• Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~Bella10 [5.173.28.*]
    Cena 35 zł. Branża kosmiczna.
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~Mikesz [157.25.201.*]
    słaba ta oferta
    wg mnie za duzo zachodu
    trzeba otworzyc rachunek w trigon
    prowizja 0,39%
    oplata za rachunek 60 zł/rok
    redukcja ponad 90%
    cena wysoka w stosunku do scanway lub creotech
    (jak spadnie jeszcze ok 10% to juz sztos)
    rynek dla tych silniczków nie jest okreslony
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~Bella10 [46.113.13.*]
    Liftero kapitalizacja przy 35 zł 130 mln, ScanWay 600 mln , Creotech 1800, Creotech Quantum 900 mln.[ Strefa inwestorów ].
    patrz na przychody bo firmy nie maja zysków na razie
    creaotec 1,8 mld - przychody za 2025 to 150 mln, portfel zamowien na lata 2026-2028 to na dzisiaj 590 mln zł
    scanway 0,6 mld - 21,5 mln, portfel zamowien 53 mln
    liftero 0,13 mld - 1,7 mln ???
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~Analityk_Gieldowy [164.40.246.*]
    creotech ev/s 12, scanway 28, liftero x76
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~TakMysle [5.173.176.*]
    Przy tak dużej redukcji to wejście za mniej niż 200-300k jest niewarte zachodu.
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~Bella10 [46.113.13.*]
    ScanWay 2 lata temu też tak zaczynał . Zobaczymy na debiucie czy warto ....
    nie patrze na cene debiutu tylko na cała oferte
    chce akcji za ok 20 tys
    wiec misiałbym zablokowac na ok 2 tyg kwote conajmniej 200 tys zł
    a i tak nie ma pewnosci ze redukcja bedzie tylko 90%, moze byc i 95% gdyz oferta jest bardzo mała
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~Gonzo [5.173.174.*]
    Miałeś rację, redukcja będzie olbrzymia. Mam numer zapisu ponad 1000, a jeszcze 1,5 doby są przyjmowane. Za mało wrzuciłem, może 300-400 akcji wpadnie.
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~Serio [5.173.192.*]
    @mikesz, przyznaj się, pisałeś tak, by zniechęcić innych, ale sam wziąłeś udział? Już teraz możesz napisać, w pół dnia nikt nie zdąży założyć konta w Trigon i wpłacić tam pieniędzy. :)
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: bollullos [77.65.99.*]
    da się i w pół dnia zdążyć
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: bollullos [193.19.165.*]
    Rzuciłem okiem na Liftero przed zapisami. Kilka rzeczy które mnie przekonały:
    Silnik lata na orbicie od ponad roku (SpaceX, marzec 2025) — nie startup z prezentacją tylko działający produkt. SpaceNews ich opisał, co na tym etapie rozwoju firmy jest rzadkością. Pipeline €115M, z czego spora część to złożone oferty a nie wishful thinking. W kwietniu podpisali współpracę z Creotech — CEO Creotech publicznie powiedział że mocno wierzy w ich produkt. Oversubscription ~4x, w transzy otwartej tylko 75K sztuk więc redukcja pewnie 75-80%. Float po debiucie mikroskopijny.
    Cena emisyjna 35 zł, instytucje wzięły na górze widełek. Na czacie StockWatch CEO nie unikał trudnych pytań (brak break-even, konstelacje niepewne) — wolę zarząd który mówi wprost niż taki który sprzedaje marzenia.
    Zapisałem się, zobaczymy co z tego wyjdzie. DYOR.
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~Ciek [213.134.165.*]
    W takich firmach liczy się nie pipeline, a backlog. A backlog przedstawia się z komunikatu spółki baaardzo słabiutko, bo na 3mln zlotych. To już Scanway na IPO miał 7 albo 9, nie pamiętam już dokładnie, a startował z niższą kapitalizacja.
    Tak, backlog słaby, nie ma co udawać że jest inaczej. Ale Scanway na wejściu nie miał latającego produktu, a ci mają od roku. Plus Creotech wszedł z nimi we współpracę, a to nie jest firma która podpisuje się pod byle czym. Dopóki pipeline nie zamieni się w zamówienia to oczywiście jest ryzyko, ale punkt startowy jest inny niż u większości spółek które wchodziły na NC.
  • Re: Kupujecie na IPO Liftero ? Autor: ~Takitam [45.128.38.*]
    Scanway wystrzelił swojego satelite Star Vibre 3 stycznia 2023 roku Space X em..z przyladka Canaveral.

Debiut scanway byl 11 października 2023 roku na NC.
    Fakt, ale to trochę co innego. Scanway wystrzelił kamerę, Liftero silnik napędowy który musi odpalać wielokrotnie na orbicie i robić manewry.
    W tym jest siła, bo to nie jest jeszcze w cenie.
[x]
SCANWAY 0,89% 341,00 2026-05-13 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.