• Macie oficjalnie szorta Autor: ~Fugazi [193.106.102.*]
    Macie oficjalnie szorta na pokładzie
    Marshall W. 0,52 %
  • Re: Macie oficjalnie szorta Autor: eldealeros [83.7.115.*]
    Będzie kogo wyciskać. W tym tygodniu obroniliśmy SMA50 na tygodniowym a na D1 wróciliśmy powyżej SMA200. Dzisiaj według zamknięcia obroniliśmy tą samą SMA200 wybierając poranny spadek poniżej jej poziomu. Na tygodniowym kończymy na plusie w ujęciu tydzień do tygodnia dzięki czemu RSI zawrócił do góry, który według mnie uderzy teraz w kierunku 70 punktów. Coś czuję, że zamykający się shorciarz wygeneruje nam piękny wzrost w nadchodzących tygodniach prosto na nowy szczyt bo tak wynika ze struktury tygodniowego RSI. Idę sobie zrobić popcorn.
    Dodam tylko, że na wykresie tygodniowym mamy w tym tygodniu taką samą świecę jak w marcu tuż przed odpałem w górę po poprzednich spadkach.
  • Re: Macie oficjalnie szorta Autor: ~Fugazi [193.106.102.*]
    W wielu przypadkach szorty są otwierane aby zabezpieczyć długie pozycje na walorze. Także do końca nigdy nie wiadomo czy jest to gra na spadek czy zabezpieczenie pozycji L
    Przynajmniej wiemy kto ostatnio dusił kurs. A jeśli faktycznie wziął hedża tzn, że nie chce rozstawać się z papierami i prędzej czy później tego hedża będzie musiał zamknąć a to oznacza wygenerowanie popytu na ok 9.1 mln papierów bo tyle wynosi ta pozycja.
    Szybkie sprawdzenie LOP na 4 seriach kontraktów na Tauronie pokazuje, że nie ma hedża bo LOP na kontraktach wynosi w sumie 797 kontraktów na 4 seriach po 1000 akcji na kontrakt czyli w sumie kontrakty są otwarte na 797 tys akcji a on ma pozycję na 9.100.000 papierów. Zatem prosty wniosek z tego, że nie ma żadnego zabezpieczenia tylko otworzył się na spadek pożyczając papiery i sprzedając je na rynku. Raz już wcześniej próbował i nie trafił. Tym razem mam przeczucie, że będzie podobnie.
  • Re: Macie oficjalnie szorta Autor: ~Gogle [77.236.26.*]
    https://shorty.pl/emitent/tauronpe
  • Re: Macie oficjalnie szorta Autor: ~Wynalazca [37.30.39.*]
    Od grudnia sa od 8,79. Na razie w plecy, probowali mocno zbic, ale wyniki im pkorzyzowaly szyki. Jeszcze ets i pejsy pojda sobie precz.
  • Re: Macie oficjalnie szorta Autor: ~Waren_Buffet [212.96.241.*]
    Dawno mnie tutaj nie bylo, zamierzalem teraz w maju korzystając ze znanej zasady Sell in May and go away, otworzyc krótką pozycję ale kurs jest dla mnie za nisko. Myslelem ze kurs tauronu dotrze do tych 12 PLN i na wykresie pojawi sie podwójny szczyt, ale nic takiego sie nie zdarzyło. Eldealeros melduj, co sie tutaj dzieje? Dlaczego nasza perełka nie chodzi po ~12 PLN?
    Napiszę dzisiaj profesjonalną merytorczną analizę o tauronie tak żeby każdy miał wgląd w sytuację na energetykach.
  • Re: Macie oficjalnie szorta Autor: eldealeros [83.7.116.*]
    Napisz, napisz... Może będzie trafniejsza od tej pod tytułem "Ostatnie pożegnanie 7 zł" i kolejne podobne z 8 i 10 po których kurs dotarł do 11.92. Czekamy z utęsknieniem aby się znowu po czasie pośmiać. Nick "dealer", który mi podwinąłeś tymczasowo ci się znudził? Teraz będziesz się dowartościowywał pod nick'iem legendy rynku? No to czekamy. Masz swoje 5 minut zanim znowu nie zeszmacisz legendy Warrena Buffett'a publikując swoje spadkowe wypociny. Aaa... I nabij mi więcej czerwonych łap jak to masz w zwyczaju bo widzę, że wreszcie zaczęły przyrastać jak się pojawiłeś.
  • Re: Macie oficjalnie szorta Autor: ~Wynalazca [89.79.144.*]
    Łoren, na Parkitce mowia, ze nie miales na internet, a teraz skorzystasz z ai kumpla i dasz nam "merytoryczna" analize. Czekamy smiejac sie na zapas.
[x]
TAURONPE -1,47% 9,50 2026-05-08 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.