Faktycznie są. Bez szału niestety. Rekomendacja MBanku 133 zł była przy założeniu 67 mln czyli dychę wiecej. Taki wynik nie jest tragedią, ale to najwyżej dalszy boczniak, a może nawet spadki w poniedziałek.
No i z tego co kojarzę po chwilowym wzroście na 120 z hakiem zjechało do 110 zł. No przy takim wyniku, cudów w poniedziałek się nie ma co spodziewać. Może lekko na plus, a może nawet na minus. Przelewy pieniężne też mocno na minusie. No nie mnie ten raport nie ujął. Nie jest to też oczywiście cios, rok do roku 10% wiecej zysk netto...ale moim skromnym zdaniem nie będzie to impuls do dalszych dobrych wzrostów w najblizszym czasie.
Nie narzekać. Inne spólki raportują spadki q/q a tu 10% wzrost.
Zima byla mocna i pamiętać trzeba, ze q1 zawsze jest najsłabszy. Przez święta i 6 stycznia praktycznie styczen rusza w fabrykach od 8 stycznia w pracy. Moze kilka sztuk elektrowozów przeszlo na q2
Etap wyparcia :) są spółki jak Dadelo czy Benefit które raportuje dużo większe zyski rdr. Święto 3 króli itp było też rok temu, dlatego patrzy się rdr i porównuje procentowo. No jest 10%...ja liczyłem na te minimum, minimum 60 mln. Ale może się mylę, oby bo mam dużo akcji, może w poniedziałek tutaj będzie mocno zielono. Teraz bym jednak na to nie postawił :)
W poniedziałek prognozuję jakieś -2%. mBank zbytnio nasycił apetyty tym jednym raportem z dupy i pewnie będzie rozczarowanie. Biznes dalej solidny, ale w erze AI i półprzewodników wzrost 10% r/r nie szokuje
No to że Ty nie widzisz problemu to nie znaczy, że go nie ma. Na taki jedyny mały plus Newagu, że tutaj C/Z nie był jakoś wyśrubowany koło 14. Ogólnie wiadomo im wyższy C/Z tym większe oczekiwania co do zysku. Może tutaj rynek przełknie te "tylko" 10%.