• Dzieje się Autor: eldealeros [83.7.188.*]
    Póki co udało się dzisiaj na tygodniowym obronić SMA 50 (średniokroczącą z 50 sesji). Podczas ostatniej fali spadkowej w końcówce marca powstrzymała ona spadek gdy świeca tygodniowa zamknęła się ponad tą średnią na koniec tygodnia. Dzisiaj póki co się od niej odbiliśmy na poziomie 9.20. Zobaczymy co jutro. Gdyby po dzisiejszej obronie SMA 50 kurs wrócił nad przełamaną dzisiaj SMA 200 na dziennym na 9.49 to byłaby duża szansa na odwrócenie tych spadków. Zobaczymy co się jutro wydarzy. Jutro upływa termin prac nad podatkiem od nadmiarowych zysków. Do końca kwietnia mają się zakończyć nad tym pracę jak powiedział dzisiaj w radiu ZET minister finansów. Może pod tą kwestię idzie gra. Może jutro coś na ten temat padnie i może wreszcie się odwrócimy kiedy będzie już wiadomo co i jak. Banki po dołożeniu podatku się pozbierały. Pytanie czy nas w ogóle ten podatek będzie dotyczył. Widać, że rynek się chyba tego obawia i stąd takie spadki na energetyce w ostatnim czasie.
  • Re: Dzieje się Autor: ~alienn [88.156.131.*]
    rekomendacje na Tauron z tego co widzę pokrywają 3 biura maklerskie.
    światowe etf-y domyślam się, zaciągają konsensus z aktualnych reko który jest dla nich mocnym wskaźnikiem-brać czy nie brać,
    noble totalnie zaniżyło konsensus, stąd może być sypanie bez opamiętania w celu skrócenia pozycji.
    dla przeciętnego ete-efu wtopa na jednej spółce nic praktycznie nie znaczy, z kolei dla nas to nieprzyjemna sytuacja.
    koryguję swoje podejście na temat szortów, pewnie się szort podpiął pod zjazd. ale nie był prowodyrem.
    reko z noble jest winne zjazdowi.
    argumentem za jest to że pozostałe spółki z sektora dają radę/

• Re: Dzieje się Autor: eldealeros [83.7.188.*]
    Możliwe że short tu mocno działa bo na fixie wybrał dużo papierów z podbiciem kursu. To co udało mu się posprzedawać podczas sesji na wyższych poziomach to hurtowo odkupił od wystraszonych na fixingu. Podobnie było wczoraj. Chyba, że ktoś korzysta z okazji i zbiera na tych poziomach wsparcia, których w tej strefie jest bardzo gęsto.
  • Re: Dzieje się Autor: ~Maniek [77.236.26.*]
    Jest okres dywidend i inwestorzy kupują inne spółki, na przykład Orlen.
    Zgodnie z opublikowanym komunikatem, zarząd Orlenu zarekomendował Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu wypłatę 8,00 zł na akcję, co przekłada się na łączną kwotę 9,3 mld zł trafiającą do akcjonariuszy. Przy obecnym kursie akcji daje to stopę dywidendy na poziomie 6,1%, czyli wyraźnie powyżej średniej rynkowej.
    Tym bardziej zastanawia mnie dlaczego kupowali dzisiaj PGE, który nie wypłaca dywidendy w tym roku i nie wiadomo kiedy w ogóle do niej wróci.
  • Re: Dzieje się Autor: ~Mati [185.222.7.*]
    Dokładnie też mnie to zastanawia chodź też mam pge w portfelu ale na tauronie już jestem na minusie małym
    Także mam PGE w portfelu i widzę na nim duży potencjał odjazdu w górę co najmniej do 15 zł w kilku następnych miesiącach. Nie wyobrażam sobie jednak aby Tauron stał z boku przy takim odjeździe PGE bo pod względem c/wk są wyceniani z niewielką różnicą a efektywnie pod względem c/z, struktury aktywów wytwórczych i samego faktu wypłaty dywidendy Tauron jest dużo lepszy więc powinien iść co najmniej równo z PGE. Coś tutaj się dziwnego odwala. Ktoś komuś mam wrażenie chce zrobić QQ na Tauronie.
  • Re: Dzieje się Autor: ~Rafał [91.212.223.*]
    Podatek od nadmiarowych zysków ma być tylko od spółek paliwowych!!!!!!! Nie dotyczy to energetyki .PGE rośnie. I TPE też urośnie. Nie mam pojęcia kto macza palce w takim zjeździe ale wiem że wzrost na nowe szczyty jest nieuchronny. Polska gospodatka rośnie w siłe i bez energetyki tego nie może robić
[x]
TAURONPE -1,77% 9,45 2026-05-29 16:21:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.