Te spadki są dość naturalne z punktu widzenia technicznego. Jakoś bardzo mnie nie dziwią. Widzę knota lekko poniżej 9 złotych. Z resztą wtedy mam zamiar znowu wejść. Analiza fundamentalna to jedno ale chcąc nie chcąc techniczna też ma znaczenie.
W dłuższym terminie tylko fundamenty mają znaczenie. Jak popatrzysz na papiery znajdujące się w silnych trendach to tam bardzo często zobaczysz że żadne ogólnie znane zasady analizy technicznej nie działają.
Pewnie ja się zgadzam. Bardziej chodzi teraz o szybkie zakręcenie papierem. Przed dużymi wzrostami trochę musi polecieć. Z resztą ja nie mowę o 5 złotych jak trole. Tylko lekkie złapanie paniki delikatnie poniżej 9 złotych.
Nic wielkiego proste wsparcia, opory i linie trendu. Niektóre w krótszych okresach niektóre w wyższych. Te moje mówią o maks 8,80 na akcję i to tylko przez chwile punkt wejscia i tak mam koło 9 złotych. Zwykła korekta a potem walka o 12 złotych.
Jezyk i debealer czytajcie o tauron zanim 13 bedzie:https://strefainwestorow.pl/analizy/trigon-raport-toppicks-gpw-gielda-?shem=dsdf,sharefoc,agadiscoversdl,,sh/x/discover/m1/4
Według danych rocznych, inwestorzy zagraniczni wygenerowali 70 proc. obrotów na głównym rynku akcji GPW. Jest to kontynuacja silnego trendu wzrostowego – w 2024 roku udział ten wynosił 68 proc., a w 2023 roku 65%. Co prawda już dane za I półrocze 2024 r. wskazywały na osiągniecie przez zagraniczny kapitał udziału w obrotach na poziomie 70 proc., ale pierwszy raz taki odsetek dotyczył okresu pełnych dwunastu miesięcy. Statystyka pokazuje, że wzrost udziałów odbył się kosztem krajowych inwestorów instytucjonalnych, którzy w 2025 r. odpowiadali za 17 proc. obrotów na rynku głównym akcji wobec 19 proc. rok wcześniej. Udział inwestorów indywidualnych utrzymał się na poziomie 13 proc. w całym roku. Podejrzewam, źe w 2026 udział zagranicy jeszcze wzrośnie i nie wróży to GPW dobrze na przyszłość.
Może nie wzrosnąć z powodu wejścia Osobistych Kont Inwestycyjnych. Jeśli Polakom spodoba się ten produkt to możemy mieć duży napływ polskiego kapitału na giełdę. Poza tym należy pamiętać, że kapitał zagraniczny na warszawskiej giełdzie pochodzi z różnych kierunków świata a ten ma różne preferencje inwestycyjne i różną stabilność. Inne ma kapitał norweski pochodzący np od ogromnego Państwowego Funduszu Emerytalnego inwestującego na całym świecie bez nerwowych ruchów a inny charakter ma kapitał spekulacyjny pochodzący z zza oceanu. Nie ma reguły.
Będzie się pojawiać więcej niezrozumiałych zmian kursów akcji bez względu na to czy spółki raportują zyski czy straty. Już wcześniej GPW była nazywana bananową giełdą, według mnie teraz będzie jeszcze gorzej.
Na dorocznym walnym zgromadzeniu Berkshire Hathaway Warren Buffett ocenił, że obecne warunki do inwestowania nie są idealne, a rynki przypominają hazard Miliarder mówił dla CNBC, że nie widzi dziś idealnego środowiska inwestycyjnego. Buffett porównał też rynki do "kościoła z kasynem" i oceniał, że część uczestników coraz chętniej wybiera stronę nastawioną na krótkoterminowy zysk. Jeśli kupujesz jednodniowe opcje albo je sprzedajesz, to nie jest inwestowanie ani spekulacja, to hazard - mówił legendarny inwestor Zapytany o to, kiedy nadejdzie dobry moment na inwestycję, Buffett odpowiedział, że nastąpi to wtedy, gdy "nikt już nie będzie odbierał telefonów" – co stanowiło aluzję do spadku cen rynkowych.
Berkshire Hathaway zakończył dwa tysiące dwudziesty piąty rok z ogromną pozycją gotówkową - Reuters pisał o około trzystu siedemdziesięciu trzech miliardach dolarów gotówki na koniec dwa tysiące dwudziestego piątego roku. Inwestorzy otrzymują także więcej szczegółów po publikacji wyników za pierwszy kwartał przed rozpoczęciem zgromadzenia. Berkshire Hathaway poinformowało o wyższym zysku operacyjnym w pierwszym kwartale 2026 r, a jego zasoby gotówki na koniec marca osiągnęły rekordowe 397,4 mld dolarów. To nie oznacza automatycznie, że kryzys jest pewny. Ale oznacza, że warto zadać pytanie: dlaczego ta firma woli mieć tak dużą płynność, gdy wielu inwestorów nadal goni za rynkiem?
Specjalnie włączyłem wszystkie urządzenia elektryczne, żeby dzięki mnie Tauron jutro osiągnął ATH, bo fundusze inwestycyjne wcale się nie liczą na GPW.