Poprosiłem AI, żeby powiedział mi co o tym sądzi i wymienił najbardziej prawdopodobne 10 scenariuszy od najbardziej prawdopodobne po najmniej prawdopodobne. Oto co otrzymałem:
1. Przygotowanie do transakcji M&A lub sprzedaży technologii — najbardziej prawdopodobne 2. Przygotowanie do współpracy strategicznej 3. Przygotowanie do przejęcia lub połączenia 4. Wejście inwestora branżowego 5. Transfer know-how i kompetencji 6. Budowa wiarygodności przed ważnym wydarzeniem 7. Układ personalno-kapitałowy 8. Przygotowanie do sprzedaży technologii lub aktywów 9. Ratowanie lub restrukturyzacja 10. Próba kontroli konkurenta — najmniej prawdopodobne
Wydaje się dosyć pozytywnie choć wiadomo, to tylko AI.
Widać dyskretnie ucieczkę z Medinice kapitału który już zarobił krocie a nowych dawców tam coraz mniej. Tu na razie potrzeba ostrożności. Wystarczy że pójdzie Espi ze z przyczyn osobistych nowy kandydat np wycofał się ? Kto wie czy to wszystko nie jest jakaś ustawka ? Ile takich było na bananie ?
Albo mogli nazbierać tu i będzie spekulacyjne podbijanie pod newsy i potem wyjście. Tak to sobie można tylko gdybać, sam tak często robię.
Za to cena jest już teraz taka że ABB po 5 zł będzie możliwe. Wtedy albo kurs cofnie się na okolice emisji, albo jak będzie duże parcie i dobre newsy to podleci wyżej.
Nie zapomiajcie, że Genomtec wydzielił już spółki typowo pod ich sprzedaż w całości. I to nie jest to co zrobił Creotech czy Synektik, bo oni wydzielili spółki, które mają dalej zarabiać lub ułatwiać pozyskiwanie dotacji. Genomtec wydzielił spółki typowo pod sprzedaż. Po tym jak nie wypaliła im próba samodzielnej dystrybucji Genomtec ID postanowili to w całości odsprzedać o ile dobrze pamiętam. Tylko tutaj trzeba troszeczkę uważać, bo prezes tej spółki lubi czasami kłamać. Np wprost zapytany mówi, że nie będzie żadnej emisji akcji - a za parę miesięcy jadą z dodrukiem :-) Jednak myślę, że to wydzielenie spółek jest istotne, bo takich rzeczy nie robi się raczej dla zmyłki. Warto też wiedzieć, że genomtec robił podobny manewr w 2020 tj. powołanie do zarządu byłego prezesa Astra Zeneca Poland Jarka Oleszczuka ale to nie była raczej osoba tego kalibru, co teraz. Tylko, że tak jak już wspomniałem tamten manewr im nie wyszedł i postanowili zmienić strategię i po prostu sprzedać całe GenomtecID. Ja myślę, że to jest teraz grane. Być może prezes Medinice, ma za zadanie zabezpieczyć interes kupującego? Hmm. sam chciałbym wiedzieć co tutaj będzie. Bo przecież chyba nie kolejne dyjmanie akcjonariuszy? :-) Od tego to na polskiej giełdzie aż djupa boli i robi się to wręcz nudne :-) Warto także zauważyć, że Genomtec pomimo tego, że jadą cały czas bez przychodu, utrzymuje znaczną kadrę pracowników. Nie jest to typowa zwijająca się spółka. W ogóle to jest bardzo fajny wskaźnik, o którym nikt nie mówi. Liczba pracowników na przestrzeni lat. Czy rośnie czy maleje? W Genomtec od 2019 do dzisiaj kurs mocno spadł ale liczba pracowników wzrosła od 4 do 24 więc coś tutaj jest nie tak? Co nie? :-) Znam spółki, gdzie liczba pracowników spadła wraz z kursem do zera. Czasami może być tylko tak, że spółka jest słupem mającym na celu zrealizować coś za publiczne pieniądze dla innego podmiotu, to bardziej w branży gameingowej ma miejsce na New Connect i wtedy ma dużą liczbę pracowników, mają przychody ale i tak w konsekwencji zaliczają upadek, bo pracownicy pracują dla kogoś innego. :-) Czasami spółka jest słupem podmiotu zagranicznego i ma na celu sfinansowanie na polskim parkiecie jakichś patentów. Wtedy zazwyczaj dochodzi do maksymalnego rozwodnienia akcji i jest ostatecznie utrzymywana przez większościowych akcjonariuszy. Tutaj ja to raczej wykluczam. Wydzielenie spółek jest mocnym argumentem - zobaczymy co czas pokaże.
@quote
12. Najbardziej prawdopodobne. Zapłacenie osobie kojarzonej z sukcesem w tym momencie by poprawić nastroje przed emisja lub wyprzedaza akcji.
ICE ma solidne sukcesy ale jeszcze nie sprzedaz.a Może rozmowy nie idą dobrze i przed choć trochę kapuchy chce od kogo się da póki jest kojarzony z sukcesem a nie z czym innym?
I...? Ile procent sygnalow kupna zamienia się na wzrosty. Będzie choć 70%? I jakie szanse na przebicie 6 zł? Będzie choć 70%?
To razem szanse na wzrosty 70% x 70% = 49 % . Rzut monetą.
Tak. Masz rację. Jak wzrośnie to może i będzie rosło. Super odkrywcze.
Prawdziwe ale co z tego?