Pisałem wile razy, że wyniki będą bardzo słabe więc raport nie jest dla mnie zaskoczeniem. COG przepalił ponad 800 mln PLN gotówki w 2 lata i teraz walczy o przetrwanie. Czasu się nie wróci więc trzeba ocenić spółkę wg stanu bieżącego i jej najbliższych perspektyw. Stan bieżący jest taki, że spółka nie prowadzi rentownej działalności. Wielkie otwarcie zakładu w Siemianowicach było tylko marketingowym eventem bo zakład nie pracuje normalnie tylko jest ciągle w fazie rozruchu i niestety może powtórzyć się scenariusz z Krakowa. To powoduje, że wyniki za 1Q26 będą kontynuacją bardzo słabych wyników z 2025 roku. Czy w kolejnych kwartałach będzie poprawa ? Zakładam, że będzie. Na tą chwilę inwestycja w akcje COG nadal obarczona jest dużym ryzykiem więc poczekam do raportu za 2Q26. Jak będzie w miarę dobry to kolesie z PZU już wcześniej zaczną odpowiednią rozgrywkę na akcjach bo to oni teraz decydują o cenie akcji.
Wyniki słabe. Rynek pewnie zareaguje spadkami. Zobaczymy co pokaże 1Q. Wczoraj stal najwyżej od pół roku. Poprawa pewnie już w 1Q. 2Q to już oczekiwana rentowność. Cbam i cła mocno na plus. Amortyzacja też już nie będzie ciążyła. Za to koszty obsługi długu znaczące.
Amortyzacja będzie bo nowego zakładu nie amortyzuje się jednorazowo na szczęście nie jest to koszt gotówkowy w przeciwieństwie do kosztów obsługi zadłużenia. Spółka musiałby ponieść ceny swoich wyrobów o 10% żeby wyjść na 0 tymczasem rynek prętów jest zawalony wyrobami ukraińskimi a profile są tańsze z Niemiec. Do tego dochodzi stal chińska więc miejsca na podwyżki za bardzo nie ma. CBAM to mechanizm zupełnie bezużyteczny bo płatność za wprowadzane na rynek UE wyroby ma nastąpić w 2027 roku. Zasadniczo jedynym dobrym sygnałem jest uruchomienie wielkiego pieca przez AMP bo to sugeruje wzrost popytu. Jak na tym skorzysta COG ? To się okaże w wynikach 2Q26 bo 1Q26 na pewno będzie bardzo słaby.
Wyniki za 1Q już za chwilę. Ja zakladam, że będą bliskie 0. Czas pokaże... Poza tym, wykres Steel Rebar wygląda obiecująco. Tu zawsze rządziła spekuła. Ostatnie miesiące na wykresie to akumulacja.
Myślę że ktoś sprzedaje ale też ktoś kupuje..W piątek podpisanie Safe także dobry moment na dokupienie akcji..sam czaje się jeszcze na jakieś większe spadki i dokupienie kilku tys.akcji.