• Chronologia Autor: ~nawiedzony [92.208.111.*]
    Kurs max ok 36 zł
    Teraz 27 zł czyli ok 25 % w dół
    A co spowodowało ten zjazd ?

Informacje iz ACF stabilnie pnie sie do gory
    Informacje UE o wycofaniu sie lub drastycznym ograniczeniu "zielonego ładu "
    Wojna w Iraku - surowce ostro w gore
    Uruchomienia wygaszonych pieców
    Umowa a Arcelor na 2.1 mld zł
    I ostatnie świeze - pozyskanie 1,5 mld dolarow czyli ok 5,5 mld zł

I patrzymy na kurs :
    Shorty nie rozgrywaja ( w gore lub w dół ) obroty padaka
    Na chwile obecna ( przy tym kursie ) brak powaznych inwestorow
    Brechtanie sie ze zablokowanio 10 - 11 mln akcji na chwile obecna bez znaczenia

• Re: Chronologia Autor: ~Mario [91.150.213.*]
    Lubię takie teorie. Zakładamy tym samym, że inwestorzy instytucjonalni posiadający 8.56 % stanowią plankton. Zważywszy na udział Skarbu Państwa 10/ 11 mln to istotny udział. Słusznie zauważyłeś, że ostatnia zwyżka kursu do 36 zł to niewiele. Zasadnicze pytanie jest inne. Czy w kontekście opisanej przez ciebie zmiany sentymentu pozycja krótka się powiększyła czy zmalała?
  • Re: Chronologia Autor: ~nawiedzony [92.208.111.*]
    Zadajesz pytania , w ktorych jest juz odpowiedz
    Uwazam ze na tym poziomie zaden "gruby " nie zaangazuje zbyt wiele swoich srodków
    Jak pisałem wczesniej kurs w okolicach 32 + powinien wyzwolic zwiekszony obrot
    Determinacja shortow jest ogromna i sa oni w przewazajacej czesci swoich gier skuteczni
    Moga "tłuc lub mielic" kurs jeszcze z rok albo 2 , maja czas i gruby portfel . A czy ulica wytrzyma ? Smiem watpic
    Pytanie czy w najblizszym czasie nastapi ( piszac po gorniczemu) wyrzut kursu
    To sa tylko moje teorie
    Bentham stworzył a Mill rozwinął tzw. utylitaryzm. Można robić wiele głupich rzeczy tylko pytanie po co? Każdy większy zrzut kończy się coraz większymi stratami więc wizerunkowo to jest katastrofa a ryzyko reputacyjne coraz większe. Według mnie ze zmiana sentymentu się nie walczy, można za to zarobić.
    2026-04-27 Warszawa (PAP) - Na wtorkowym posiedzeniu rząd ma rozpatrywać projekt uchwały ws. przyjęcia programu wsparcia górnictwa węgla kamiennego koksującego w Polsce, który ma umożliwić stosowanie wobec pracowników JSW instrumentów osłonowych przewidzianych w ustawie górniczej.

Chodzi o projekt uchwały Rady Ministrów w sprawie przyjęcia programu pod nazwą „Program wsparcia sektora górnictwa węgla kamiennego koksującego w Polsce – świadczenia osłonowe".

W wykazie prac legislacyjnych rządu podano, że wejście w życie uchwały umożliwi stosowanie wobec pracowników JSW instrumentów osłonowych przewidzianych w ustawie górniczej.

"Przyjęcie uchwały jest więc konieczne, aby spółka mogła korzystać z systemu wsparcia, tj. z narzędzi osłonowych takich jak urlopy górnicze, urlopy dla pracowników zakładów przeróbki mechanicznej węgla oraz jednorazowe odprawy pieniężne, niezbędnych do przeprowadzenia bezpiecznej społecznie restrukturyzacji zatrudnienia. Uchwała przyjmująca Program pozwoli na zastosowanie mechanizmu wsparcia, w zakresie finansowania kosztów redukcji zatrudnienia" - napisano w wykazie.

Okres realizacji Programu ustalono na lata 2026–2031.

Minister aktywów państwowych Wojciech Balczun poinformował w poniedziałek, że planuje rozmowy z zarządem i radą nadzorczą JSW w sprawie restrukturyzacji grupy. Dodał, że JSW przyspieszyła prace nad pozyskaniem finansowania komercyjnego na rynkach międzynarodowych i potencjalnie do pozyskania jest 1,5 mld USD, co powinno trwale ustabilizować sytuację spółki. (PAP Biznes)

Jutro znów będzie trzeba trzymać kurs?
    Jestem sfrustrowany i nie przewiduje reakcji in +
    Frustracja jest duza , ale nie ma wpływu ( na razie) na cel , jaki sobie wyznaczyłem , czyli cene po jakiej sprzedam akcje
    Jaka frustracja? Masz prawo czuć co chcesz oczywiście ale ja powiem jedno, chocby w kontekście tego artykułu: https://www.reuters.com/business/energy/global-consumer-companies-face-pricing-stress-test-oil-shock-2026-04-27/

Modivo tak ale JSW? Zadaj sobie pytanie czy ryzyko utraty płynności zostało oddalone, czy cena węgla koksowego rośnie, czy Europa zaczyna iść w stronę rewizji ETSow. Czy będzie racjonalizacja zatrudnienia i ograniczenie roli związków.. według mnie idziemy w kierunku który powinien powodować frustrację ale nie u tych którzy nie płacą za utrzymanie pozycji.
    Ament
  • Re: Chronologia Autor: ~Paweł [79.127.164.*]
    Ależ oczywiście,szorty robią co mogą,żeby ponieść jak najmniejsze straty
    i też,żeby uniknąć blamażu,bo jest to strata wizerunkowa,są też ewentualni
    klienci ,krórzy nabyli ich fundusze.Gdyby było to takie proste nie męczyliby
    się wraz z armią troli przez 2 lata.
[x]
JSW -3,18% 29,57 2026-05-06 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.