Dzień dobry jestem raczej bardzo małym i nie najmłodszym już akcjonariuszem i nie we wszystkim się orientuję. na moim rachunku pojawiły się prawa poboru wiem ,że jak ich nie ruszę to one po prostu przepadną i wrócą do puli. Jednocześnie nie jestem zainteresowany nabyciem akcji w nowej emisji w zasadzie czekam na możliwie najlepsze zakończenie afery z wykupem ( sprzedażą )akcji "energa" . Pytanie co można jeszcze zrobić z prawami poboru w mojej sytuacji
pytanie czy Orlen może skupować PP skoro jest okres zamknięty chyba ze PP są inaczej traktowane niż akcje po drugie to ciekawe że ktoś kupował PP i objęcie emisji nowych akcji drożej niż mógł kupić stare akcje na giełdzie no chyba że ten ktoś gra dużymi volumenami
Skupuje Orlen lub ktoś dla Orlenu. A dlaczego drożej niż akcje na GPW? Bo akcji mogą kupić w tej cenie max. kilka tysięcy sztuk. Chcą przekroczyć 95%. Kupując pp po 20gr(a nawet po 23 gr) 1 akcja wychodzi im i tak taniej niż w zaproszeniu. A z dziś "przemielonych" PP mogą nabyć 800tys. akcji.
Dnia 2026-05-18 o godz. 19:18 ~Ambroży napisał(a): > w takim razie żeby tylko wyrównać cenę nowej akcji (18,5zł) do tej kupowanej w zaproszeniu (18,87zł) - PP jest warte =>0,37zł. > > > > czemu 1,2mln PP sprzedano za blisko połowę tej ceny ?
bo żeby objąć jedną nową trzeba poświęcić 1,5 prawa poboru !