• Dywidenda 3 zł Autor: michal55 [37.47.176.*]
    No szału nie robi...Tym bardziej oczekuję dobrych wyników za 1 kwartał. Jeśli mnie rozczarują to trzeba będzie skracać pozycję bo takim poziomem dywidendy wielu inwestorów nie ściągną :).
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~Mati [37.31.20.*]
    3zl słabo bardzo slabo
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: michal55 [37.47.190.*]
    Znowu ze skrajności w skrajność tutaj niektórzy. 3 zł to nie jest bardzo słabo. Tak jak nie będzie kurs Newagu zaraz za 200 zł albo poniżej 90 zł. 3 zł to jest o 50% więcej niż rok temu. W sumie byłoby bo to dopiero propozycja. Wzrost dywidendy rdr o 50% to nie jest bardzo słabo. Natomiast przy tych zyskach dywidenda w okolic 3% to nie jest też coś co samo w sobie "zrobi łał" i ściągnie tutaj nowy kapitał potrzebny do wzrostów akcji. Uważam że 3 zł to jest takie na zero co znowu pokazuje dzisiaj kurs, właściwie nie zareagował na tą informację. Przy czym na giełdzie trzeba też czytać miedzy wierszami. Przy takiej dywidendzie prawie 200 mln zysku pójdzie na kapitał zapasowy. Rozsądnie z punktu widzenia firmy z punktu widzenia inwestora to zależy. Kapitał zakładowy może być gromadzony min. pod gorsze czasy i spowolnienie jako poduszka i to nie wróży dobrze dla kursu. Może być też jednak gromadzony pod inwestycje rozbudowę zakładu czy przejęcia i to byłoby super. Czekamy na wyniki za 1 kwartał.
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~TwojPodpis [91.94.17.*]
    Jak to prawda to znowu jazda w dół niestety
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~Stary [5.173.31.*]
    Z tą jazdą w dół bym nie przesadzał.
    Co za różnica, czy dywidenda będzie wynosić 3,00, czy 4,50?
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~Mario_Kempes [37.47.216.*]
    Rok temu zarząd proponował 1,5zl a skończyło się na WZA z decyzją 2,0zl.
    Stawiam, że skończy się na 4zl za akcję
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~ToMike [194.92.36.*]
    O rekomendacji dywidendy przez Zarząd w kwocie 3zł pisałem już w wątku dotyczącym dywidendy w styczniu 2026. Tam tez napisałem że na WZA kwota ta zostanie zwiększona do 4zł/akcje. A może się okazać że ZJ sam zgłosi wyższą kwotę jak to sie dzieje ostatnio Na WZA. No chyba że pogłoski o przejęciu przez Newag to nie tylko pogłoski to wtedy 4 zł/akcje która mysle że sie pojawi na WZA jest jak najbardziej OK.
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~Fenomenolog [46.112.214.*]
    Trzymajmy e pan Zbigniew lubi tłuste dywidendy i te minimum 4 zł jednak przegłosują.
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~SANDECZ [152.233.16.*]
    Jeśli by iść ubiegłorocznym tropem, gdzie na WZA przegłosowano zwiększenie dywidendy o jedną trzecią, to faktycznie - wypisz, wymaluj - wychodzi cztery złote.
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~Verso [31.183.137.*]
    Ja widzę to pozytywnie. 190mln zysku zostaje w Newag na inwestycje w KDP i zwiększenie mocy produkcyjnych. Lepiej zeby spolka finansowala swoją kasę niz paść banki odsetkami od kredytów.
    A mają zamowień na 3 lata ol 9 mld pln
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~Mario_Kempes [37.47.221.*]
    Owszem, obniża tym samym udział długu w finansowaniu, choć warto pamiętać, że dług to nie "upasanie banków" tylko umiejętne korzystanie z dźwigni finansowej. Koszt długu jest niższy od kosztu kapitałów własnych. Zarząd musi dbać o to, aby inwestorzy widzieli sens inwestowania w spółkę.
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: michal55 [37.47.181.*]
    "Koszt długu jest niższy od kosztu kapitałów własnych". No to jest takie stwierdzenie z którym można się zgadzać lub nie moim zdaniem. Ja mimio wszystko wolę jak firma ma własny kapitał, a nie długi w bankach. Ważne co z tym kapitałem zamierza robić.
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~Fenomenolog [46.112.200.*]
    Rada Nadzorcza klepnęła 3,00zł. Zobaczymy czy coś się zmieni na walnym.
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: michal55 [37.47.181.*]
    No zobaczymy chociaż teraz najważniejsze i kluczowe dla kursu będą wyniki za 1 kwartał tego roku. Roczne dużo nie zmieniły bo z góry było wiadomo, że będzie dobrze i to już było w cenie. Teraz nowy rok, nowe rozdanie i pytanie czy Newag jest w stanie śrubować swoje rekordy z poprzedniego roku. Jeśli tak kurs powinien według prawideł ruszyć w górę. Jeśli nie, jeśli zysk będzie (bo będzie na 100%), ale "tylko" w okolicy zeszłorocznych zysków za 1 kwartał to nie pójdzie w górę. Ktoś wie czy Newag zawsze daje szacunki? Bo szacunki tutaj jak były to tydzień wcześniej czyli teraz w piątek powinny być. Zapewne po sesji przed pięknym weekendem, mam nadzieję nie tylko pogodowo :) byśmy wiedzieli więcej. Tylko nie wiem czy zawsze podają szacunki czy tylko czasami.
  • Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Nie rozumiem zawodu.
    Newag od 10 lat finansuje swój rozwój również własnymi środkami i doskonale się rozwija.
    Ma ogromne zamówienia i jak rozumiem chce mieć własne środki na rozwój a nie pożyczane.
    O co krytykom chodzi? Firma już udowodniła, że to dobry kierunek i bardzo efektywny.

A poza tym, rekomendacja wyceny to 130 zł. To ile razy w stosunku do dzisiejszej ceny ta dywidenda się mieści?

• Re: Dywidenda 3 zł Autor: ~Mario_Kempes [37.47.212.*]
    Jeśli kurs od stycznia trzyma się blisko 105-110zl a dywidenda to niespełna 3% przed podatkiem to nie dziwny się, że wielu graczy szuka lepszych pozycji.
    Trzymam od września że średnia zakupu ok. 88pln bo nie zaglądam tu często i wolę dłuższy termin inwestycji.
    I wierzę, że zarząd i ZJ nie śpią i firma niedługo ogłosi kolejne możliwości wzrostu
[x]
NEWAG 0,00% 102,00 2026-06-03 14:56:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.