• Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Max [172.225.188.*]
    + plusy fakty
    - wywiad z Milka z Kunicą z kontekstu wynika że to stan na początek marca:
    Na plus wydłużenie płatności za zamówione towary na 160 dni - było o tym mówione na poprzednich konferencjach zostało zrealizowane (to duży plus bo połowę zysku netto zjadają obecnie odsetki od kredytów, faktoringów czy innych źródeł finansowania). Kolejna dobra wiadomość (to samo potwierdzają zarówno LPP jak i Answear) że za luty bdb marże (nie trzeba było rabatowac bo zapas zimowy już wcześniej został wyprzedany), ale już sama sprzedaż za luty płaska lub lekko dodatnia. Czyli podsumowując luty sprzedaż na poziomie z przed roku tyle że z dobrą marża.
    - informacja z konferencji Market Masters 8-9 kwietnia wice Łukasz Stelmach mówi o lajkach na poziomie 2-3% dla CCC i 7-8 Halfprice, czyli odbicie w marcu bdb na pełnej marży (to samo potwierdzają GUS, LPP i Answear), z rynku się słyszy, że kwiecień dla retail też dobry.
    Minusy - Stelmach na tej samej konferencji twierdzi że breakeven World boża będzie dopiero w 2gim kwartale - może to wynikać z tego, że worldboxy weszły w luty z wiosenną kolekcją, a przez 3tygodnie lutego była ostra zima.
    To wszystkie oficjalne dane, które zostały ogłoszone.
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~TodoVaBien [89.67.188.*]
    Do plusow dolicz ogolnie nizsze rabatowanie w calym Q1. W HP nie pojawila sie ani razu promka 3 za 2 badz 2 za 1. W CCC regularnie byly promocje weekendowe (bardziej niedzielne), ale przewaznie przy zakupie dopiero 2 par. Teraz do 28.04 byla promka -25/20% (zaleznie od modelu) przy zakupie minimum 2 par, wczoraj nic nie bylo i teraz ruszyla na majowke promka, ale juz -20/15%. W zwiazku z tym, ja to rozumiem tak, ze nie ma presji i jest dobra sprzedaz jesli sa w stanie dac nizszy rabat. Tylko co do tych lajkow to ja taka informacje widzialbym w ramach espi a nie na konferencji, ba ktorej jest „garstka” osob i nie jest ona potem nigdzie oficjalnie transmitowana
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Max [172.225.188.*]
    Tak masz rację wysokie marże mogą zdominować Q1, przypominam tylko że pierwsza marża w CCC jest na produktach własnych i licencyjnych w granicach 74-80% - to większość kolekcji w CCC. Więc takie rabatowanie jakie było w tym kwartale to praktycznie nic. W halfprice też nie było takiego rabatowania jak w poprzednich dwóch kwartałach. Zapomniałem jeszcze dodać info o Modivo gold - klubowiczów gold jest już 1,5mln i małolato zwrócił uwagę na dopisek że średnio klubowicz gold zyskał 250zl co oznacza że tylko tych 1,5mln klubowiczów wydało średnio każdy 2500zl co daje 3,75mld. No i zwykłych klubowiczów też jest więcej liczba wzrosła do 23mln.
    Jak bede jechal po tym zarzadzie za olewanie akcjonariuszy tak musze przyznac, ze gold to strzal w 10. Zwlaszcza teraz jak ludzie beda mogli sie kompleksowo ubrac w grupie. A jednak jak 10% cashbacku ma klient dostac to bedzie wracal do sklepu duzo czesciej zeby maksymalnie ten cash back wykorzystac. Jak to wejdzie na wszystkie rynki to w ogole bedzie fajnie bo tacy klienci z goldem to beda „stali bywalcy” w wiekszosci
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Zibi [5.173.188.*]
    Szukasz uzasadnienia na wzrosty? Szukaj dalej. Dużo grają na spadki i tyle
    A jesli chodzi o worldboxa to tylko bajkopisarz milek mogl gadac ze od pierwszego roku zrobia tutaj 20% marzy ebitda. Bylo wiadome ze to sie bedzie rozkrecac. Zwlaszcza, ze tez w Q1 zatowarowanie bylo slabe. Teraz w tym tygodniu do oferty weszlo im bardzo duzo nowych rzeczy: sukienki, czapki, poduszki podroznicze, spodnie jeansowe i wiele, wiele innych. Worldbox bedzie sie rozkrecal, ale jest malo istotny poki co
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~King85 [79.162.25.*]
    Siec Worldbox to jest dramat, kula u nogi modivo i za 3 lata ten projekt będzie już wspomnieniem do tego czasu obciążeniem
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Max [172.225.188.*]
    I tak jest zawsze jak napisze się coś merytorycznie, zaśmiecają forum aby nikt tego nie widział
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Magellan [46.113.8.*]
    Ja podsumuje twój wpis

80 zł za akcję to naprawdę okazja i kto nie zatankuje za rok będzie żałował

Czy kurs dotknie 60 ? Nie wiem. Ja chcę te akcję mieć
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Eustachy [37.248.166.*]
    Mam takie samo podejście, a wiszę na 81,5 i dziś jeszcze dobiorę, zostawię też cash na potem w razie czego
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~On [188.146.154.*]
    Informacja że sprzedaż RdR jest na poziomie zeszłorocznym to nie jest dobra informacja. Powierzchnia urosła ile procent? Powyżej 30?
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Max [37.47.183.*]
    Powierzchnia urosła o 26% licząc z worldbox to 36% trzeba pamiętać że sprzedaż stacjonarna to około 60-65% dokładnie nie pamiętam. Z drugiej strony sklepy mają znacznie wyższą marżę vs eCommerce
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: tarfu [15.220.66.*]
    Dnia 2026-04-30 o godz. 12:52 ~Max napisał(a):
    > + plusy fakty
    > > - wywiad z Milka z Kunicą z kontekstu wynika że to stan na początek marca:
    > > Na plus wydłużenie płatności za zamówione towary na 160 dni - było o tym mówione na poprzednich konferencjach zostało zrealizowane (to duży plus bo połowę zysku netto zjadają obecnie odsetki od kredytów, faktoringów czy innych źródeł finansowania). Kolejna dobra wiadomość (to samo potwierdzają zarówno LPP jak i Answear) że za luty bdb marże (nie trzeba było rabatowac bo zapas zimowy już wcześniej został wyprzedany), ale już sama sprzedaż za luty płaska lub lekko dodatnia. Czyli podsumowując luty sprzedaż na poziomie z przed roku tyle że z dobrą marża.
    > > - informacja z konferencji Market Masters 8-9 kwietnia wice Łukasz Stelmach mówi o lajkach na poziomie 2-3% dla CCC i 7-8 Halfprice, czyli odbicie w marcu bdb na pełnej marży (to samo potwierdzają GUS, LPP i Answear), z rynku się słyszy, że kwiecień dla retail też dobry.
    > > Minusy - Stelmach na tej samej konferencji twierdzi że breakeven World boża będzie dopiero w 2gim kwartale - może to wynikać z tego, że worldboxy weszły w luty z wiosenną kolekcją, a przez 3tygodnie lutego była ostra zima.
    > > To wszystkie oficjalne dane, które zostały ogłoszone.

To jaki wynik EBIT/netto oczekujecie w 1Q?
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~TodoVaBien [37.225.30.*]
    420-430 mln ebitda i 200 mln ebit. Nie uwzgedniajac potencjalnych zdarzen jednorazowych
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Baca [217.96.197.*]
    A ja myślałem , że jadą na staracie ,,,,, coś tu nie halo 200 baniek ebid , a kurs leci na ryj .....
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Max [37.47.183.*]
    Ponad 400ebitda może być wordbox będzie na minus, ale skala jeszcze nie jest duża, ccc obstawiam mocno na + Halfprice też będzie marża brutto blisko lub ponad 20% ( porównuje do q4 gdzie mimo dużych rabatów wypadło bardzo pozytywnie chociaż otwarcia nie z ich winy przełożyły się na koniec roku i styczeń), ciekawe jak stacjonarne eobuwie. Halfprice może w tym kwartale zrobić nawet 900 mln przychodu. Na początek kwartału było ponad 220 sklepów, i coś jeszcze pewnie doszło, widziałem piękny nowy 2pietrowy sklep w Barcelonie
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: tarfu [15.220.65.*]
    Ja też po cichu liczyłem na powtórzenie wyników sprzed roku.
    Problem w tym, że analitycy oczekują EBIT w okolicy zera.
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~TodoVaBien [37.225.30.*]
    Ebit na pewno nie bedzie w okolicy 0. Pamietaj ze ten kwartal rozpoczyna sie od mocnej straty a potem marzec i kwecien gonia, gdzie w samym kwietniu przy sprzedazt na poziomie 1,2-1,3 mld zl i marzy brutto 53% masz prawie 700 mln zysku ze sprzedazy co daje ok 200-250 mln ebit. Wiec nawet jak zaczeli w lutym ze strata ebit ze 100-150 mln to pewnie w marcu ebit wyszedl kolo 50-100 mln na plusie (czyli po marcu jeszcze mieliby strate), ale kwiecien powinien nadrobic. Zobaczymy, to sa moje przewidywania na podstawie sezonowosci za poprzedni rok a w tym roku swieta byly na poczatku kwietnia a nie na koniec. Odliczajmy po prostu - 12 sesji do wynikow
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~Anonimowy [37.47.93.*]
    Raczej 13. Podadzą pewnie po sesji 20 maja
  • Re: Co wiemy o Q1 - podsumowanie. Autor: ~psikuss [185.164.142.*]
    po co robicie te wyliczenia ? sensu to nie ma

albo bedzie dobrze, albo dobiją spółke do konca. Jak bedzie źle, to pojdzie na dlugie zapomnienie.

Dziwi jedynie brak reakcji Prezesa, pozwali szmacic spółke bez jakiejkolwiek obrony.
[x]
MODIVO -0,90% 79,60 2026-05-29 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.