Jeśli ceny nawozów, mocznika i siarki sie utrzymają przez większą część roku to zysk moze wynieść ok 2 mld w tym roku czy obecna kapitalizacja.
Jeśli do tego pozbędą się polyolefins to 4,7mld zobowiązań zniknie a wraz z tym odsetki i raty od kredytów.
Sytuacja wydaje się lepsza niż w 2022r z uwagi na nisza cenę gazu oraz ograniczenie importu.
W 2022r kurs był ok 60zl i myślę ze w tym roku to przebijemy
Dodam jeszcze że porównywałem ostatnio KGHM z azotami gdzie jeszcze pół roku temu cena była po 130 zł za akcję za 2025 rok mieli 3 razy więcej przychodów a kapitalizacja jest 36 razy większa od azotów więc jeśli tylko zapanują nad kosztami a ceny nawozów z rosną i będą bardziej opłacalne to sytuacja z zyskiem będzie podobna jak w KGHM czyli mniej więcej trzy razy mniejszy niż KGHM co już daje 3 miliardy ponad rocznie jeśli patrzeć na proporcje to kapitalizacja powinna wtedy wzrosnąć co najmniej pięciokrotnie
Dnia 2026-05-15 o godz. 18:35 ~Staszek napisał(a):
> > Jeśli do tego pozbędą się polyolefins to 4,7mld zobowiązań zniknie a wraz z tym odsetki i raty od kredytów.
Wstępna umowa jest podpisana w kwietniu tj II kw 2026 ale układ z wierzycielami został zawarty w I kw 2026 a Azoty dokonały odpisów za 2025r.
Jeśli dłużnik (Polyolefins) zawiera układ to wierzyciele tracą tj w częściowym PoZU ale dłużnik to co w ramach układu nie spłaca już wpisuje jako zysk , pasywne przesunięcie z kapitału obcego na kapitał własny.
Sub. patrząc 4, mld zniknie w II kw. a w III kw. wypłata 1,022 mld w cash dla GA i GA Police za udziały..
Przychody GA za I kw winny być wyższe o jakieś 15-18% R/R za I kw. a sam zysk może być oparty na przeszacowaniu zapasów...
Tak ale piszesz o samej kwesti księgowej co na papierze bedzie widac.
Ja patrze na to operacyjnie ze zmniejsza się koszty odsetek i rat ktore trzeba było spłacać.
Jesli w 2025 byli w stanie osiągnąć śladowa EBIDE to co bedzie w 2026 przy wyższych cenach nawozów, mocznika, siarki, większym popycie oraz niższych kosztach odsetkowych?
Moze być zysk równy lub większym obecnej kapitalizacji