• Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.22.*]
    Krótka odpowiedź od Chat GPT: nie da się rzetelnie wyrazić realizacji strategii Platige Image 2021–2025 jednym procentem na podstawie publicznych danych. Spółka nie publikuje syntetycznego wskaźnika realizacji (%), a dostępne informacje są fragmentaryczne (raporty bieżące, wyniki finansowe, komentarze zarządu).
    Natomiast można zrobić ocenę jakościową i częściowo ilościową, która przybliża „ile zrobiono”.
    Co zakładała strategia 2021–2025
    Najważniejsze cele były trzy:
    1. Zmiana modelu biznesowego na model hybrydowy: usługi (VFX, animacja) + własne IP (filmy, gry)
    2. Rozwój segmentów: VFX i animacja (w tym dla gier i streamingu) oraz produkcje serialowe / filmowe
    3. Rozwój kapitałowy i strukturalny: inwestorzy do projektów, możliwy debiut na rynku głównym GPW
    Co faktycznie osiągnięto (do 2025/2026)
    1. Model hybrydowy (usługi + IP)
    Spółka poszła w kierunku projektów własnych, ale nie zbudowała silnego, stabilnego portfela IP, który znacząco zmieniłby wyniki finansowe
    Ocena: częściowa realizacja (~40–60%)
    2. Skala działalności i przychody: 2025: 94,2 mln zł przychodów (spadek r/r), nadal brak trwałej rentowności (strata netto)
    To sugeruje, że cel wzrostu i skalowania biznesu nie został osiągnięty w pełni
    Ocena: raczej niska realizacja (~30–50%)
    3. Rozwój operacyjny (VFX, animacja, gry) segment usług (VFX/animacja) nadal działa i jest rozwijany ale brak przełomowego sukcesu w grach/filmach własnych
    Ocena: umiarkowana (~50–70%)
    4. Cele kapitałowe i strategiczne: brak wyraźnych dowodów na przejście na główny rynek GPW czy dużych JV lub finansowania IP na dużą skalę
    Ocena: niska (~20–40%)
    Przybliżona syntetyczna ocena poszczególnych obszarów i szacowana realizacja:
    Model biznesowy 40–60%
    Wyniki finansowe / skala 30–50%
    Rozwój operacyjny 50–70%
    Cele kapitałowe 20–40%
    Wniosek
    Platige Image wdrożyło kierunek strategiczny (transformacja, IP) ale nie dowiozło efektów finansowych i skali, które uzasadniałyby pełny sukces
    Najuczciwiej mówiąc: strategia została zrealizowana „w połowie” — koncepcyjnie tak, biznesowo tylko częściowo.
    I można sobie gdybać jak wiele w tym winy zarządu a jak wiele sploty okoliczności rynkowych niezależnych od PLI i właśnie tego zarządu.

I teraz czy to co powyżej uzasadnia kapitalizację na poziomie <20mln zł???
    No moim zdaniem nie, a negocjacje które się toczą niedługo to pokażą tym wszystkim niedowiarkom!
    I specjalnie dla ciebie panie Białoczarny tak zgadzam się z tym w 100% i tez uważam, że ta kapitalizacja jest po prostu śmieszna!
    Dawaj czekam na te posty gdzie pisałem o geniuszu Żbikowskiego i o realizacji strategii jako majstersztyku! To że nie masz jaj to już wiem, teraz sprawdzę cię czy masz odrobinę przyzwoitości czy jest zwykłem trollem.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Xyz [188.33.30.*]
    Negocjacje powiadasz.... Hehe
    To będzie z pewnością game-changer....
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~bialoczerwony1972 [91.94.113.*]
    Dla mnie tak dla mojej średniej tak. Dla ciebie nie dla twoje średniej nie. Zapewne to będzie domknięcie realizacji strategii, a czy gamecharger to się zobaczy.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Bialoczarny [37.248.219.*]
    No jeśli ja piszę o pokracznej realizacji wieloletniej strategii, a ty z miejsca odpowiadasz, że obecna kapitalizacja nie ma żadnego związku z tym jak spółka ją realizuje i jakie osiąga wyniki finansowe to jest jasne, że jesteś zadowolony z pracy Żbikowskiego.

Tzn. rozumiem, że jednak już nie do końca jesteś, co wyjaśnił nam twój adwokat AI.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~bialoczerwony1972 [91.94.113.*]
    Zapytaj adwokata AI jakie spółki na GPW niezrealizowaly zapowiadanych strategii a potem zerknij na wyceny niektórych z nich w stosunku do przychodów i zysków.
    To przecież ty i reszta omnibusów jesteście tak zakochani w AI ja tylko wykorzystałem waszego idola żeby ci pokazać że jednak to nie jest tak że spółka nie zrealizowała strategii.
    I jak zwykle rzuciłes jakieś hasła w stosunku do mnie a jak mówię sprawdzam to okazuje się że robisz z gęby d.. ę!
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Bialoczarny [37.248.219.*]
    Po prostu nie pisz, że kapitalizacja i zarządzanie spółką nie mają żadnego związku to nie będzie tego typu dyskusji.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Xyz [185.49.31.*]
    Bialoczerwony to co, umowa na produkcję serialu ma byc tym opus magnum mowisz xd?
    Widać jak mało rozumiesz. Przyjdzie czas to się dowiesz co i jak.Twoje xd świadczy o tym jak bardzo nie łapiesz tej śmiesznej wyceny ale to nie mój problem. Wtedy okaże się że ten głupek, dzban wg ciebie itd itd ma piękną stopę zwrotu a ty będziesz zgrzytał zębami :)
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~XyZ [188.33.18.*]
    Ale to od kilku lat juz wiadomo, ze rakieta
    No widzisz tak samo w to wierzyłeś i kupowales. Teraz nie wierzysz i płaczesz bo sprzedawać szkoda a dokupić strach. Masz średnią powyżej 20zl i stres i rozczaroeanie i złość która tu widać jak na dłoni, a ja mam luz bo i średnia niziutka i pakiet kilka razy większy niż na początku no i wiem to i tamto :)
    I każdy wolny grosz ładuję ale to już nie ma czym się chwalić bo pakiet zbyt duży by te zakupy miały jakikolwiek wpływ na średnia ...
    20 mln za firmę mającą takie kontakty takie CV takie przychody i wkrótce zapewne zyski.
    Dla mnie 5 czy 9 lat na spółce to nic nowego także ten strzelasz kula w płot.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~wenus [57.128.175.*]
    Dlatego CFO poszedł sobie, bo tuż za rogiem jest bogactwo :) Siedział tyle lat, ale machnął ręką, bo miliony za rogiem.
    Z tym pisaniem o średniej to jest jakaś Twoja obsesja, ale co zrobić, jak się jest uziemionym z taką ilością akcji i trzeba pompować temat, ile wlezie. A gdzie Twój brat bliźniak fanpi? Już ci wykazałem, że po 5 latach, jak nie więcej, zarobisz 150 tys., to będzie sukces. Wizoner inwestycji, co wie to i o owo.
    A ja uważam, że ten biznes się zwija i nie ma już szans na studia tej skali w tym biznesie z takimi kosztami. Wszystko to wskazuje rynek w USA. Widać, jak świat galopuje z rozwiązaniami grafiki i jak zabiera to pracę agencjom, zmienia marketing, budżety. Tylko Ty wiesz to i owo. Pisz sobie co chcesz, tego nikt nie traktuje poważnie.

• Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~GKFan [146.70.145.*]
    dla takich firemek to już jest game-over, źródełko wyschło. Ostatni gasi światło czyli biał-cz będzie sobie uśredniał do 01% po przecinku.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Xyz [185.49.31.*]
    Jedyna nadzieja dla nich to pojscie sladami ATM, Kino Polska itp.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Sikor [178.235.177.*]
    Nie do końca zgadzam się, nadal mają przewagę jeśli chodzi o portfolio, prestiż, nagrody - technologicznie to jest bieda na tle światowych studiów, ale da się to zoptymalizować. Nie wierzę ślepo w AI i zmierzch sztuki filmowej, tylko raczej w świat gdzie content klepany ręcznie będzie płatny premium. I Platiż powinien odrobić lekcje - czyli zredukować zatrudnienie o 70%, zbudować mały, zwinny zespół złożony z seniorów, postawić na automatyzacje i pracę skupioną wokół Unreal Engine żeby dostarczać cinematiki w rozsądnym budżecie. Produkcja, eventy, reklamy: do zaorania - albo do wydzielenia jako osobne spółki.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Kondziu [146.70.232.*]
    przecież już dawno to się dzieje, stopnieli o 4/5 zespołu i co to ma dać ?
    nie tylko technologicznie ale i jakościowo firma utknęła w latach 90tych.
    Wystarczy porównać cokolwiek na tle innych produkcji.

Tu patrzę co jeden to lepszy as.
    Utknęli w latach 90..... Zakrztusilem się kawą.:)
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~kondzix [79.127.186.*]
    na czele z naczelnym cyrulikiem tego forum tym co utopił cały swój marny hajs w stracony interes :)
    oblałem się kawą XD
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.22.*]
    Jesteś pewien, że utopił? A pod jakim wcześniej nickiem tu latałeś? Czy tak sobie obserwujesz moje wpisy i tracisz czas czytając forum spółki bez przyszłości i dopiero teraz wzięło cię na walnięcie posta xD
    Fajne takie życie. Zazdro, serio :)
    Luzik, będę miał z takich jak ty ubaw. Ty masz ubaw teraz tylko, że z pustą kieszenią. Ja będę miał i ubaw i pełny karman :)
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Lol [150.254.176.*]
    Białoczerwony,
    z tego co piszesz wynika, że masz wiedzę i wyczucie co do spółki. Też mam mały pakiecik i zastanawiam się jakie są prognozy za I kwartał. (14 maja publikacja). III kw 25 był bardzo dobry i dawał nadzieje na poprawę ale IV 25 już kiepski co wskazywało na pewna sezonowość III kw. Jeżeli spółka nie chce iść na dno to powinna systematycznie poprawiać wyniki pokazując, że ich strategia działa.
    Być może odpuśćmy sobie te emocjonalne komentarze a wymieniajmy się rzeczowymi informacjami. Układ na karnecie też pokazuje na pewne cofniecie się podaży co może sugerować również zmianę wyceny, która aktualnie jest na bardzo niskich poziomach i wskazuje na wyprzedanie rynku.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Bialoczarny [37.248.171.*]
    Ja obserwuje wpisy bialoczerwonego od kilku lat i mogę jedynie przestrzec przed wrażeniem wiedzy, a tym bardziej wyczucia spółki. Razem z fanpli powoływali się nieustannie na wiedzę wewnętrzną z firmy, nawet powyżej 30 zł. Taka ekspercka bufonada. Co się stało z kursem, widzisz sam. Więc bierz spory dystans na to odwoływanie się do czegokolwiek. Coś się wykrzaczy to usłyszysz bezrefleksyjne twierdzenia, że winni są wszyscy inni, z sytuacją zewnętrzną na czele. To zjawisko zostało opisane jako epistemiczna arogancja, większą wiedza nie oznacza lepszego zrozumienia. Generuje tylko większą pewność siebie, która przeradza się w czystą fiksację. Sukces albo porażka zależy wtedy od czystej losowości, przypadku. Nie od jakieś pozornej wiedzy. Myśl sam i bądź ciągle krytyczny. A jak szukasz merytoryki to jedynie qwerty czasem coś napisze nad czym warto się pochylić.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.22.*]
    Nie oczekuję żeby wyniki już za 1Q2026 wskazywały na poprawę. Raczej te za 2Q26 powinny już ją pokazać. Czekam na domknięcie kilku negocjacji ale dzisiejsze powołanie Sikory i Sawki mocno mnie negatywnie zaskoczyło. Oni już byli i wtedy było jak było, no chyba że ma to związek z opcjami strategicznymi i jakimiś negocjacjami nt spółki, a może też są po prostu wściekli na wycenę ich biznesu i chcą wziąć ponownie sery w swoje ręce albo dokładniej patrzyć na ręcę Żbikowskiego. Nie będę nic pisał o AT bo już raz dałem się uwieść tym gierkom ale czekam na jutrzejszą miesięczną i tygodniową świecę. Skoro masz pakiecik to wiesz, że realizacja strategi strasznie się ciągnie, ale ta branża tak ma. W końcu to dopną, mam taką nadzieję.
    Ludzie patrzą na kurs i oceniają spółkę po kursie nie widzą co się dzieje za kursem, widzą tylko to co mają widzieć.

• Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~Vinci [198.244.176.*]
    HA HA HA, no to jesteś BC poinformowany o tym, co w spółce zawodowo.
    To jest kompromitacja z powrotem dwóch panów, gdzie rynkową nie jest tajemnicą, że panowie obaj za sobą nie przepadają i mają znowu prowadzić firmę i kompromitacja prezesa. Ciekawe, jak prezes się czuje, zasypiając.
    BC, będą webinary? :))
    No widzisz, a mogłem nic nie napisać, że mnie zaskoczyło i byś nie wiedział. :)
    Fajnie, że tyle osób się martwi i o PLI i o moja kasę. Nie musicie. Będzie dobrze. Tyle osób i naprawdę nikt nie widzi że ta cena to jakaś abstrakcja i to jest dopiero majstersztyk tak wystraszyć wszystkich że nikt tego nie chce tykać :)
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~KrissK [86.106.132.*]
    czyli powrót dwóch kolejnych preziów oznacza że przechodzą na "sterowanie ręczne" albo korytko się kurczy, jest jeszcze Bagiński i inni w kolejce do dziobania z kręgu starozakonnych z Zakonu Camelott XD
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~bialoczerwony1972 [79.191.166.*]
    No oczywiście ze tak xD No mi też to jakoś nie leży, ale....
    A nie bierzesz pod uwagę, czegoś innego? Czegoś np. związanego z opcjami strategicznymi?
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~achKoral [146.70.232.*]
    nikt tego nie wie ale od dorabiania teorii ty tutaj uchodzisz za fachowca
    chętnie dowiemy się jakiejkolwiek logiki w tych ruchach robaczkowych spułeczki.
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~bialoczerwony1972 [91.94.99.*]
    Bidulku była majówka, ja się bawiłem ludzie się bawili, a ty na forum? Pikne i ciekawe masz życie zazdraszczam XD
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~achKoral [79.127.186.*]
    miałem przesuniętą majówkę na Teneryfie, leżałem na basenie kiedy ty miałeś majowke na balkonie w blokubrudasku
    a jak tam kursik spułeczki, widzę nadal sflaczały XD
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~bialoczerwony1972 [5.184.109.*]
    No to zazdro! Bogacz z ciebie polecieć na majówkę 3.05 bo taniej.... XD
    Kurs spółeczki jak najlepszy do zakupów ale to ciebie nie dotyczy.
    Wiem, że jesteś tu po to by odreagować jakieś swoje niepowodzenia związane z PLI. Pisz, trolluj skoro to ci pomaga :)
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~achKoral [79.127.186.*]
    chciałbyś ale bynajmniej,
    świat nie składa się z sierot jak ty, założyłem tylko się z kimś i zaglądam sobie tu czasem :)
  • Re: Realizacja strategii Platige Image wg AI Autor: ~bialoczerwony1972 [5.184.109.*]
    Toć napisałem że zazdro. Też bym chciał być takim bogaczem jak ty i pojechać na 3-4 dni na Teneryfę i się wygrzewać w 20*C xd
[x]
PLATIGE 0,34% 5,92 2026-05-12 16:15:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.