Niekoniecznie . Czyszczą to co nierentowne lub chcą żeby poszło to we franczyzę, reszta zostanie docelowo sprzedana innej sieciowce. Alma zdaje się zbankrutowała
A co tam jest rentowne? To firma ktora zatrzymala sie w rozwoju 20 lat temu, z gigsntycznymi dlugami operujaca na rynku ktory znika w oczach. Odpowiedz sobie na pytanie ile wydajesz na jedzenie i chemie w malym sklepie takim okolo 100m2, a to 99% biznesu EC, i bedziesz mial odpowiedz jakie perspektywy ma EC. Selgros i Makro robia bokami a maja nowoczesne hale w duzych miastast za to EC z chlewikami bo tak trzeba nazwac ich hale na zadudziach da rede, na pewno. Byles kiedys w hali EC, polecam, powrot do 1995r niczym wehikulem czasu
Człowieku te hale nie mają mroźni, nie mają chłodni na warzywa, a jak mają to mieszczą się tam 4 palety, nie mają chłodnie mięso, nie mają chłodni wędliny tylko uciśnięte kilka kiełbas między jogurtami. Co tam ma generować gotówkę, papierosy na marży 3% czy alkohol który Dino ma w detalu taniej niż EC w hurcie. To działało gdy 100m2 to był wielki sklep ale teraz Dino z dostawami codziennie ich pozamiatało
Nie rozumiesz o czym piszę. To jak tam jest, to wiem, bo jeżdżę, a bardziej jeździłem do trzech takich. A generują 80mln miesięcznie. Płacisz gotówką lub kartą, mają kasę do obracania na drugi dzień najpóźniej. Tyle, że nie może być tak, żeby do tego dopłacać.
Jak widać po wynikach to jest obracanie bez zysku. Kupowałeś kiedyś u nich na halach mięso, albo wędliny, albo warzywa, albo mrożonki, albo garmażerkę? Porównaj to to do Selgrosa czy Makro a nawet oni nie generują zysku. To jest trup, gdy Kawa oddał Tradis to się dziwiłem, ale teraz wiem że to był strzał w dziesiątkę, zresztą jak wszystko co robił Kawa od czasu Eldorado, a Amaral to piąta liga managerów i szaliczek w niczym nie pomaga.
Jestem z branży hurtowej. Obecnie eurocash robi wszystko aby przejąć klientów i sprzedaje towar poniżej kosztów aby tylko był obrót. Robi to już w całym kraju. Mimo to wyniki będą marne za 1 kwartał chyba że zrobią jakiś zabieg księgowy. Kolos na glinianych nogach
Też jestem z tej branży. Robią tak bo muszą eolować płatności. Inaczej straciliby płynnoś. W raporcie pojawiły się przeterminowane zobowiązania. Cały ten biznes kręci się na pieniądzach dostawców.
Bo to jest ich model biznesowy. Kurs akcji nie ma z tym nic wspólnego jak teraz bedzie wybicie V kształtne to kazda wolna kasę ładuje w Eurocash bo sytuacja na wykresie bedzie taka jak na Tauronie w marcu 2020 roku