Dnia 2026-05-15 o godz. 17:39 prof_wiatr napisał(a): > Wprowadzenie do obrotu 12.064.349 akcji po 0,10zł.
Tylko że nikt nie wprowadza „akcji po 0,10 zł” i na pewno w żadnym ESPI niczego takiego nie było. Po ile chodzą, o tym decyduje rynek. 10 groszy to wartość nominalna, mająca się nijak do kursu.
Tylko że nikt nie wprowadza „akcji po 0,10 zł” i na pewno w żadnym ESPI niczego takiego nie było. Po ile chodzą, o tym decyduje rynek. 10 groszy to wartość nominalna, mająca się nijak do kursu. ---------------------------------------------------------- Wartośc 0,1zł to wartosc emisyjna w celu wyemitowania akcji.i ich dpopuszczenie do obrotu na GPW Natomiast 21 maja trafi do obrotu na GPW w/w ilosc akcji. To przy obecjej wycenie 17,XX zł da wartosc pisałem powyżej. Teraz popatrz jakie są dzienne obroty zobacz jak to może wpłynąc na rynek. Oczywiście nie stanie sie to w ciągu jednego dnia, ale zwiekszy ff, co spowoduje większą zmienność Warto inwestować nie tylko na Giełdzie, ale też w swoja wiedze.
No i spoko, szybko poszło. Gpw zatwierdzi wejście akcji na rynek i tego samego dnia, 21 maja, zacznie się proces ABB i szybki zakup akcji przez inwestorów. 0,1 zł to wartość nominalna, jednak jak chcą pozyskać 200 mln to cena rynkowa wyniesie ok 17 zeta
Moim zdaniem bliżej 18. Już pakietówki latają po 17+, a były wcześniej ja poziomie 18 zeta.
Ciekawie to wygląda.
Swoją drogą dzisiejsze ESPI i reakcja rynku była tak mocno niekompatybilna jak nigdy.
Swoją drogą po jej publikacji przed 8 rano też uznałem że to nie wpłynie na kurs specjalnie na "+". Myślałem że będzie jak tutaj standardzik, tzn. na open jakieś 5-7%+, ubieranie, potem zjazd. A tutaj zong. Zero reakcji rynku. Tutaj się zgodzę z Panem Janem- rynek już oczekuje konkretów, twardych. Jest trochę wymęczony tymi espikami z memorandami.
Ale dla mnie to ESPI to z pewnością na plus. Zresztą na FB opublikowali też o tym info, zostają autoryzowanym przedstawicielem ZTS - co też w sumie wspomniałeś w innym wpisie.
Dla mnie na plus. Trzymam i też uważam że kumulacja tych memo dopiero nastąpi.
Aczkolwiek też nie dziwi mnie brak reakcji dzisiaj rynku (ulicy).
Wiesz co, śledziłem arkusz zleceń i był praktycznie pusty na s. Do 19 zeta można było kupić tylko kilka tysia papiera, nikt nie chce oddawać. Wczoraj ktoś ustawił 30k k na 17,7 i automat w ogóle nie zjechał na ten poziom. Dzisiaj ten sam koleś ustawił się niżej na bodajże 17,2 i automat już zjechał niżej do 17,5. Jak na moje spekulant gasi kurs i zbiera wszystko z rynku, nie oddając przy tym papiera. Jak na moje ruszy to do przodu po wejściu inwestorów. To prawda, że ulica chce konkretów i kontraktów. Spekulant wie nieco więcej i np dzisiejsze espi może wydawać się neutralne, ale równie dobrze może oznaczać, że za chwilę Niewiadów będzie pośrednikiem między PGZ a całą słowacką zbrojeniówką (w tym csg). Trolli nie słucham, swoje wiem, chociaż mnie też już powoli męczy obecna sytuacja. Ale mam większy komfort, bo papier kupiony po znacznie niższej cenie