Wersja poprawiona (gładki styl inwestorski)
Zobaczymy, jak to się potoczy, ale potencjał jest przeogromny.
- CoolCryo: potencjalny cash flow z tego projektu to ponad 1 mld PLN.
- ATriClamp: nie mniej niż CoolCryo, a może być znacznie więcej. Wszystko zależy od zaleceń FDA oraz od tego, jak rynek w USA wzrośnie po oficjalnym zatwierdzeniu wyrobu.
- PFA: benchmark wynosi 1,1 mld USD, co daje około 4 mld PLN.
- Robotyka medyczna: ile Medinice może wyciągnąć z tych projektów? Potencjalnie bardzo dużo.
Podsumowując: tylko z trzech zdefiniowanych projektów (CC + AC + PFA) potencjalny cash flow w kolejnych latach wynosi ponad 6 mld PLN. Dla porównania: CD Projekt (CDR) ma program motywacyjny zakładający łącznie 5 mld PLN zysku do 2029 roku, a jego obecna wycena to 25 mld PLN. Tymczasem Medinice (ICE) jest wyceniane na mniej niż 700 mln PLN.
Właśnie dlatego zamierzam trzymać akcje ICE długoterminowo. Mają one potężny potencjał wzrostu, mimo że procentowo zyskały już bardzo dużo. Czym jest jednak dotychczasowy wzrost o 600 mln PLN? Jeśli spółka zrealizuje te plany i w najbliższych latach napłynie do niej dziesięciokrotność obecnej kapitalizacji w samej gotówce, to nie mam pytań. Warto dodać, że ogromna część tych pieniędzy powinna trafić do akcjonariuszy w formie dywidend.
Kupowałem akcje po kilkanaście złotych. Sam jestem ciekawy, jakie kwoty ICE wypłaci mi w samych dywidendach. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, roczna dywidenda na jedną akcję może przewyższyć moją cenę zakupu.
Przekonamy się, jak to się ułoży, ale perspektywy są gigantyczne.
Czas ucieka. Tik-tak, tik-tak.