Tak się zastanawiam jak zachowa się kurs jeżeli kupiec CC równolegle z jego nabyciem za 250 mln $ podpisze list intencyjny na AC uwarunkowany otrzymaniem FDA na ten produkt. W tych samych okolicach czasowych sprzeda się PP za 10 mln $, spółka dokona przejęcia szwajcarskiego podmiotu, na pokładzie pojawią się specjaliści od robotyki a prace mad MM przyspieszą. PZU i NN zwiększą swoje zaangażowanie i pojawią się jeszcze trzy duże fundusze w akcjonariacie. Jak myślicie będzie coś drożej niż teraz ? Kilka razy się zawiodłem na różnych spółkach, mam duże, 20 letnie doświadczenie na GPW ale ostrożności nigdy za wiele. Mam nadzieję, że jak już w kasie spółki będzie te 750 - 800 mln $ to Prezes ich nie schowa do lodówki. Macie jakieś przeczucia ? Jestem ciekawy jakie jest wasze zdanie na ten temat. Doświadczenie doświadczeniem ale czasami dobrze jest posłuchać kogoś kto bezinteresownie coś doradzi zwłaszcza, że są bardzo dobre opinie o tym forum i jego użytkownikach.
Ciekawsze pytanie, którego jeszcze nikt tu nie zadał, to co się stanie, jeśli prezes weźmie ten ponad milion akcji z emisji po jej uchwaleniu 27 maja. Co to będzie oznaczało w świetle przyszłej ewentualnej sprzedaży cool cryo, szans na sprzedanie, szans na sprzedanie po dobrej cenie, na tyle dobrej, żeby to było dobrze odebrane przez rynek. Bo jeśli ma na tym dobrze wyjść wykładając ponad 50 baniek które już ma w kieszeni, to i kurs musi wzrosnąć znacznie i dywidenda musi być dobra. Jeśli prezes wpakuje te 50 baniek to co to będzie znaczyć w tym kontekście? Myślcie. Bo to już za dwa tygodnie a trudno o lepszy sygnał dla rynku. Tu trole "zastanawiają" się co będzie jeśli nie weźmie, ale co będzie jeśli weźmie? A no to, że sprzedaż jest pewna. A wtedy.........
Jak to? Przecież nn kupił akcje będące w posiadaniu prezesa. Kasa z transakcji jest na koncie fundacji rodzinnej prezesa a nie na koncie spółki. Poza tym "istnieje ryzyko ukrytego exitu prezesa", nie czytasz forum?
Myślę, że tam pracują mądrzy ludzie i będą nam to "szczęście"dozować powoli i ten walec będzie się rozpędzał. Bo jak "rzucą" wszystko na raz to wzrosty będą dużo mniejsze.
Dokladnie, prezes mowil ze chce “dbac” o kurs i zeby to fajnie wszystko szlo ku gorze wiec napewno nie bedzie chcial rzucic wszystkiego co ma tylko dawkowac
Dokładnie tak.....tak było na MRC..w 2020 roku....
wrzuccie sobie wykres z tego Okresu .....Jak w Lipcu poszła luka hossy warta 1 MLD PLN..kurs skoczył z 159 PLN na 276 PLN....miedzy 17.07.2020 a 20.07.2020 ....a Dlaczego byłą ta luka ...???
Dlatego...ze .podali w piatek po sesji Danych szacunkowych....z 2 q 2020
@ WSZYSCY Ale dużo osób tu się nową emisją podnieca. A ona wszak w cenie - od dawna jest znana i kto jest w stanie, zrozumiał jej mechanizm.
A kto nie zrozumiał, trudno. Nie ma cenzusu intelektualnego do bankierowego farum (ani nawet do konta maklerskiego). Można się zastanawiać na ile ona dobra lub zła dla spółki i kursu krótko- średnio- i długo- terminowo. Ale były grubie tygodnie by to przetrawić Scenariusze inne niż podstawowy są mało prawdopodobne.
Zatem dyskusje o emisji na tym forum ostatnio mają charakter bicia piany w najmniej istotnych aspektach wydarzenia - i najmniej prawdopodobnych
Podobnie podniecają niektórych rozmowy na temat szans wzrostu kursu - bądź jego kolapsu. TO już nieco ciekawsze -ale gdy ktoś ten sam temat porusza po raz 17ty i nadal nie widzi podstawowych odpowiedzi...
A majstersztykiem ptasiego móżdżku były rozważania co się stanie z kursem jak zreallizuej się hurra optymistyczny wariant i czy wtedy zrośnie.
Niech się twórca pytania zastanowi, czy jak dobrze zainwestuje i zarobi , to czy będzie bogatszy. Równie ciekawe co do odkrywczości.
Czytam 2/3 postów na tym forum "dla jajec" bo bekę mam niezłą z poziomu trollów.
Czy mi sie wydaje , pare tygodni temu też zadawałeś takie dziwne pytania jak inne trolliska na Forum. Każdy może sobie czytać forum z różnych powodów, ale na ICE chodzi o potężne pieniądze i potężne zyski , problem w tym że tylko akcjonariusze ICE na to się załapią i dlatego jest taka masa trolli. Niektórym zależy na wyrwaniu akcji od tych , którzy je posiadają.
Żeby było jasne jenoFakty uważam cię za Trolla, ciagle wciskającego kit, że ICE jest spółką jednorazoweho zysku jak SCP czy Opteam. Nie jest , o czym mówi prezes i o czym świadczy ich pipieline już obecny i ktory będzie powiększany o kolejne systemy i produkty. To, że w pewnych okresach mogą być wieksze lub mniejsze zyski, cóz w Gamedevie jest podobnie i taki CDR ma wielkie kapitalizacje ( jaka jest stopa% ich dywidend). Piszę o CDR dlatego , że ICE ma duże szanse mieć zyski miliardowe skumulowane w kolejnych latach , a takie sznse ma CDR( założenia 5 mld łącznie do 2029), który obecnie jest wyceniany na 25 mld pln.
Jesteś jenoFakty trollem , starajacym sie wmowić , jak rynek wyceni infomacje i przyszłe zdarzenia w ICE na niskich wskaźnikach fundamentalnych P/E P/EV P/%div. Chcesz wmówić jednorazowość zysków i przychodów , podczas gdy strategia rozwoju spółki (oraz ich pipeline ten obecny i przyszły)mówi o czymś zupełnie innym.
Możesz sobie brać dowolny wykres z dowolnego okresu, dowolnej spółki ,która poniosła porażke jak Petrolinvest czy bioton . Tylko co to ma współnego z ICE? To tylko pokazuje jedno , że nie jesteś wypenianym na maxa inwestordm ,który boi się własnego cienia spowodowanego wielkimi traumami rynkowymi, ale jesteś zwykłym Trollem.
Życzenia-fachowo to się nazywa trollowanie podprogowe. Udawanie zatroskania,fachowości ,rzetelności itd.Tutaj to nie działa,tylko jest irytujące, aczkolwiek jak ktoś może się pierwszy raz interesuje spółką i myśli sobie ,że rzuci okiem też na forum, to po lekturze o wszystkich katastrofach(aczkolwiek wybiliśmy z głowy trolli większość z nich)może mieć mieszane uczucia i pójść rozglądać się gdzie indziej.Dlatego uważam,że ważne jest kontrowanie trolli,bo była mała dyskusja,czy ich po prostu nie olać .No i czasami z chamami trzeba po chamsku(uwaga do wcześniejszego komentarza goru)I tak to wychodzi.KWINTO NIE ZAPOMNIJ ODDAĆ LUDZIOM PIENIĘDZY.KRADZIONE NIE TŁUCZY.
Hit sezonu-ja pamiętam jak naganiali(Kwinto?) Z Scope tutaj na spadki i opowiadali o świetlanej przyszłości tam.Mój alter ego czasami dla śmiechu lubi małe wrzutki tam robić.Pssst.xd.KARMA.
To samo pomyślałem wczoraj po północy. Oglądałem Eurowizję i czytając w międzyczasie forum, i te jego ostatnie posty o sprzedaży kwitu przez PKC zaraz po komercjalizacji itd, jakoś zapaliła mi się trololampka która migała już wcześniej..
To, że kurs po komercjalizacji w krótkim czasie poleci w dół jest bardzo prawdopodobne, realizacja zysków z pewnością będzie potężna biorąc pod uwagę to, jaki gap się tam pewnie wyrysuje..
Nikt nie mówi, że tu będzie nieustanne pionowa rakieta w górę , bo na pewno będą wzloty i upadki kursu i ostre bujanie, ale globalnie patrząc na przyszłość i rozwój ICE, jeśli nic złego się nie wydarzy i nie spadnie na Nas meteoryt, tendencja długofalowa będzie wzrostowa.
I to że zaraz po komercjalizacji będzie realizacja zysków jest pewne, ale jak to się ma do przyszłości ICE, do Pipeline, do prorozwojowych decyzji z ostatnich tygodni czy miesięcy, i tak naprawdę nie jakiejś odległej przyszłości, przecież plany są już na ten rok bardzo, ale to bardzo optymistyczne,spółka nie ma w planie dowieźć CC i zastanawiać się co potem że sobą zrobić ..tu nie ma planu na luki i bezczynności w firmie, co Prezes ostatnio nawet podkreślił na webinarze i co tak naprawdę już zamienia w czyny myśląc o robotyce, podejmując już teraz pewnego rodzaju kroki..
gdzie choćby pozytywne decyzje FDA ? komercjalizacje kolejnych urządzeń ? Informacje o dywidenda na które tak niecierpliwe czeka Mrqk :D ??
Nikt z Nas tu nie jest fanatykiem, tylko grupą pozytywnych dorosłych ludzi którzy podjęli mądre i przemyślane decyzje związane z inwestycją w spółkę, i która nawet amatorskim gołym okiem widać, że pnie się w bardzo dobrym kierunku, co jest wszystko bardzo jasno, transparentnie i klarownie przez Prezesa i ESPI komunikowanie.
Czytając Nasze forum, nigdy nie odczułem od nikogo nacisku żebym wchodził w ICE, i że jak tego nie zrobię to jestem naiwny czy głupi itp
Raczej czytałem, czy czytam merytoryczne argumenty dlaczego ktoś tu jest w pozytywnym aspekcie , w części swoich oszczędności przeznaczonych na inwestycje czy w całości tak jak ja.. Za to setki razy czytałem prostackie przekazy żebym odpuścił..żeby uciekać, że dramat itd
Pewnie nasze posty czyta mnóstwo osób, które nie udzielają się na forum, zastanawiają się czy inwestować czy nie, analizują itd, sam zresztą przez parę miesięcy nie byłem tutaj aktywny,byłem raczej tylko słuchaczem.
Bądźcie czujni, nie dajcie się zwieźć tym prostackim wpisom troli o wielu nickach z tego forum,myślcie, wyciągajcie wnioski, PODEJMUJCIE decyzję sami, świadomie i przemyślanie tak, żeby nigdy nie mieć do kogokolwiek pretensji.
Zawsze są i będą jakieś niepewności w jedną i drugą stronę,ale miejcie świadomość tego, że jest tu grupa ludzi którzy świadomie, perfidnie i najczęściej w prostacki sposób wprowadza ludzi w błąd.. Choć są też cwaniacy w lisiej skórze.
Znasz royalties? Znasz terminy kolejnych sprzedaży?
Na dzień dzisiejszy. Ice na razie nie ma przesłanek by inaczej traktować. Optymistycznie nie jednej a kilku transakcji.
Dopiero espi z info o warunkach sprzedazy pozwolą klasyfikowac inaczej.
Są na to szanse ale jedni fanatycy jak Ty uważają ze będą stałe dochody ( a nie duuuuze pojedyncze transskche) a inni fanatycy że przez robi wszystko by był możliwie duży upfront.
Zatem fanatycy mają sprzeczne wizje . Więc kogoś mówiącego
NIE WIEM CO BĘDZIE. Na razie widać jedna sprzedaz na horyzoncie. Powinna wyjść ale nikt nie wie na jakich warunkach
To kogoś takiego nazywają trolem
Wolę być trolem w takiej definicji niż fanatykiem zaslepionym