• 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Tusk [194.9.78.*]
    132 mln ton - taka jest prognozowana produkcja stali w eurokołchozie w tym roku. Do produkcji stali potrzebny jest CC. Jego wsad wynosi około 700 kg na każdą wyprodukowaną tonę stali. Policzmy zatem, ile huty europejskie będą potrzebować CC do realizacji tegorocznych planów produkcyjnych. 132,2 mln ton x 0,7 = 92,4 mln ton. W przyszłym roku prognozowana produkcja zakłada 146,6 mln ton stali, czyli potrzebne będą 102,62 mln ton CC: + 11%
    Tu: https://transfer-steel-service.pl/rynek-stali-rok-2025/
    Jak widzimy produkcja JSW w małym stopniu pokrywa całe zapotrzebowanie hut europejskich. Nie zapominajmy również, że eurokołchoźniany przemysł stalowy nie jest jedynym, choć bez wątpienia głównym, odbiorcą produktów JSW. W Azji odbiorcami są przykładowo Indie, Chiny i Wietnam. Innymi słowy, JSW będzie miała wybór, komu sprzedawać i za ile.
    Czy zatem w przyszłym roku wydobycie węgla wzrośnie w kopalniach JSW? Ja uważam, że tak właśnie będzie. W tym roku planowane wydobycie opiewa na 13,3 mln ton. Jak to wyglądało w latach poprzednich?
    2025: 13,1 mln ton.
    2024: 12,3 mln ton.
    2023: 14,7 mln ton.
    2022 14,1 mln ton.
    2021: 13,8 mln ton.
    2020: 14,4 mln ton
    Widzimy, że spółka elastycznie reaguje na wzrost i spadek popytu. W okresie hossy surowcowej, w latach 2020-2023, spółka wydobywała średnio 14,265 mln ton rocznie. Wzrost zapotrzebowania na stal przełoży się bez wątpienia na plany wydobywcze w JSW. Jeśli przyjmiemy, że wydobycie w następnych kilku latach będzie rosło, a średnia roczna będzie podobna do tej z okresu ostatniej hossy, wówczas spółka wydobędzie w latach 2026-2029 w sumie około 57 mln ton węgla.
    Przy obecnej cenie tony CC 231,5$ i szacowanym koszcie wydobycia po restrukturyzacji oraz zawieszeniu ETS ok. 129$, spółka mogłaby zarobić: 102,5$ x 57 mln ton = 5,843 mld$ czyli ok. 21 mld złotych. Średnio 5,29 mld złotych rocznie.
    Tu: https://pl.tradingview.com/symbols/SGX-ACF1%21/
    Zysk na akcję wyniósłby zatem ok. 45 złotych średnio przez 4 lata z rzędu.:) Ile zatem mogłaby kosztować jedna akcja JSW przy zastosowaniu wskaźnika P/E2, P/E3 czy P/E4 lub P/E5? Warto tu dodać, że średni wskaźnik P/E (za AI) dla sektora wydobywczego na świecie wynosi 10.
    Przypomnę, że w latach poprzedniej hossy za jedną tonę CC płacono nawet 635$, czyli według bieżącego kursu USD/PLN 2298 złotych, a średnio w całym okresie około 365$ (moje szacunki) czyli 1321 złotych przy kursie 3,62 pln za USD.
    Tu: https://pl.tradingeconomics.com/commodity/coking-coal
    Przy szacowanym wydobyciu w latach 2026-2029 57 mln ton, spółka mogłaby zarobić przy w/w cenie średniej nawet 48,7 mld złotych, czyli średnio ok. 12,2 mld złotych rocznie. Taki średni zysk dawałby około 104 złotych na akcję przez 4 lata z rzędu.:) Ile może być zatem warta jedna akcja JSW przy zastosowaniu wskaźnika P/E 1, 2, 3, 4, 5? Dużo, czyż nie?:)
    Moi krytycy jak zwykle podniosą lewantyński wrzask, że takie wzrosty nie są możliwe. A dlaczego, zwykle wtedy pytam? I tu zapada głuche milczenie.:) Czy moi krytycy podają własne szacunki i wyliczenia? Nie!:) Ograniczają się do, niestety, skutecznego wzywania admina, żeby usuwał moje posty, czyż nie?:) Czy podane przeze mnie ceny za tonę CC zostały wzięte z sufitu? A czy wydobycie w JSW latach poprzednich nie wyniosło tyle, ile podałem? Czy nie dlatego, że perspektywy dla JSW są dobre, jej akcje są kupowane od kwartałów przez dużych inwestorów globalnych? Ich listę publikuje regularnie kol. Trader2022. Czy nie dlatego właśnie nasze rodzime fundusze dokupują akcje JSW, również od wielu miesięcy mimo szortowania, a może właśnie również z tego powodu?:)
    Oczywiście są to przykładowe wyliczenia, rzeczywistość może się od nich różnić, ale nawet jeśli różnica in minus wynosiłaby 10-15%, czyli bardzo dużo, to i tak wynik byłby imponujący, a akcja mogłaby kosztować wielokrotnie więcej niż obecnie, czyż nie?
    Taka jest moja spekulacja.
    Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom!:)

• Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~adam [46.134.59.*]
    Też tak uważam.
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Nevalon [46.134.97.*]
    Okej wszystko spoko tylko jaki procent tego zapotrzebowania stali jest produkowany z użyciem pieców elektrycznych? Taka forma produkcji staje się coraz popularniejsza zwłaszcza w Unii i myślę że minimum połowa tego zapotrzebowania będzie produkowana właśnie tak
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Krzysztof [213.55.201.*]
    Cena koksu do góry
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Gladiator [185.146.226.*]
    Nevalon,poczytaj o opłacalności produkcji w piecach elektrycznych i związanych z tym bankructwach firm.Skąd bierzesz 50% udział elektryków w produkcji stali?
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Ślusarz [5.184.200.*]
    Panowie, "o czym wy do mnie mówicie". Kopalnie to nie fabryki czekoladek!!!! W JSW wydobycie spada na łeb na szyję!!! W zeszłym tygodniu przyszło zarządzenie na kopalnie, że jest zakaz wydobycia w weekendy. Teraz są szykowane odejścia na urlopy górnicze. To nie odchodzą Panie z biur, tylko ludzie z produkcji. Zarządzanie ta spółka to jeden wielki skandal. Od czasów Zagórowskiego, administracja rozrosła się do niebotycznych rozmiarów!!! Czy PiS, czy PO to jest to samo ZŁO!!!!
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Jok [31.60.72.*]
    To skąd wzięło się większe wydobycie rok do roku? Odchodzą nieproduktywny, panie z biur też. Ferment siejesz parobasie.
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Ślusarz [5.184.200.*]
    Tak się składa, że mieszkam w Jastrzębiu i mam kontakt z pracownikami JSW. A ty dalej wierz w to co ci powie TVP i TVN.
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~awes [80.238.106.*]
    cos ci sie poklitkało - jakie piece przecież to sie zamyka bo prąd drogi... to nie ma racji bytu. gdzie tak słyszałeś jestem ciekawy>>>podziel się z nami tą tajemnicą.
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Tusk [194.9.78.*]
    Dnia 2026-04-27 o godz. 06:52 ~Nevalon napisał(a):
    > Okej wszystko spoko tylko jaki procent tego zapotrzebowania stali jest produkowany z użyciem pieców elektrycznych? Taka forma produkcji staje się coraz popularniejsza zwłaszcza w Unii i myślę że minimum połowa tego zapotrzebowania będzie produkowana właśnie tak

Popularniejsza? Mniej niż połowa stali powstawała w takich piecach, a przy obecnych cenach energii elektrycznej spodziewam sie zmniejszenia udziału. Nawet jeśli polowa stali powstwałaby w tradycyjny i najtańszy soposób, wówczasa potrzeba ok. 50 mln ton CC. Jak łatwo policzyć JSW nie jest w stanie pokryc całego zapotrzebowania, nawet jeśłi wydobywała dwa razy wiecej niż obecnie.
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Paweł [79.127.164.*]
    techologia elektryczna idzie w odstawkę
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Tusk [194.9.78.*]
    Oficjalne zadłużenie wynosi obecnie 5,17 mln akcji. Kurs 27,40. Minimalny kurs na zamknięciu w tym roku 23,45 (2 stycznia 2026). Najniższy poziom zadłużnie oficjalnego w tym roku wynosił 2,49 mln sztuk (4 lutego 2026). Kurs tego dnia na zamknięciu wynosił 26,43 złotych. Dług się od tego czasu podwoił (2,49> 5,17 mln), a kurs urósł o 97 groszy, czyli o 3,6%.
    Wnioski są oczywiste dla każdego, czyż nie?:) Bez "wyciskania" się nie obejdzie.:)
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Ktos [79.162.21.*]
    Czemu to tak leci
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Paweł [79.127.164.*]
    chyba ci z nosa leci
    bo ma skrzydła,jutro bedzie się wznosiło:)
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~zadziwiony [91.94.10.*]
    Wszystko rośnie. Oprócz ceny akcji JSW
  • Ortex, nowe dane:) Autor: ~Tusk [194.9.78.*]
    https://x.com/GPW_Trader2022/status/2048722798672052384/photo/1
  • Re: Ortex, nowe dane:) Autor: ~Paweł [79.127.164.*]
    szort nie jest wieczny,też pęknie
  • Re: Ortex, nowe dane:) Autor: ~guru_GPW [37.248.175.*]
    A możecie tu podać liczby? Kol. Trader zablokował posty, są chronione. Ja też jestem zresztą u niego zablokowany za niewygodne pytania.... Dziękuję i pozdrawiam :)
  • Re: Ortex, nowe dane:) Autor: ~Tusk [194.9.78.*]
    5,09 mln akcji, CTB 7,83%, UT 75,22%
  • Re: Ortex, nowe dane:) Autor: ~guru_GPW [37.248.175.*]
    dziękuję uprzejmie :)

Czyli coś odkupili, bo było 5,17 albo 5,19 :)
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/We-wtorek-na-rzadzie-projekt-programu-oslonowego-dla-gornikow-z-JSW-9123488.html
  • Re: 146,6 mln ton, czyli wydobycie CC w JSW będzie rosło:) Autor: ~Brando25 [31.0.37.*]
    Och Tusku

To już stare info wiedzieliśmy już o tym o 8:35:25
    wczoraj nie zażyłeś,to udało się wcześniej wstać dzisiaj,
    poza tym masz wiedzę koniunkturalną,boje się,źe nie zawsze
    zdajesz sobie sprawę z tego,co piszesz:)pozdrawiam,
    po ile jutro 15-9-126 ?
  • ACF 232$ Autor: ~Tusk [194.9.78.*]
    https://pl.tradingview.com/symbols/SGX-ACF1%21/
  • Re: ACF 232$ Autor: ~Paweł [79.127.164.*]
    geopolityka sprzyja
[x]
JSW -2,91% 28,71 2026-05-07 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?