Wyniki bdb, ale czy spadki nie są bardziej pod wyniki za 2026? Już wcześniej spółka poinformowała że w Q1 jest pogorszenie sprzedaży przez mroźną zimę i konflikt w marcu. Teraz to potwierdziła i szacują -8% przychodów w Q1 2026 (i większe koszty produkcji). Bardzo taki gorszy okres spółce na rękę pod skup... Z drugiej strony nawet jakby w 2026 zrobili 1.5 zł zysku na akcje byłoby nieźle, C/Z byłoby ciągle w okolicach 10.
Wyniki dobre ale perspektywy na przyszłość z zagrożeniami. Sytuacja zewnętrzna nie sprzyja zgodnie z oceną kierownictwa. Zobaczymy jak rynek zareaguje.
Częściowo to zabieg na polskiego konsumenta który lubi promocje, tzn. początkowo cena zawyżona, a potem promocja 30% czy 50% żeby skusić i klient kupił póki jest "taniej". Częściowo mi się też to nie podoba i niektóre promocje wydają się za duże... Jedyne usprawiedliwienie to czyszczenie końcówek serii lub towaru który nie schodzi bo estetycznie mało komu przypadł do gustu.
Najnowsza wypowiedź wiceprezesa odnośnie skupu ze środy 29.04 :
"Wiceprezes pytany w środę, kiedy spółka może się zdecydować na przeprowadzenie skupu, odpowiedział: "Mamy na to rok, natomiast na pewno nie będzie to wcześniej niż przed publikacją wyników za pierwszy kwartał". Dodał, że żadne decyzje nie zapadły, ale spółka ma zapewnione finansowanie na ten cel. Podtrzymał, że podmioty kontrolowane przez rodzinę Wittchen nie będą sprzedawać akcji w ramach ewentualnego skupu."
Mam nadzieję, że nie każą mi czekać do grudnia lub wręcz odwołają skup.