Na KGHM przy 183 zł za akcję RSI było w "kosmosie" twoim zdaniem. Pisałeś swoje " nie każdy zdąży wyjść "... I cena za akcję poleciała na 400 zł.
Także tego...
Procentowo takie coś zdarza się może w 1-2% i pamiętam, że wtedy była mała korekta cenowa, ale to prawda RSI się trzymał wysoko dość długo, długo, ale jak sam dobrze wiesz potem cena i RSI runęło i jestem pewien, że wtedy też nie wszyscy zdążyli wyjść . . .
Po raz kolejny powiem to samo, wskaźnik RSI potrafi być tygodniami w strefach skrajengo wykupienia/wyprzedania... trzeba też wiedzieć jak jest liczony... hipotetycznie kurs może codziennie rosnąć a RSI będzie się studził... wystarczy, że otwarcie będzie z luką wzrostową, a zamknięcie poniżej...druga sprawa, im krótszy okres obejmuje wskaźnik tym łatwiej na niego wpłynąć, czy to na RSI czy na średnie kroczące nie ma znaczenia. O AT można bardzo dużo pisać i co analityk to inna opinia, w końcu każdy ma swoją technikę, swoje okresy, wskaźniki. Jeden użyje RSI10 czy 14, ja nawet patrzę na 20 czy 30, bo zmienić parametr nie problem... ale nie opieram decyzji na tym wskaźniku.
ps.
Nie jestem inwestorem i gram na odbiciach. Kupuję gdy RSI jest nisko i sprzedaję jak jest wysoko. Ot i cała filozofia tego mojego grania i często za wcześnie sprzedaje bo gram według zasady, że nie chcę oddawać z tego co już mam zarobione.
Dnia 2026-05-03 o godz. 07:51 ~On napisał(a): > Na KGHM przy 183 zł za akcję RSI było w "kosmosie" twoim zdaniem. ------------------ Domyślam się, że piszesz o 09.10.2025 i rzeczywiście RSI był w tedy w kosmosie, po czym była szybka cofka ze 195 pln do 178 pln i oczywiście, że liczyłem wtedy na głębszą cofkę, która tym razem nie przyszła i trzeba było wyżej wracać, ale na tym polega gra na szulerni tutaj, że czasami trzeba się dopasowywać do tych bardzo rzadkich sytuacji, które wybiegają poza normy, i ta niestety taka była . . .
Black, co myslisz o Amrescie ? Kurs zdolowany tak jak Polsat, szorty ostro siedzialy na spolce. Analitycy przy dobrym wyniku za kwartal (FCF) prognozuja odbicie w kierunku 16-18 pln. Jak ty to widzisz ?