• Petrolinvest 2026 – stan "gry", czyli co nam zostało z kazachskich snów Autor: ncx [83.30.86.*]
    Cześć wszystkim,
    Zajrzałem na rachunek, zobaczyłem te nasze „walory” i postanowiłem zrobić mały reality check na maj 2026. Jeśli ktoś ma jakieś rewelacje to chętnie posłucham bo od czasu odcięcia mnie od informacji mogło się wiele zmienić o czym nie wiem. Odświeżyłem KRS, przejrzałem stare komunikaty i zestawiam fakty, żebyśmy wiedzieli, na czym stoimy (a w zasadzie leżymy) przynajmniej Ci co wiedzą mniej niż ja. Jeśli przez lata mojej nieobecności na forum pominąłem jakąś „tajemną wiedzę”, którą mają tylko najbardziej wytrwali, to wyprowadźcie mnie z błędu.
    1. Stan kliniczny: Prawny i finansowy "agon"
    Spółka od lat jest w stanie zawieszenia między życiem a śmiercią.
    • Upadłość-widmo: W 2021 zarząd sam rzucił ręcznik, przyznając, że sytuacja jest tragiczna. W 2025 sąd oddalił jeden z wniosków o upadłość, co paradoksalnie jest gorszą wiadomością – wygląda na to, że mamy do czynienia z tzw. ubóstwem masy. Spółka może nie mieć nawet na opłacenie syndyka i kosztów sądu.
    • GPW? Zapomnijcie: Od wykluczenia w 2017/18 nic się nie zmieniło. Akcje na rachunkach to niezbywalne pamiątki o wartości 0,00 zł.
    2. Co z tym OTG? (Główny mit)
    Wiele osób wciąż liczy na powrót „perły w koronie”. Fakty są jednak brutalne:
    • Formalny brak kontroli: OTG zostało sprzedane w maju 2017. Oddano 100% udziałów w zamian za spłatę długów w PKO BP, BGK i bankach kazachskich (ok. 300 mln zł).
    • Efekt: Długi bankowe zniknęły, ale wraz z nimi jedyne realne aktywo wydobywcze. Petrol został wydmuszką.
    • OTG żyje własnym życiem: Koncesje w Kazachstanie (Koblandy itp.) są poza zasięgiem akcjonariuszy Petrolinvestu. To trudne geologicznie złoża, które wymagają miliardów dolarów, których nasza spółka nie widziała na oczy od dekady.
    3. Bilansowa katastrofa
    Zaglądając w liczby (o ile można im ufać przy braku rzetelnych raportów):
    • Kapitał własny: Ok. minus 500 mln zł. Żeby wyjść na zero, spółka musiałaby znaleźć pół miliarda złotych na ulicy.
    • Zobowiązania: Kolejka wierzycieli (ZUS, podmioty prywatne) jest długa i raczej nikt z nas nie stoi w niej na początku.
    4. "Drugie życie" i partyzantka akcjonariuszy
    W KRS jako prezes wciąż figuruje Ryszard Małecki. Spółka co jakiś czas składa wnioski o oddalenie upadłości, mamiąc wizją „powrotu do działalności”. Przy braku koncesji OTG brzmi to jak scenariusz science-fiction. Próby zwoływania WZA przez mniejszościowych akcjonariuszy (2023-2025) to raczej walka o zasady niż o realne pieniądze.
    Podsumowując:
    Petrolinvest w 2026 to podręcznikowy przykład "zpetrolowania" portfela. Nie ma ropy, nie ma gazu łupkowego, nie ma majątku. Są tylko spory prawne i my – posiadacze akcji, które przypominają nam o czasach ułańskiej fantazji na GPW.
    Czy ktoś z Was ma jakieś info o "ukrytym asie w rękawie", czy po prostu czekamy, aż ostatni zgasi światło w KRS?
    Pozdrawiam wytrwałych!

• Petrolinvest 2026 – stan "gry", czyli co nam zostało z kazachskich snów Autor: ~Smerf [198.44.142.*]
    Dnia 2026-05-12 o godz. 23:02 ncx napisał(a):
    > zestawiam fakty, żebyśmy wiedzieli, na czym stoimy

-----------------
    Raczej żebyś Ty wiedział, w wiedzy jesteś zapóźniony, tekst jakby sprzed 2 lat.
  • Re: Petrolinvest 2026 – stan "gry", czyli co nam zostało z kazachskich s Autor: ~ncx [46.113.0.*]
    Wcale się z tym nie kryję. Dlatego piszę. Tu zawsze były informacje z 1 ręki:-)
  • Petrolinvest 2026 – stan "gry", czyli co nam zostało z kazachskich snów Autor: 1-mna [109.241.199.*]
    stan "gry" to 10 000 USD potencjału na akcję w jednym z kazachskich snów
  • Re: Petrolinvest 2026 – stan "gry".. Autor: ~Grzegorz [31.179.8.*]
    z tych wszystkich forumowych analiz i opinii można wysnuć wniosek że g.... wiemy. póki co jedynym osiągnięciem spółki jest skuteczne zabetonowanie kanału informacyjnego spółka - akcjonariusze. widzimy zmąconą wodę ale nie widzimy co w niej pływa. mam nadzieję wza wreszcie wyklaruje sytuację. czekamy.
  • Re: Petrolinvest 2026 – stan "gry".. Autor: ~Tylenadzisiaj [188.146.44.*]
    Opis sytuacji mniej więcej łączy fakty w całość, ciekawszym byłoby prześledzenie strumieni finansowych - kto komu, ile i za co…Tam są pieniądze akcjonariuszy. Kto siedzi ( siedział) na kasie? Małecki czyścił KRS jak nawiedzony, zmieniał skład zarządu w nieistotnych spółeczkach w kraju. Tymczasem nasz kluczowy aktyw ORI zniknął z pola jego widzenia, ktoś wie dlaczego?. Tam po raz ostatni była widziana kasa Petrolinvestu. Paraliż decyzyjny w spółce może być działaniem celowym.Milczenie prezesa to taktyka „chorej głowy”. Firma wkrótce wywali się na amen, wszystko to na oczach ludzi którzy zostali ograbieni z kasy.
  • Re: Petrolinvest 2026 – stan "gry".. Autor: ~abc [109.196.1.*]
    oprócz prezesa nie mającego nic do powiedzenia, jest jeszcze rada nadzorcza

szanowna rado prosimy o info i to niezwłocznie !!!
  • Re: Petrolinvest 2026 – stan "gry".. Autor: ~Ggg [188.146.130.*]
    Rada nie darada i tyle
[x]
PETROLINV 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.