I przez 16 lat nie przebiła praktycznie swojego debiutu, bez względu kto rządził. Odpada narracja że to spółka państwowa, bo Tauron i Enea dały bardzo dużo zarobić dla inwestorów. Różnica taka że PGE ma dużo węgla i robi duże odpisy z tego powodu. Tauron i Enea tak dużych odpisów nie robią z tego powodu co PGE. Dlatego zrobiły zysk. Były próby wydzielenia górnictwa z PGE, ale wszyscy się bali i boją konsekwencji dla społeczności i dużych środowisk górniczych, wpływy układów były silniejsze żeby nie wydzielać górnictwa. Więc zlikwidowano NABE. Teraz liczono na reformę ETS. Czytam opinie analityków różnych, są mieszane uczucia. Jeżeli nastąpi teraz konsolidacja, oczekiwanie na wrzesień, nie byłoby to takie złe. PGE nie dało zarobić dla inwestorów, ale dało zarobić dla traderow (spekulantów) . Inwestorzy zarobili na Tauronie, Enei. Na pewno przyznaje że popełniłem błąd na trzy spółki wybrałem najgorszą. Odpada też narracja że trzeba grać szybko. Tauron i Enea dały zarobić dla trxymaczy. Ale nie postępuję tak jak gracze na giełdzie kryptowalut kora padła. Byłem zdziwiony artykułem w bankier.pl i wypowiedziami prawników że inwestorzy którzy stracili naprawdę duże kwoty na giełdzie kryptowalut możliwe jest żeby podali do sądu rząd i prezydenta i żeby wszyscy podatnicy ,spłacili graczom kryptowalut która nie wypłacila pieniądze. Była sprawa włamań na XTB na konta inwestorów. Ale zrobił się szum medialny i jakoś to załatwiono. Czyli sposób na odzyskanie pieniędzy to zrobienie szumu medialnego albo wyjście górników na ulicę, jakby wydzielono górnictwo. Boją się władze tego . Dla inwestorów PGE pozostaje nadzieja że będzie korzystna reforma ETS, że w trudnych warunkach będą dobre szacunkowe wyniki jednostkowe za I kwartał 2026, że przez cały rok 2026 PGE będzie wykazywać zysk jednostkowy . Wtedy traderzy, spółdzielnie, słupy będą kręcić kółka ale te kolka będą kierować kurs PGE do góry.
Osobiście uważam, że PGE może osiągnąć nowe ATH w perspektywie do 2030 r tylko trzeba cierpliwie czekać.. ryzyko kupna obecnie jest prawie żadne, gdyż spółka jest wyceniana za grosze ..co to jest 20 mld kapitalizacji jeśli spółka ma potencjał na zarabianie ok 10 mld PLN rocznie na czysto..jak zredukują koszt ETS o połowę dzięki OZE to już będzie te 10 mld oszczędności rocznie i tyle w temacie..2028 rok i Baltica 2 to kluczowy przełom na akcjach..do tego czasu trzeba zbierać akcje jak grzyby po deszczu...tym bardziej, że nie ma co kupić na WIG 20 obecnie bo wszystko już lata na ATH ( może poza Modivo:))...mój strzał to 300 % zysku w 5 lat do 2030
"lahudras" 16 lat temu też pisali w podobny sposób, jak ty , jakie to dobre perspektywy przed PGE. Jak spółka była notowana na rynku po ok 4,2zl i wzrosła do ok 4,7zl też na stronie PGE przeczytałem że inwestorzy doceniają PGE. Naprawdę trollowanie na dobrych perspektywach przed PGE już nie działa, musicie wymyśleć coś innego , mądrzejszego :)))))) Bo jutro może czekać nas prawdziwy dramat. A do black , masz akcje PGE?
Dnia 2026-05-14 o godz. 17:28 ~Anek napisał(a): A do black , masz akcje PGE? ================== na razie mam 1/3 po 10,12pln ale z większymi zakupami to jeszcze poczekam . . .