• Wynik lipa Autor: ~At [31.0.57.*]
    Bez szału te wyniki
  • Re: Wynik lipa Autor: ~Emrek [178.43.244.*]
    Było wiadomo, że wyniki za Q1 będą słabe, mówił to chociażby prezes w wywiadzie u Książaka - była słaba pogoda początkiem roku.
  • Re: Wynik lipa Autor: ~At [31.0.57.*]
    No nie wiem, analitycy mieli inne zdanie dotyczące prognoz za I kwartał
  • Re: Wynik lipa Autor: ~Robert [80.52.209.*]
    Dziwnie to brzmi, ale jak są słabe wyniki (1Q26, 3Q25) to winny jest "zastój w przetargach", "trudny rynek", "zła pogoda" itp. ale gdy wyniki będą dobre to nie będzie to przyczyną dobrego rynku i pięknej pogody tylko "skutecznego, odpowiedzialnego zarządzania spółką".
    Sam miałem spory pakiet akcji, pozbyłem się w okolicach 58 zł i nawet przez chwilę plułem sobie w brodę ale widzę, że była to dobra decyzja, bo niestety spółka nadal jest baaaardzo chimeryczna. Potężny potencjał, tylko co z tego, skoro tu nigdy nie wiadomo, jakie będą wyniki. Istny rollercoster.
    Pamiętam ten zjazd z listopada 25 r., te zapowiedzi, że mamy rekordowy backlog i teraz już tylko do przodu. I teraz to już nawet ten backlog nie robi takiego wrażenia.
    Żeby była jasność, dla mnie spółka nadal z perspektywami ale wyniki pokazują, że obecnie mocno przewartościowana.
    Bo gdyby wziąć sprawy na chłodno i obiektywnie, to w czym obecna sytuacja (te wyniki) odbiega od sytuacji z listopada 2025 r. (wyniki 3Q), gdy był tak potężny zjazd?
    Dla mnie to bardzo podobny (w ogólnym obrazie) raport a jesteśmy na kursie 50% (!!!) wyżej niż w dołku listopadowo- grudniowym.
    Konkluzja- kupię, na pewno, ale na pewno nie po takiej cenie
    Jakie zaskoczenie ? Było wiadomo, że wyniki Q1 będą słabe, popatrz chociażby na konsensus (2,4-3,8) który też był niski. Odrobią w kolejnych kwartałach, zamówień nie ubywa tylko mocno przybywa. Dzisiaj mam nadzieje, ze uda się dobrać niżej.
  • Re: Wynik lipa Autor: ~Robert [80.52.209.*]
    Swoją drogą szacunki BDM były istotnie lepsze a przecież pochodzą z początku maja 2026r., gdzie znany był już ewentualny wpływ pogody.

Przychody: jest 81 mln, wg BDM 90 mln co daje -10% wobec szacunku
    Zysk netto: jest 1,7 mln, wg BDM 2,4 mln co daje -30% wobec szacunku

Można zakłamywać rzeczywistość ale te wyniki są po prostu bardzo słabe
  • Re: Wynik lipa Autor: ~John [93.159.12.*]
    No dobrze. I będziesz miał kolejne mocne. Jak ostatnio. Posadzy cały czas mówi , że patrzenie kwartałami na tę działalność jest błędne
    Mam nadzieje, że sporo takich panikarzy dzisiaj będzie i coś uda się wyłapać :)
  • Re: Wynik lipa Autor: ~At [31.0.57.*]
    C/z 21 nie tykam marża jest taka niska że co ci da ten backlog? Jak na tym grosze zarabiają, przy tym c/z powinno na kwartał być conajmniej 5-7 mln
  • Re: Wynik lipa Autor: ~Qdr [178.42.8.*]
    Dokladnie. Chodzil kolega po forum Atremu i opowiadal banialuki o Elektrotimie jak to super spolka z lepszymi perspektywami. A tu klops...ta sama pogoda, tutaj 80mln przychod i 2mln zysk a tam 60mln przychod i ponad 6mln zysku. Mając backlog 780mln to na takiej marży ile wyciągną zysku.Jak pisalem ale mnie kolega powyżej zblokował Ekobox bedzie mial za chwile lepsze wyniki od Elektro patrzac przychod/zysk. No chyba że kolejny rok opowiadanie o lepszych marżowo kontraktach sie wreszcie ziści.
  • Re: Wynik lipa Autor: ~Mixiorek [95.214.217.*]
    Oczywiście, że należy patrzeć na elektrotim przez pryzmat roku. Osoby które melodramatyzują zazwyczaj pozbyły się papieru i liczą na kółko. Elektrotim lubi po wynikach dać info o kolejnych umowach. Tarcza Wchód, modernizacja sieci przesyłowych, kolejnictwo, tarcza antydronowa, wszystko jest aktualne. Pozdro
  • Re: Wynik lipa Autor: ~John [93.159.12.*]
    Generalnie dobrze jakby trochę osób poddawało. Lepiej dla kursu. Tak jak za 3q. Wyszło sporo zarobionych niżej. Teraz też może peleton się zmieni i jazda wyżej
  • Re: Wynik lipa Autor: ~Odl [188.33.132.*]
    Spadek kosmetyczny. Taka lipa te wyniki
  • Re: Wynik lipa Autor: ~Xyper [212.103.61.*]
    Ładna sesja
  • Re: Wynik lipa Autor: ~cooms [91.236.84.*]
    Myślimy podobnie, sprzedałem swój pakiet wczoraj i przedwczoraj (kupiony w 2024) i żałuję że tak późno.

Spółka zawsze ma jakieś wytłumaczenie: a to "marazm w przetargach związany z rokiem wyborczym" (rok wcześniej), a to "przesunięcie wyników za kontrakt na sąsiedni kwartał" (śmieszy jak teraz uzasadniają słaby 26Q1 przesuniętym księgowaniem na 25Q4, jak sam 25Q4 też był mizerny).

W dodatku chwalą się rosnącym backlogiem, wygodnie zapominając że kiedyś podawany przez nich backlog obejmował okres jednego roku a teraz obejmuje dwóch. W porównaniu bezpośrednim backlog na 2026 jest obecnie niższy niż backlog na 2025 był w tym samym momencie zeszłego roku (a był to słaby rok pod kątem wyników). Jakby tego było mało marża również ciągle spada, a poza myśleniem życzeniowym nie ma żadnych konkretów odnośnie jak spółka mogłaby przywrócić ją na dawne poziomy.

Mam szczerą nadzieję że się mylę i życzę wszystkim trzymającym świetnych wyników i wspaniałych wzrostów.
  • Re: Wynik lipa Autor: ~Opcjerozmaite [212.97.70.*]
    Mamy info o darowizna papieru (w jakim celu) jeśli po dobry info zasypią to mi da do myślenia.
  • Re: Wynik lipa Autor: ~mmm [37.248.172.*]
    Do myślenia daje kiedy przekroczą 5%

Teraz już wiadomo kto tak ostatnio siedzi i kupuje
  • Re: Wynik lipa Autor: ~Cback [195.88.86.*]
    Ładny come back
[x]
ELEKTROTI 1,36% 59,80 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.