• PRAWA POBORU Autor: ~OLEK [37.31.144.*]
    CZY PP BĘDĄ NOTOWANE NA GPW?
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2026-05-05 o godz. 10:47 ~OLEK napisał(a):
    > CZY PP BĘDĄ NOTOWANE NA GPW?

Jakie prawa poboru ?
    Nie ma praw poboru, nie ma emisji, nie było ostatniego NWZA, niebyło rozmowy.
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ptak1234 [91.150.204.*]
    cyt, MAMY WPŁYW!
    Dokładnie dziś (04.05.2026r) miała ruszyć emisja nowych akcji Energi.
    https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t3a/1/16/1f6e1.png Jednak dzięki naszej determinacji i pracy doświadczonych prawników, udało się powstrzymać niegodziwą próbę Orlenu rozwodnienia akcji Energi.
    https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t50/1/16/2757.pngW trzydziestopięcioletniej historii naszej giełdy nie było podobnego przypadku, aby sąd wstrzymał emisję nowych akcji z prawami poboru. To co wydawało się niektórym niemożliwe, wydarzyło się na naszych oczach i z naszym udziałem! Więcej na ,Przeciw nadużyciom
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~Leszczyk [31.60.251.*]
    Ale co Orlen zebrał z rynku to jego
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~Akcjonariusz [188.146.172.*]
    Mamy wpływ, ale kiedy będziemy mieć jakiś zysk? Z całym szacunkiem, ale ja to bym chciał pozycję na Enerdze już zamykać, a teraz to nie ma ani kupującego ani wykupu przymusowego
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~darek [83.28.206.*]
     ..... ale kiedy będziemy mieć jakiś zysk?
    nie masz zysku na Enerdze-poważnie???
    Już pisałem, mam prawie 10 złotych. Liczyłem na kolejne 3-5 złotych, ale teraz to myślę jak wyjść. Orlen już nie kupuje nic, niedawno pytałem bezpośrednio
    tak więc biedy nie masz +100% po 2-3 latach,jednak faktycznie,jak Orlen nie kupuje to jest problem by wyjść z większej ilości,za miesiąc-dwa będzie wiadomo jak zdeterminowany jest Orlen z przeprowadzeniem emisji,bo jak jest zdetermiowany to zasądzonej kaucji nikt nie udzwignie
    Darek, a skąd wiesz że kaucja jest zasądzona? Od biednych pokrzywdzonych się nie wymaga
    nie napisałem,że jest zasądzona,napisałem,ze jeżeli Orlen jest zdeterminowany by emisję przeprowadzić,to pójdzie drogą "kaucji",chociaż wizerunkowo dla Orlenu to "zła droga"
    Ten wniosek już przepadł. Zabezpieczenie jest bez kaucji.
    Dnia 2026-05-05 o godz. 15:09 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Ten wniosek już przepadł. Zabezpieczenie jest bez kaucji.

-wiesz to na 100%,można brak kaucji gdzieś potwierdzić?
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~Akcjonariusz [79.184.10.*]
    Darek, a Ty nie byłeś jednym z wnioskujących o zabezpieczenie? Przecież ponad 30 osób się zapisało
    nie,ja już mam dość tego wieloletniego kopania się z koniem,więc albo powrót godziwej dywidendy na Energę,albo niech Orlen wykupuje przymusowo-trzeciej drogi nie ma
    Aha, no to GG nie podziela Twojego stanowiska i będzie się sądzić. Na wykup przymusowy nie licz, bo się obecnie nie da. Masz minimum rok czekania
    Dnia 2026-05-05 o godz. 17:50 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Aha, no to GG nie podziela Twojego stanowiska i będzie się sądzić. Na wykup przymusowy nie licz, bo się obecnie nie da. Masz minimum rok czekania

+50-70% w rok,super, rok nie wyrok,się zaczeka,przecież wykup w/g nowych zasad ma być po godziwej cenie nie mniejszej od wk grupy
    Jak wejdą nowe przepisy to nie będzie żadnego wk ani wartości godziwej tylko połączenie. A wtedy zawsze pozostaje pytanie - jak się ma rozwijać spółka, która jest zadłużona po korek i nie dostanie więcej pożyczek od głównego akcjonariusza, a z kolei pozostali akcjonariusze blokują dokapitalizowanie? Wartość takiej spółki może spadać
    Dnia 2026-05-05 o godz. 18:25 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Jak wejdą nowe przepisy to nie będzie żadnego wk ani wartości godziwej tylko połączenie. A wtedy zawsze pozostaje pytanie - jak się ma rozwijać spółka, która jest zadłużona po korek i nie dostanie więcej pożyczek od głównego akcjonariusza, a z kolei pozostali akcjonariusze blokują dokapitalizowanie? Wartość takiej spółki może spadać

-nie troskaj się tymi tematami,jak Orlen będzie chciał dokapitalizować,to to zrobi,odsunięcie emisji o kilka m-cy jest w naszym interesie,mógł przecież Orlen jasno zakomunikować na co chce przeznaczyć kasę z emisji,zagwarantować powrót trwałej dywidendy na Energę by obejmowanie nowych akcji miało sens wtedy może Jan by tej emisji nie blokował?
    Darek, Ty chyba na serio nie rozumiesz jakie są konsekwencje zablokowania tej emisji. Orlen się zupełnie wycofa z jakichkolwiek ruchów. To jest państwowy moloch. Będą siedzieć i cierpliwie czekać na nowe przepisy. Potem będą analizować co się da zrobić w nowych przepisach. W międzyczasie minie rok, Energa będzie bez pieniędzy
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~ArchiwumX [77.236.24.*]
    ~dywiden_darek jeszcze o 14.59 "potrząśnięcie" skutkowało i napisałeś--- "Re: Dlaczego Orlen tak rośnie ?~darek odpowiada ~openerem2026-05-05 14:59IP 83.28.206.*
    dywidendy z Energi niestety nie będzie" a o 17.02 ponownie dywidendowe demony wróciły...
    Dnia 2026-05-05 o godz. 17:51 ~ArchiwumX napisał(a):
    > ~dywiden_darek jeszcze o 14.59 "potrząśnięcie" skutkowało i napisałeś--- "Re: Dlaczego Orlen tak rośnie ?~darek odpowiada ~openerem2026-05-05 14:59IP 83.28.206.*
    > > dywidendy z Energi niestety nie będzie" a o 17.02 ponownie dywidendowe demony wróciły...

aaaa,jak openerem tak napisal,że nie bedzie dywidendy to zmienia postać rzeczy,chyba wie co pisze,trudno 8 lat przezyłem bez dywidendy teraz też sobie poradzę,a w tępą szkodliwą propagandę,wykupią nas za minima rynkowe i tak nie uwierzę więc mozesz już się udać do swojej ciemnej,zimnej,mokrej norki;-)
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~ArchiwumX [188.166.120.*]
    szkoda czasu, o słowach nie wspominając, a tekst "tępa, szkodliwa...norki" to twój firmowy znak rozpoznawczy gdy nie masz żadnych argumentów, tym bardziej że nigdy nie napisałem podobnych słów, tylko dystansowałem twoją, jak się jednak okazuje dwubiegunówkową dywidendę
    ~darek forumowe_dywidendowe pośmiewisko "do końca świata i o jeden dzień dłużej"
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~Laik [5.173.172.*]
    Jest. Wymiana akcji
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~Wieloryb [83.24.133.*]
    Dnia 2026-05-05 o godz. 13:14 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Już pisałem, mam prawie 10 złotych. Liczyłem na kolejne 3-5 złotych, ale teraz to myślę jak wyjść. Orlen już nie kupuje nic, niedawno pytałem bezpośrednio

No tragedia po prostu.
    Poszedł Dziadek przyszedł Wnuczek...
    Wnuczku jak chcesz wyjść to przestań się zadręczać tylko wystaw zlecenie sprzedaży np. po cenie po której 'Orlen już nie kupuje nic'.
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2026-05-05 o godz. 13:14 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Już pisałem, mam prawie 10 złotych. Liczyłem na kolejne 3-5 złotych, ale teraz to myślę jak wyjść. Orlen już nie kupuje nic, niedawno pytałem bezpośrednio

nie ogłosił - więc kupuje, może masz za mało :-)
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    może w związku z okresem zamkniętym do wyników za 1Q nic nie kupują ale po wynikach ktoś dla nich dalej może zbierać
    nie wyobrażam sobie aby przy stanie posiadania 94 % teraz odpuścili - skoro byli w stanie wydać prawie 6 miliardów na emisję i przejecie to tym bardziej znajdą kasę na zakup pozostałych akcji
    do wyroku trybunału mogli liczyć na wykup po średniej cenie tak jak pozwalały na to przepisy teraz już takiej opcji nie powinni zastosować wiec i emisja nie jest im potrzebna zwłaszcza ze sprawa w sądzie może trwać 2-3 lata a im raczej nie o to chodzi

przed Energą wiele dobrych informacji - wyniki 1Q, może coś odzyskają na odwołaniu od decyzji prezesa URE, może ruszyć sprawa odszkodowania za Ostrołękę węglową, uruchomienie bloków CCGT plus dofinansowania na magazyny energi
    w sieci jest dużo Oze które mogą generować zyski wirtualnej elektrowni Energi - spółka ma potencjał więc powinno być dobrze a ci którzy są na spółce długo poczekają jeszcze i kilka miesięcy - do Wk to 50% do wzrostu kursu
    - spółka ma potencjał więc powinno być dobrze a ci którzy są na spółce długo poczekają jeszcze i kilka miesięcy - do Wk to 50% do wzrostu kursu
    -to jedyne racjonalne wyjście w obecnej sytuacji + ciągłe,wszędzie gdzie tylko można,domaganie się godziwej dywidendy za 25'

• Re: PRAWA POBORU Autor: ~ArchiwumX [188.166.120.*]
    nawet w jednym wątku nie panujesz nad tym co piszesz -_-_ ~darek odpowiada ~openerem2026-05-05 14:07IP 83.28.206.*
    - spółka ma potencjał więc powinno być dobrze a ci którzy są na spółce długo poczekają jeszcze i kilka miesięcy - do Wk to 50% do wzrostu kursu-to jedyne racjonalne wyjście w obecnej sytuacji + c i c i ą g ł e , w s z ę d z i e g d z i e t y l k o m o ż n a, d o m a g a n i e s i ę g o d z i w e j d y w i d e n d y z a 25'"
    Napisz do Orlenu, zapytaj. Nie musisz polegać na tym co pisze anonimowy forumowicz
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~ed [46.205.209.*]
    Zablokowanie emisji jest teraz Orlenowi bardzo nie na rękę? Jeśli muszą w wykupie dać minimum wk, a emisja miała być w cenie 0,6 wk, to nowa wartość księgowa wyniosłaby poniżej 26 zł. Jeśli mniejszościowi niewiele by objęli, to w ewentualnym przymusowym wykupie Orlen zaoszczędziłby prawie 5 zł na każdej akcji.
    Wcale nie muszą dawać wk w wykupie. To jest wierutna bzdura. A obecnie to w ogóle nie mogą zrobić wykupu przymusowego, co jak widzę do nikogo nie dociera
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~Leszczyk [37.47.88.*]
    Zaczynamy grę na obroty ponizej 1 % , następnie wycena godziwa przez biegłego rzeczoznawcę.
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~Woyd [24.40.159.*]
    Prawnicy Orlenu pewnie juz maja przygotowane różne scenariusze działania, bo jakby im na czasie nie zależało, to by jakiejs głupiej emisji nie próbowali, oczywistym jest ze najpierw będą próbowali ja dokończyć, ale juz widzimy ze nie jest to takie łatwe jak sie im wydawało i na pewno nie przewidzieli jakie kolejne kłody pod nogi moze im rzuca GG, co mam nadzieję zmusinich po pójść ie po rozum do głowy i odrzucenie pierwiastka skapstwa, a w zamian dywidenda i rzetelna wycana odkupu akcji.
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~ed [46.205.209.*]
    Nie znam dokładnie projektu nowej regulacji, ale z tego co koledzy piszą, wykup ma być po cenie godziwej i nie mniejszej od wk.
    Co do: może - nie może zrobić wykup - do tego Orlen dążył i pewnie nadal dąży.
    Już nie dąży, już zawiesili jakiekolwiek działania. Wrócą do tematu za rok jak będzie wiadomo co z nowymi przepisami
    Jakby zawiesili to by sie nie odwoływali od sprzeciwu złożonego przez GG, a jak widac nadal próbują.
    To odwołanie sąd już też oddalił. Emisja padła ostatecznie, bo minął dzień praw poboru z uchwały
    No to mozna kase ciulana na emisje przeznaczyc na zakup dodatkowych akcji z rynku.
    Skończyli zakupy z rynku i transakcje pakietowe, sprawdziłem u źródła
    co akcjonariuszu sugerujesz,znowu z rana tępa narracja/już wszystko stracone,wykupią nas za minima rynkowe itd,itd?
    zajmij się kserowaniem dywidendowa niemoto
  • Re: PRAWA POBORU Autor: ~Oko [5.173.188.*]
    Jakie stracone dareczku w krótkich spodenkach na gumkę - przecież będzie dywidenda. Bo się należy :)))
    oczko,tobie to żadna różnica,jest dywidenda czy jej nie ma,najwyżej babcia da ci na paczkę chipsów;-)dla mnie dywidenda,to bardzo ważna sprawa
    https://m.youtube.com/watch?v=M6wRnouGZFQ
    archiwum, zawsze staram się dostosować się do poziomu rozmówcy,więc,niżej specjalnie dla ciebie

https://www.tiktok.com/@dominik._.2098/video/7042315198178282758
    errata jesteś forumowym pośmiewiskiem
    ciekawe jak to wpłynie na twoją dywidendową nerwicę natręctw
    https://stooq.pl/n/?f=1756398&search=energa
    wcale nie wpłynie,liczyłem na powrót normalności,niestety się przeliczyłem,mamy wiernopoddańczy woli Orlenu zarząd,zrozumieją to gdy o pozwolenie wyjścia do łazienki będą musieli Orlen pytać-smutne
    szkoda tylko, że zarzucając innym brak wolnych środków, sam jesteś golasem i nie stać cię było na sformalizowanie zakładu. a teraz wracaj na swoje miejsce do schowka na mopy, gdyż nawet do kserowania się nie nadajesz
[x]
ENERGA 0,11% 18,80 2026-05-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.