiać ten biznes musi podlegać i podlega ocenie przez wartość przychodów i zysków które generuje.
    Inaczej ma się sytuacja ze spółkami notawnymi na GPW. Ich wartość podlega ciągłej ocenia. Nie dyskutuję i nie oceniam, czy ta wycena jest prawidłowa, ONA poprostu jest.
    Pisząc o rozruszaniu spółki miałem na uwadze właśnie te różne oceny wielu podmiotów na GPW i w mojej ocenie niedowartościowanie naszej spółki.
    Pozdrawiam i życzę sukcesów.

• Re: www.eportfel.com : nie przesadzaj. Autor: ~eportfel [212.160.172.*]
    Tutaj masz informacje o eportfel . Szczególnie przydatny na rynek walutowy forex ...
  • Re: www.eportfel.com : nie przesadzaj. Autor: ~woj [62.141.236.*]
    Czy tu są tylko tak stare wiadomości ?
  • Re: Oko masz niezłe, ale jest tylko jedno małe ALE Autor: ~r060mat [77.236.0.*]
    Biznes jest po to aby przynosił zyski, jesli jeden biznes jest lepszy od drugiego (przynosi większe zyski), to należy go sprzedać i zająć się innym. Raz jest koniukura na samochody, raz na elektronikę, następnym razem na jeszcze coś innego. To samo dotyczy złota i monet.
    A propos złota, czy to dziś podwójny szczyt się zarysował na złocie w Euro. Byłoby ciekawie, gdyby na złocie w USD zrobiła się formacja RGR. wszyscy zapakowani w sztabki zostaliby zrobieni w trąbę.
[x]
MENNICA 1,51% 33,70 2025-10-29 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.