Jakie macie przemyślenia dotyczące tak wysokich, wręcz kosmicznych prognoz wyników ze strony różnych biur maklerskich? Grubo ponad 400 , 500 a nawet 650 mln! Wg mnie chcą wywołać wyprzedaż po wynikach. Podejrzewam że wynik będzie dużo niższy niż prognozują, ale nadal rekordowy, a wtedy macie nagłówki „wyniki XTB poniżej konsensusu”. Nikogo nie będzie obchodziło że te prognozy były wręcz śmieszne a spółka i tak zrobiła rekordowy wynik nie tylko pod kątem zysku netto al również akwizycji nowych klientów. Z obecnego poziomu ok. 105 zł będzie łatwo zrobić duży zrzut w okolice 85-90 skąd rozpoczęliśmy obecną falę wzrostową. Wywołają panikę i zarobią krocie na shortach. Jak na moje oko taki był zamiar tych kosmicznych prognoz. Bo jaki inny? Co sądzicie?
Dobrze, że to już dzisiaj bo niektórzy ciśnienia nie wytrzymują. Jakby wypośrodkować konsensus to 500 będzie i tego się trzymam, jak masz wątpliwości, że będzie mniej to już sobie odpowiedziałeś, będzie wyprzedaż na akcjach. Lepiej sprzedać nie ryzykować jak mawiał klasyk.
Dnia 2026-04-28 o godz. 07:16 ~devil_ napisał(a): > Jakie macie przemyślenia dotyczące tak wysokich, wręcz kosmicznych prognoz wyników ze strony różnych biur maklerskich? Grubo ponad 400 , 500 a nawet 650 mln! Wg mnie chcą wywołać wyprzedaż po wynikach. Podejrzewam że wynik będzie dużo niższy niż prognozują, ale nadal rekordowy, a wtedy macie nagłówki „wyniki XTB poniżej konsensusu”. Nikogo nie będzie obchodziło że te prognozy były wręcz śmieszne a spółka i tak zrobiła rekordowy wynik nie tylko pod kątem zysku netto al również akwizycji nowych klientów. Z obecnego poziomu ok. 105 zł będzie łatwo zrobić duży zrzut w okolice 85-90 skąd rozpoczęliśmy obecną falę wzrostową. Wywołają panikę i zarobią krocie na shortach. Jak na moje oko taki był zamiar tych kosmicznych prognoz. Bo jaki inny? Co sądzicie?
Pseudo analitycy. Ewidwntna manipulacja kursem bo nie ma szans na takie wyniki (obym sie mylil). Shorty pobrane? Moze KNF zamiast kar dla xtb przyjrzalby sie takim zagraniom. W Trumpa sie bawia...
Dnia 2026-04-28 o godz. 08:31 ~Wacek napisał(a): > Sądzisz ze po raz kolejny a to samo nabiorą ludzi? Hmm wątpie
Przy tej masie inwestorów obecnie co chcą szybko i dużo na teraz? Jakikolwiek spadek to będą wywalać. Pobędą na giełdzie kilkanaście lat, stracą, to się nauczą, że inwestuje się w wartość. Teraz to dzieci hossy nie inwestorzy.
To jest jakiś owczy pęd z klapkami na oczach. Robią z siebie pośmiewisko tymi prognozami. Jeśli jednak wyniki faktycznie przekroczą 400, to moim zdaniem znaczy, że spółka była nieszczelna. Póki co nic na to nie wskazuje, włącznie z wynikami konkurencji.
Ktoś z członków zarządu mówił że są w stanie 500 wyciągnąć w kwartał przy odpowiednich warunkach więc o czym ty mówisz? Takowe były więc i wysokie oczekiwania są zrozumiałe.
Dnia 2026-04-28 o godz. 07:16 ~devil_ napisał(a): > Jakie macie przemyślenia dotyczące tak wysokich, wręcz kosmicznych prognoz wyników ze strony różnych biur maklerskich? Grubo ponad 400 , 500 a nawet 650 mln! Wg mnie chcą wywołać wyprzedaż po wynikach. Podejrzewam że wynik będzie dużo niższy niż prognozują, ale nadal rekordowy, a wtedy macie nagłówki „wyniki XTB poniżej konsensusu”. Nikogo nie będzie obchodziło że te prognozy były wręcz śmieszne a spółka i tak zrobiła rekordowy wynik nie tylko pod kątem zysku netto al również akwizycji nowych klientów. Z obecnego poziomu ok. 105 zł będzie łatwo zrobić duży zrzut w okolice 85-90 skąd rozpoczęliśmy obecną falę wzrostową. Wywołają panikę i zarobią krocie na shortach. Jak na moje oko taki był zamiar tych kosmicznych prognoz. Bo jaki inny? Co sądzicie?
Skoro wy uważacie że 400 podczas takiego okresu jakiego nie było wiele lat to za duża prognoza to ile miało by być ? 300? A poza zmiennością 100 ? I max 1 mld zysku ? Wtedy 12 mld kapitalizacji nie były by uzasadnione przy tych ryzykach które jednak są regulacyjnych przeinwestowania w reklamy i koszty . Cena zawiera premie za to że ekstra okresy mogą przyniesc ekstra zyski . 300 to nie będzie ekstra zysk i będzie rozczarowanie i spadki przy nawet 400 . Musi być 500 żeby jutro się otworzyło na plusie tak ja to widzę