• Rozmowa z Ryśkiem Autor: ~Rogal [89.68.94.*]
    W zasadzie nic nowego ani ciekawego, ale może kogoś to uspokoi :)

RW: Zakładamy, że rok 2026 będzie okresem stabilizacji i porządkowania – zarówno finansowego, jak i organizacyjnego. Kluczowe będą najbliższe miesiące i przebieg rozmów z wierzycielami oraz dynamika napływu zamówień. Harmonogram formalnych etapów restrukturyzacji jest określony, natomiast tempo poprawy wyników operacyjnych zależy już od rynku.

https://gazetalubuska.pl/restrukturyzacja-w-lug-light-factory-co-z-oswietleniowym-gigantem-z-zielonej-gory-to-trudny-moment-dla-firmy/ar/c1p2-28940257
  • Re: Rozmowa z Ryśkiem Autor: jacek_z_grochowa [31.0.28.*]
    @Rogal, napiszę Ci jako "stary ponury katolicki miś", również niedźwiedź giełdowy co na truchłach i grze na spadki dorobił się niezłej sakiewki. W 2025 - przyjebaIi z impetem w ścianę.
    Rzeczywistość po tym zderzeniu
    • Fundamenty w gruzach: 44% spadku przychodów przy jednoczesnym wniosku o upadłość kluczowej spółki produkcyjnej to stan krytyczny. „Formalny charakter” wniosku czytaj jako grę na zwłokę, by wierzyciele nie rozszarpali resztek majątku w trybie natychmiastowym.
    • Ryzyko dla Was: Na bazie 30 + letniego doświadczenia od "Cysorzy" - kurs poszoruje po dnie, a handel może zostać w każdej chwili zawieszony przez GPW/KNF „w interesie uczestników obrotu”.
    • Efekt końcowy - EPITAFIUM: Jeśli restrukturyzacja się nie uda (90% p-stwa bo zwlekali latami), zostajesz z papierem, którego nie sprzedasz na rynku, co zmusi Cię do kombinowania z umowami cywilnoprawnymi, żeby odzyskać parę groszy w formie tarczy podatkowej.
    BTW - „tryb przetrwania” to zazwyczaj ostatni przystanek przed napisem „Koniec”. Sprawdzę Was tu od czasu do czasu, nie będę się pastwił, realnie współczuję. Pamiętajcie jednak, że na tym padole łez tylko Pan Bóg wybacza naiwność – rynek za wiarę w cuda wystawia rachunek, którego nie spłacicie żadną pokutą. ---
    Z ukłonami - Jacek
  • Re: Rozmowa z Ryśkiem Autor: ~Rogal [89.68.94.*]
    Dzięki Jacku, dla mnie na tych poziomach, mam skromne 10k akcji i stratę rzędu 60% to już szczerze nie wiele pozostało, niby można odzyskać 10k zł, ale już chyba się pogodziłem ze stratą
  • Re: Rozmowa z Ryśkiem Autor: ~Elektryk [83.25.161.*]
    Bzdura - spokojnie mogą wyjść na prostą. Polska to nie USA i jest masa instrumentów państwowych, które umożliwiają przedsiębiorstwom - mimo wszystko ważnym w regionie - utrzymanie zdolności prowadzenia działalności. Tu są potrzebne zwolnienia grupowe, spłaszczenie struktury organizacyjnej, refinansowanie długu połączone z wydłużeniem terminu spłaty i wyciskanie efektywności, a nie zabawa w wielką korporację i podróże po świecie. Położenie spółki nie jest w interesie którejkolwiek z grup interesariuszy.
  • Re: Rozmowa z Ryśkiem Autor: ~Io [31.60.97.*]
    Jak na spółkę NC są bardzo transparentni. Polecam ich raporty sa bardzo szczegółowe. Ja w ich wierzę
  • Re: Rozmowa z Ryśkiem Autor: ~Rogal [5.173.25.*]
    Ja też w nich wierzę, wiem, że się szkola, że próbują, ale jak można było w tak krótkim czasie uwalić taką firmę...
[x]
LUG -7,69% 1,68 2026-05-06 11:14:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.