Cześć. Jestem tu ze średnią poniżej 50 zł. Niemal cały portfel to modivo. Żałuję oczywiście że nie sprzedałem rok temu, powyżej 200 ale nie mam szklanej kuli. Jak myślicie, jaki kurs będzie tu w perspektywie 3-4 lat? W krótkim terminie uważam że tu będzie dalej padała, mam tylko cichą nadzieję że nie spadnie poniżej 80zl. Uważam że nawet dobre wyniki za pierwszy kwartał nie sprawi że kurs wróci nagle na swoje miejsce. Musimy przeczekać shorty, nie ma innego wyjścia. Ja dalej wierzę w spółkę mimo że jestem już mega zmęczony. Wiem też że nie oddam ani jednej akcji taniej jak 300zl. Jakie są wasze typy w dłuższym terminie?
To wszystko zależy od wyników, można to łatwo skorelować z LPP jak będą przychody i ebitda to kurs UP. CCC ma jeden tylo problem dużo obiecali i nie dowieźli tego co obiecali. Spółka fajnie się rozwija poczysciła dużo rzeczy, ale giełda wycenia to czy jest powyżej czy poniżej oczekiwań analityków i firmy. Jak dotąd nic złego się nie dzieje, raczej dużo dobrego. Za chwilę będzie konferencja wynikowa za q1 i zobaczymy. Wstępnie można być optymistami po tym co przekazuje GUS czy np:LPP czy Answer o danych za luty i marzec. (Luty gorszy obrót ale marzę bdb, bo nie trzeba bylo robić wyprzedaży ze względu na brak zapasu zimy, marzec ostry wzrost sprzedaży na pełnej marży - brak presji na rabat). Stelmach na Market Masters też mówił o lajkach na ccc 2-3% i Halfprice 7-8% - a rabatowanie było w tym kwartale naprawdę bardzo małe vs poprzednie dwa kwartały. Wracając do kursu - Modivo jeszcze przez 2 lata będzie odczuwało swój rozwój, tego nie da się oszukać dzisiaj musi mieć 2x tyle towaru do halfprice co mniej więcej rok temu to kosztuje, nowy magazyn z sortownią 250mln, a potem dalsza stopniowa jego rozbudowa(takie są plany), nakłady inwestycyjne 500-600mln rocznie, ale już teraz mamy za ostatnie 2 lata 22mld przychodu, 3mld ebitda i 1,3mld zysk netto. To wyniki zrobione na starych kolekcjach z niedużym jeszcze udziałem produktów licencyjnych, im większa skala biznesu tym wyższa ebitda brutto, koszty nie rosną proporcjonalnie do rozwoju biznesu. Myślę że jeśli nie będą już podawać własnych oczekiwań, a Prezes opowiadać o wielkich ebidtach to kurs mocno odbije. Kurs dzisiaj jest bardzo nisko i jeśli zarówno przychody jak i ebitda będzie skorelowana z nowymi otwarciami to szybko będzie na poziomie x2, ile odbije po q1 trudno powiedzieć bo shorty nawet przy dobrych wynikach będą sprzedawać narrację, że to jednorazowa sytuacja i inne bzdety.
Zobaczymy czy ktoś podejmie się dyskusji z tą narracją szortów. Bo na razie analitycy zamilkli. Jeszcze po raporcie Ningi pojawił się wywiad z Sylwią Jaśkiewicz z komentarzem do sytuacji i od tamtej pory zupełna cisza. Nie licząc oczywiście analiz technicznych ale ich znaczenie jest niewielkie. W obecnej sytuacji liczy się rzetelna analiza fundamentalna. A takiej póki co próżno szukać
Max wiemy, ze w poprzednim roku Modivo w lutym mialo 380-390 mln przychodow, w marcu ok 880 natomiast w kwietniu ponad 1,1 mld. Rok temu swieta byly kolo 20 a w tym roku 5 kwietnia. Czyli kwiecien 2025 byl lepszy o 25% od marca 2025. Masz moze jakies przemyslenia jak roznica w kalendarzu co do swiat mogli wplynac na przesuniecie przychodow (wiecej w marcu zamiast w kwietniu)?
Zajmujecie sie nie tym co wazne ... wyniki q1 sa istotne tylko w kontekscie trendu i uprawopodobnienia strategi rozwoju ...
Jezeli beda tam dane ktore pokazuja ze inwestycje przynosza rezultaty i bizne.s jest skalowalny to cena bedzie ok .
jaka to mozecie sami policzyc ja sie pouczycie a nie bedziecie inwestowac nie znajac podstaw ...
Ale to wycena spolki podaza za wynikami czy odwrotnie? Najwazniejsze sa wlasnie wyniki. Aktualna cena ma drugorzedne znaczenie, poniewaz jesli Modivo rozwijalo by sie zgodnie ze strategia to nikt nie martwilby sie poziomem 85 zl i zabawa shortow, bo kazdy by wiedzial ze za rok ta spolka bedzie notowana po 250 zl. Tylko zalamanie kursu akcji jest konsekwencja slabych wynikow a nie przyczyna. Wiec kazdy czeka na wyniki zeby zobaczyc czy faktycznie to byly przejściowe problemy Modivo czy jednak problemy sa powazniejsze
Slabe wyniki np ebita normalizowana +- 1500 000 000
Slaby rozwoj sieci 28% plus ...
Hmm slabe eps ?
Tak mniejsze niz ambitne plany ale czy niedowiezione ambitne plany sa zle ... jak sie maja donwyceny itd ...
Jak tak uwazasz .... mogli przeinwestowac ... ale biznes potrzebuje czasu po zmianach ...
To czasami jest w miesiacach ... jest ryzyko ale tez potencjal
Kwestia dola wyceny a perspektyw to dwa inne tematy
Kazdy kto ma watpliwosci i boi sie ryzyka niech sprzedaje ja rozwazam czy to juz moment na zakup
1,5 mld ebitda rocznie nie wyglada zle, zwlaszcza przy obecnej wycenie, ale 180-220 mln ebitda w najlepszych kwartale w roku a wiec ujemny ebit i strata netto juz tak pozytywnie nie wyglada. Sam w polowie marca oszacowalem sobie, ze ebitda w Q1 wyniesie ok 430 mln i tego sie dalej trzymam. A jak pokaza, ze Q4 to byl jednorazowy przypadek to kurs nie ma szans zeby sie utrzymal na poziomie 85 czy nawet 110 czy 120 zl. Jak teraz zrobia te 430 mln ebitda, do tego w Q2 pewnie przekrocza juz 3 mld przychodow w kwartale i ebitda powyzej 500 mln to do jesieni powinnismy wrocic na 200 zl za akcje. Ale jak Q1 bedzie slabsze od Q1 2025, pokaza strate netto za ten kwartal to bedzie zle
Ten kwartał tylko w teorii był najlepszy, bo pogoda pokrzyżowała plany. Ostra zima spowodowała że sprzedawały się towary na ostrą zimę (której nie było od 15lat), i zabrakło zimowego towaru a towar całoroczny przestał się sprzedawać. Tego zarząd ci nie powie ale nie byli przygotowani do takiego zimowego scenariusza-trudno się zresztą dziwić skoro takie zimy już nie występują, ale jest i plus tej sytuacji, bo pomimo słabego jednak q4 to towar został wyprzedany.
Dlaczego LPP było przygotowane? Bo są w lepszej sytuacji, CCC zmaga się ze zbyt dużym zapasem i jak to było informowane zamówili 25 czy 30% mniej zimy - można poczytać ale sprzedawcy narzekali, że brakuje najbardziej pospolitych rozmiarowek butów. (Gdyby były sprzedaliby więcej towaru, można o tym przeczytać na forach pracowniczych). Ale już teraz magazyny z zimy ładnie wyczyszczone co było komunikowane na ostatniej konferencji, a teraz wygląda to pewnie jeszcze lepiej bo i luty był bardzo zimny.
Jak nie pomieszalem to Milek mowil ze teraz na jesien-zima zrobili zamowienie o 20-30% mniejsze. Nie wiem tez czy tak sie super z zimy wyprzedali, laczne zapasy to 3,8 mld jak przekazywali + WB. Nie zdziwi mnie jesli na koniec Q1 zapasy beda powyzej 4 mld, wiec bez skokowego wzrostu przychodow bedzie to wygladalo bardzo zle. A co do samej zimy to Milek wspominal, ze zostalo im ok 4 mln sztuk
Ten q4 i slaba ebita to faktycznie zaskoczenie moze czyscili trupy z szafy i dlatego poloczenie z modivo ... bo to trudno wytlumaczyc ...
Jak zobaczyli ze rok juz stracony to poczyszcili magazyny itp ...
Przy rebrandingu od lutego maja dobra pozycje startowa
Tak czesto sie robi ... ale to tylko przypuszczenia ... zobaczymy
Pisałem kiedyś i napisze raz jeszcze (nie jest to złośliwość)... Nie rozumiem, dlaczego ludzie nie kapitalizują zysku powyżej 100% swojego kapitału... Możesz mi Kolego wyjaśnić swój tok postępowania? Za ile byś sprzedał te akcje? Pozdrawiam...
prosta odpowiedź , chciwość ... przynajmniej w moim wypadku, mam po ok. 50 , a czekałem na obiecane 300 , tym bardziej że skoro brali emisje po 190 to czego było się bać ?
Tu nawet nie chodzi o wiedzę co o siłę przebicia. Nawet nie mając dobrych kart można podwyższyć/zbić kurs jeśli posiada się odpowiednie środki, niestety bywa tak że duzi są w jakiś sposób dogadani ze sobą i razem mnożą swoje majątki kosztem ulicy.
To prawda.
I golem okiem widać co mogą sprawić miliardy złotych i zakup/pożyczenie milionów akcji
To potrafi ruszyć cena akcji i dobrze prosperującego jak i martwego
(Bardzo duży da radę manipulować kursem)
Nic...... Mnie pozostało czekać na rozwój.
Spółka nie zmierza do bankructwa
Z czasem shorty zejdą
Z czasem spółka odzyska zaufanie inwestorów jak pokaże rosnące zyski z kwartału na kwartał
Nic to ja to traktuje jak haha tek zwana lokata długoterminowa
Tu jeszcze dochodzi jeden czynnik konsumpcja ... wydaje sie ze obnizone stopy procenyowe zaczynaja dzialac ... np pepco jak to dodatkowo zadziala to szanse sie zeiekszaja ale pewnosci nie ma .
... kazdy sam musi ocenic co zrobic ja dopiero rozwazam zakup ...
Jezeli bedzie odbicie moze znowu powrot do MSCI ... wtedy robi sie efekt kuli sniegowej
Ne zgadzam się z Wami. Duzi nic by nie zdziałali gdyby wyniki były dobre a komunikaty ze spółki rzetelne. Tutaj owszem wykorzystali sytuację. Ale do takiej sytuacji doprowadził zarząd. Jeżeli to się zmieni to i szorty się stąd zawiną.
Tak czasem jest na giełdzie że kurs jest zbijany namiętna ja za czasów zarazy PKO BP było poniżej 20 zł i wszyscy płakali, a shorty zbijały kurs, kazdy sie dziwił bo banki nieźle zarabiały, tu jest to samo, dużo zarobią na szortach, tanio kupią i akcje pójdą do góry bo w spółce dzieje się dobrze. PKO dzisiaj koło 100 chodzi
Tak jak kolega niżej napisał - chciwość plus brak planu na wyjście. A najlepsze że obserwowałem Bayer który zaczął odbijać. No ale człowiek się uczy całe życie. Wracając do spółki to uważam że tak duża przecena jest spotęgowana działalnością shortow, bez nich spadłoby ale nie aż tyle. Spółka zaliczyła bardzo dobry rok 2024, rok 2025 był słabszy plus wg mnie poukrywali w nim parę ,, trupów " i to jest kara - moim zdaniem nie adekwatna. Powrót na poziomy 200 i więcej prędzej czy później nastąpi. Ja czekam na poziomy min 300-350 albo 2030. Jeśli spółka będzie się ,, zdrowo" rozwijać może się okazać że i te poziomy będą niedoszacowane.
Mysle, ze Milek dobrze przeliczyl ten program motywacyjny. I okay, pewnie poziom 1000 zl za akcje jest abstrakcyjny i pewnie czysto marketingowy (chyba ze co roku bedzie robiony skup po 2-3 mln akcji), ale zobaczcie ze poziom 600 zl to jest taki poziom do ktorego Milek moze realnie dazyc i bedzie mu sie to oplacalo. Przy pierwszym poziomie 300 zl liczba akcji to 750k x 300 zl wydaje sie duzo bo to 225 mln, ale pamietajcie ze cena nabycia zostala ustalona na 200 zl wiec na czysto wychodzi 75 mln. Przy 400 zl dochodzi 40 mln (przy 200k akcji), przy 500 zl juz 180 mln (600k akcji) a przy 600 zl 160 mln (400k akcji). Milek ma miec z tego co kojarze ok 50% wiec program motywacyjny przy 300 zl za akcje nie jest jakis super atrakcyjny, natomiast przy 600 zl skumulowany „zysk” wynosi 455 mln z czego ok 227,5 mln dla Milka. Wtedy wycena spolki (uznajac ze skup 2 mln akcji zostanie zrealizowany oraz zostana wyemitowane akcje na program) to 45 mld zl czyli poziom zblizony do aktualnej wyceny LPP. „Wystarczy” dowiezc w 2030 roku wyniki ze strategii i kurs ma realna szanse byc na poziomie 7 krotnie wyzszym od aktualnego
Człowieku Miłek wyprowadza kasę bokiem. Te programy motywacyjne to tylko PR. Tu już długo nie będzie 200 a co tu pisać o 300 i wyżej. Będziesz miał wyniki za 1kw i co powiedzą? Że ich ciężka zima zaskoczyła i nie mieli towaru więc nie zarobili. Tyle że jak jest lekka to też nie zarabiają - to kiedy będą zarabiać. A jeszcze dodadzą że wiosna zimna i nie schodzi towar na wiosnę i że niby musieli mocno rabatować półbuty żeby magazyny opróżnić. Ta spółka to jest wielki wał - eobuwie - wyprowadzili miliardy za sklepik internetowy. Teraz znowu jakiś trefny biznes przejęli i znowu gotówka pójdzie do Miłka pod stołem. Wiadomo kurs spadnie do 30 i zrobią nawrotkę - podpicują wyniki, opłacą analityków i podbiją do 100+ (jeśli nie zbankrutują bo zawsze jest ryzyko).
Czego ty czlowieku chcesz? Napisalem, ze zaraz bedzie rakieta na 600 zl? Jedynie pokazalem, ze jak w 2030 dociagna do wynikow ze strategii to 1000 zl za akcje to wg mnie nierealne, ale 600 zl jak najbardziej i wskazalem, ze wtedy wycena wyniesie ok 45 mld zl, ktora bylaby zblizona do obecnej wyceny LPP, ktora wlasnie robi wyniki ba poziomie 5 mld ebitda. Prosze nauczyc sie czytac ze zrozumieniem - przydatna jest to umiejetnosc w zyciu
2030 rok cena akcji 600 zł ile procent w ciągu czterech lat musiałby wzrosnąć a według tego co zakładasz możesz sobie wybrać dowolną firmę i założyć że będą hipersuper wyniki przez 4 lata będziesz miał tyle co chcesz tyle że widzisz co się dzieje na tej spółce akcje były po 240 zł bo były sztucznie pompowane kreatywna księgowość itp przy normalnym rozwoju firmy żeby dojść do 600 zł to albo potężne skup akcji albo kupa czasu tylko ile 600 zł będzie warta za 10 lat
Zobacz chociaz przyklad XTB. Kurs byl sztucznie trzymany na poziomie 14-17 zl w 2022 spadli nawet do 12 zl a potem w 4 lata kurs od dolka poszedl 9 krotnie do gory. Nie mowie, ze tutaj tak bedzie ale nawet jak strategia okaze sie zawyzona o 30% to i tak powinno to nas skierowac na poziomy kilkukrotnie wyzsze od obecnych. Oczywiscie tez w czarnym scenariuszu dopuszczam mozliwosc, ze Q1 2026 okaze sie slabsze od Q1 2025 i wtedy moze sie okazac, ze 80 zl to nie jest dno. Dlatego chcialbym poznac jak najszybciej wyniki/szacunki zeby moc sie okreslic co do moich decyzji co zrobic ze strata
Ilu klientów xtb miał w 2022 roku a ile dzisiaj po prostu firma się rozwinęła a CCC mo divo jest firmą rozwiniętą posiadającą bardzo dużo sklepów i żeby doszło do tego poziomu o którym ty mówisz musiałby podwoić potroić zyski co wydaje się ma mało prawdopodobne w takim czasie jeżeli chciałbyś żeby akcje by po 600 firma musiałaby dokonać potężnego skupu akcji własnych i do tego wykazać gigantyczne zyski a to troszkę kłóci sie jedno z drugim bo albo skup albo wykaz zysków pod warunkiem że się je ma a jak na razie jest jak jest
Dokładnie ta sama historia była z CDProjekt gdzie kurs przez shorty zanurkował na 90 z PKO BP w covidzie shorty zbiły kurs do 18. Te same śpiewki że bankruci itd. Z CCC będzie to samo.
Dla mnie możesz zejść do 15 ja trzymam dopóki nie zarobię zawsze tak robię i wychodzę na swoje jeszcze nie straciłem najdłużej wisiełem pół roku więc się nie przejmuję a wiem że odbije
Jeszcze trochę nas pomęcza. Najbardziej boję się że nawet jak wyniki będą dobre to shorty będą siedziały i wyrywały akcje aż nie wyjdą. Chyba że zrobi się konkretny popyt. Musimy się uzbroić w cierpliwość. Spółka zarabia, rozwija się, będzie ok.
Do obecnej sytuacji spółki wydaje mi się że to wszystko będzie przynosiło dochód który pozwolił wyjść na prostą sieć sklepów w ogóle cała grupa powinna wychodzić na Plus i w średnim lub długim terminie tj 6mie do 2 lat będzie dobrze pytanie czy możesz tyle czekać jeśli tak to wygrałeś jeśli nie masz czasu no cóż realizacjia straty i odkrywanie jeśli poczułeś się atakowany to przepraszam pozdrawiam
Jasne, że człowiek uczy się całe życie... Zatem masz wszystko u siebie zdiagnozowane tj. chciwość etc. to sprzedawaj póki jesteś na plusie i inwestuj gdzieś indziej...