Z moich obliczeń wynika, że przychody za I kw. mogą być w przedziale od 11,4 do 11,7 mld zł. Brałem pod uwagę ceny miedzi, srebra, molibdenu, dolara. Przychód policzony na podstawie raportów comisięcznych o sprzedaży. Proszę o opinię na ten temat.
Liczyłem trzy miesiące oddzielnie, biorąc pod uwagę dane sprzedażowe z miesiąca stycznia, lutego i marca oraz średnie ceny miedzi, srebra oraz dolara dla poszczególnych miesięcy. Następnie wyniki z trzech miesięcy zsumowałem.
Kurs KGHM napompowany do absurdu. Nawet przy zakładanych wynikach I kw jest zdecydowanie przewartościowany. Kursy srebro i miedzi rozgrzane na spekulacji funduszy do czerwoności. Co z tego będzie zobaczymy,
Po pierwsze szczyt na srebrze był w styczniu i to wzrósł z 75 USD do 115USD - mówimy tutaj nie o przychodzie tylko dochodzie. Teraz wszystko zalezy od zarzadu. Jezeli w styczniu zabezpieczył pozycję srebra przed spadkiem co wydaje sie logiczne na takim bezsensownym rajdzie na fali spekulacji to wtedy zysk będzie w granicach 5 mld Po drugie KGHM zarobił w IV kwartale 2,6 mld i nie widze mozliwości aby zysk był mniejszy..
Generalnie wszystko zalezy jak pozabezpieczał miedź i srebro zarząd - a tutaj może być róznie
Niewiele się pomyliłem z prognozą przychodów za I kw, w swoich szacunkach uwzględniałem tylko miedź, srebro i molibden, bez TROZ. Wyniki za II kw (prognoza po prawie połowie kwartału) mogą być lepsze od tych z pierwszego kwartału, prawdopodbnie znacznie przekroczą 12 mld przychodu, więc kierunek na ten moment powinien być jeden, północ.