Dnia 2026-05-18 o godz. 08:15 ~OMG napisał(a):
> Zrobiłeś mi dzień Nagan.. uśmiałem się do łez...
> Ludzie, takiego łgarza to świat nie widział.
> Wystarczy wyświetlić sobie wykres za ostatni rok CDP oraz WIG20 - nawet czytań nie trzeba umieć, wystarczy porównać kreski.
Drogi ogmciu.. xD
Cieszę się, że dostarczyłem ci drobnych chwil radości..
Lecz przy okazji zauważyłem, że nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem prostych tekstów..
Zadyszki giełdowe są dla większości firm bez znaczenia i nie wpływają na realną wartość danej spółki..
Ale żadne wykresy (ani obrazki) nie pokazują z jakimi poważnymi problemami natury finansowej, logistycznej i organizacyjnej - boryka się Orlen.
A oto główne wyzwania finansowe i rynkowe o których mówimy:
- Spadek zysków: Na skutek odwrócenia korzystnych dla spółki zewnętrznych trendów rynkowych oraz podatków od zysków kapitałowych, zyski koncernu uległy znaczącemu skurczeniu, a w połowie 2024 r. spółka odnotowała pierwszą od 2020 r. stratę kwartalną.
- Marże petrochemiczne i presja otoczenia: Spółka odczuwa skutki rosnącej konkurencji azjatyckich producentów oraz niższe marże rafineryjne i petrochemiczne.
- Interwencje polityczno-cenowe: Rynki nerwowo reagują na deklaracje rządu dotyczące używania narzędzi podatkowych i marży w celu tłumienia podwyżek cen ropy na stacjach w Polsce.