Dnia 2026-05-13 o godz. 11:41 ~stockpicker napisał(a): > Kto wie, może poprzerzucają akcje między własnymi rachunkami i wspólnie z panikującymi dadzą nam 10% ?
Nikt nie jest w stanie oszacować wielkości szaleństwa spekulantów :)
Dnia 2026-05-13 o godz. 11:56 ~stockpicker napisał(a): > Nie doceniłem ich i mnie już te 10% nie wyjdzie, gdyż sporo akcji mam wyżej zakupione, ale kupując teraz niżej może na końcu te 7% uzyskam.
Oni sprzedają bo trzeba będzie czekać a oni nie lubią czekać. Dlatego oddają na stracie bo liczyli na szybki zysk. Tak to działa. Nawet nie myślą źle o spółce czy ich produktach, chodzi im jedynie o czas. Teraz poniosą stratę i wpłacą te pieniądze na lokatę 2%. Co za ironia skoro tutaj trzymając akcje uzyskali by znacznie lepszą stopę zwrotu. Ale wiadomo jak to jest giełda i na giełdzie trzeba trochę pomyśleć. To za trudne
Na chłodno, bardzo dobry wynik w Q1 i słaba sprzedaż SR w Q2. Nie ulega wątpliwości, że główną determinantą przyszłych notowań będą dane sprzedażowe SR i ewentualnie zmiana sentymentu do branży. Niemniej widzę pewną szansę. Spójrzcie na ostatnie spin-offy w Synektiku i Creotechu. Wydzielenie nie-podstawowych działalności wygenerowało znaczącą wartość w postaci akcji nowych spółek, bez uszczerbku dla wyceny spółek-matek. CRJ również posiada majątek, który patrząc na mnożniki nie jest adekwatnie wyceniany przez inwestorów. Tymże majątkiem są nadmiarowe środki pieniężne (105 mln PLN na koniec Q1, 28% kapitalizacji rynkowej). Moim zdaniem 30 mln PLN dywidendy w kontekście obecnego salda gotówki, a także oczekiwanych CF w 2026 r., to zbyt skromna wypłata. Jeśli uda mi się pojawić na WZA, to złożę projekt uchwały zwiększający wartość dywidendy do 50 mln PLN. Fundusze powinny przychylić się do tej propozycji, natomiast kluczowa będzie postawa założycieli.
No wlasnie mam watpliwosci. Przy GH to byl tryb Coop. Teraz beda stopniowe male update y. Pewnie to pomoze utrzymac sprzedaz na jakims poziomie ale czy da jakiegos kopa ?
Dnia 2026-05-13 o godz. 12:18 ~Konrad napisał(a): > Na chłodno, bardzo dobry wynik w Q1 i słaba sprzedaż SR w Q2. Nie ulega wątpliwości, że główną determinantą przyszłych notowań będą dane sprzedażowe SR i ewentualnie zmiana sentymentu do branży. Niemniej widzę pewną szansę. Spójrzcie na ostatnie spin-offy w Synektiku i Creotechu. Wydzielenie nie-podstawowych działalności wygenerowało znaczącą wartość w postaci akcji nowych spółek, bez uszczerbku dla wyceny spółek-matek. CRJ również posiada majątek, który patrząc na mnożniki nie jest adekwatnie wyceniany przez inwestorów. Tymże majątkiem są nadmiarowe środki pieniężne (105 mln PLN na koniec Q1, 28% kapitalizacji rynkowej). Moim zdaniem 30 mln PLN dywidendy w kontekście obecnego salda gotówki, a także oczekiwanych CF w 2026 r., to zbyt skromna wypłata. Jeśli uda mi się pojawić na WZA, to złożę projekt uchwały zwiększający wartość dywidendy do 50 mln PLN. Fundusze powinny przychylić się do tej propozycji, natomiast kluczowa będzie postawa założycieli.
Żeby składać projekt uchwały na walnym to trzeba mieć odpowiedni udział w kapitale :-) Trochę przeszarżowałeś
Każdy akcjonariusz ma prawo zgłaszać projekty uchwał dotyczące spraw już wprowadzonych do porządku obrad bezpośrednio na sesji zgromadzenia WZA. Nie może tego natomiast zrobić wcześniej przed WZA nie posiadając 5%. Należy pamiętać o zablokowaniu akcji przed WZA w domu maklerskim. Rzeczywiście TFI mogłyby być skłonne do poparcia wypłaty wyższej dywidendy. Być może założyciele spółki wcale nie byliby przeciw.
Jako akcjonariusz optował bym za zatrudnieniem kolejnych kilku ekspertów w dziedzinie ai przeciwnikow, od systemów i c++ zamiast rozdawać te pieniądze i zwiększył skalę gry która już prawie się zwróciła - dodatkowe osoby mogą już prowadzić prace koncepcyjne GH 2. Kiedy spółka ma zatrudniać jak nie teraz?
To na pewno lepsze rozwiązanie. Obawiają się chyba rozproszenia uwagi na dwa projekty na etapie, kiedy jeszcze Starrupture wymaga pełnego zaangażowania założycieli. Prawdopodobnie z Green Hell 2 ruszą mocniej dopiero po premierze Starrupture w 2027.