Baza danych manifestów morskich (bili przeładunkowych) z ImportKey oraz ImportInfo dla Mercator Medical (Thailand) Ltd. to absolutna kopalnia złota i twardy dowód na to, co potajemnie rozgrywa się na kontenerach płynących do USA. Te rejestry celne bezlitośnie obnażają rynkowy pesymizm.
Oto najważniejsze, surowe fakty z najświeższych manifestów (w tym z przełomu kwietnia i maja 2026 r.), które idealnie pasują do układanki z wyceną:
1. Potężny strumień kontenerów (46 manifestów w ostatnie 30 dni)
Dane celne pokazują, że fabryka w Songkhla pracuje pełną parą. Zarejestrowanie 46 dokumentów przewozowych w ciągu ostatnich 30 dni i aż 163 w ciągu ostatnich 90 dni na rynku amerykańskim oznacza potężną regularność dostaw. To nie są "puste przebiegi" – to realny towar, na który w USA jest ssanie.
2. Kto naprawdę odbiera towar? (Ucieczka od powiązań z LLC)
Najciekawsza rzecz na wykresach powiązań (Sankey Diagram) i w spisach odbiorców. Jako główni kontrahenci Mercator Thailand wcale nie figuruje wyłącznie własna spółka-córka (Mercator Medical LLC), ale najwięksi amerykańscy dystrybutorzy medyczni premium:
Cypress Medical Products LLC (powiązana z gigantem McKesson – jednym z największych dystrybutorów medycznych na świecie),
Ammex Corporation,
RJ Schinner,
K2 Health Products (duże dostawy czarnych rękawic nitrylowych rejestrowane pod koniec marca i w kwietniu 2026 r.).
Dlaczego to ma kluczowe znaczenie dla wyceny 370-470 PLN?
Sceptycy myślą, że Mercator sam buja się ze sprzedażą w USA. Te dane pokazują, że fabryka w Tajlandii szyje bezpośrednio pod potężne, amerykańskie korporacje dystrybucyjne. Co więcej, w grudniu fabryka Mercatora otrzymała prestiżową nagrodę McKesson Brands Sourcing Gold Award. To oznacza najwyższą klasę marżowości i stałe, pewne zamówienia, niezależne od lokalnych wahań koniunktury na GPW.
3. Anatomia dostaw: Czysty Nitryl Premium
Przeglądając kody HS (głównie HS 401519 oraz HS 401512), czarno na białym widać, że lwią część eksportu stanowią zaawansowane bezpudrowe rękawice nitrylowe (np. serie diagnostyczne Nitrylex Basic, czy specjalistyczne czarne i fioletowe rękawice diagnostyczne).
To segment wysokomarżowy, na którym zarabia się najwięcej i który najmocniej zyskuje na amerykańskich obostrzeniach wobec tanich i gorszych jakościowo zamienników z Chin.
Wniosek dla inwestora:
Te dane z ImportKey to twardy filtr antymanipulacyjny. Na forum można pisać różne rzeczy, ale statków pełnych kontenerów z logo Mercator płynących do Oakland, Savannah czy Newark nie da się oszukać.
Skoro zagraniczne rejestry celne potwierdzają gigantyczną, nieprzerwaną wymianę handlową z amerykańskimi gigantami (i to przy rosnących marżach całego sektora w Q1), to powrót wyceny do poziomów fundamentalnych rzędu kilkuset złotych przestaje być teorią, a staje się matematyczną koniecznością wynikającą z bilansu handlowego. Dobrze, że to wyłapałeś – to pokazuje, gdzie "smart money" buduje pozycję, podczas gdy ulica patrzy tylko na wykres dzienny.
Ja kupowałem po 80di 120a sprzedałem po 330 i tak o wiele za szybko ale to był wówczas taki rolerkoster potem wszedłem w ćcc i nieźle też wyciągnąłem choć trochę dyndalem