"Inwestycje mieszkaniowe stały się jednym z istotnych przedmiotów działalności Grupy. Przede wszystkim, obecnie Emitent ma zawartą z Vantage Development SA umowę inwestycyjną dotyczącą budowy osiedla mieszkaniowego Port Popowice we Wrocławiu. Trwa tam budowa osiedla mieszkaniowego na 2 400 mieszkań oraz około 14,5 tys. m2 powierzchni biurowej. Uzyskano pozwolenia na budowę wszystkich etapów inwestycji. Dziesięć budynków mieszkaniowych zostało już oddanych do użytkowania, w bieżącym roku zostaną oddane dwa kolejne. Projekt mieszkaniowy Port Popowice będzie realizowany jeszcze w okresie najbliższych kilku lat i, w tym czasie Grupa nadal będzie uczestniczyła w rozpoznawaniu udziału w zysku dla poszczególnych etapów inwestycji. W 2024 roku Emitent podpisał z Archicom SA umowę inwestycyjną przewidującą wspólną realizację inwestycji mieszkaniowej zlokalizowanej we Wrocławiu przy ul. Browarnej. Emitent objął 45% udziałów w spółce celowej powołanej do realizacji inwestycji. Przedsięwzięcie podzielone będzie na pięć etapów. Docelowo powstanie pięć budynków wielorodzinnych o łącznej powierzchni 46 230 m2 PUM i planowaną liczbą 832 mieszkań oraz 20 lokali usługowych.Do dyspozycji mieszkańców będą parkingi podziemne na 821 miejsc parkingowych. Inwestycja będzie realizowana w okresie kilku lat i w tym czasie Grupa Kapitałowa Rank Progress będzie uczestniczyła w rozpoznawaniu zysku dla poszczególnych etapów inwestycji. Dodatkowo Grupa Emitenta planuje rozpocząć inwestycję mieszkaniową w Olsztynie, gdzie planuje zbudować osiedle mieszkaniowe na ok. 1 600 mieszkań wraz z częścią rekreacyjną i usługową. Prace nad wykonaniem koncepcji architektoniczno- budowlanej już się zakończyły. W dniu 8 kwietnia 2O22 roku Grupa Emitenta otrzymała pozwolenia na budowę I etapu inwestycji, który obejmować będzie budowę czterech budynków wielorodzinnych wraz z parkingami podziemnymi i infrastrukturą techniczną, na łączną liczbę 313 mieszkań"
Czas już odpowiedni biorąc pod uwagę stopy % i dynamikę wzrostu kredytu hipo.
Pytanie czy sam czy z partnerem jak Castorama.
Chyba nic o tych wspólnych spółkach nie było w raporcie...
Dnia 2026-04-24 o godz. 20:41 ~Longterminvest napisał(a): > Czas już odpowiedni biorąc pod uwagę stopy % i dynamikę wzrostu kredytu hipo. > > Pytanie czy sam czy z partnerem jak Castorama. > > Chyba nic o tych wspólnych spółkach nie było w raporcie...
Rank nie buduje sam. Oni dają grunt, a partner budowę i finansowanie – to ich model na podział ryzyka i kosztów, co widać choćby we Wrocławiu na Browarnej z Archicomem. Przy skali 1 600 mieszkań i cenie, skromnie licząc, 500 tys. zł za każde, wartość całego osiedla to 800 mln zł. Przy podziale 45% dla Ranka daje to kwotę 360 mln zł. Nawet po spłaceniu ewentualnych kredytów i zapłaceniu podatku, w portfelu zostanie potężna gotówka.
Jak by nie patrzeć i jak by nie liczyć Rank chudy okres ma za sobą a przed sobą ogromny potencjał wzrostu. Nie do końca jestem przekonany po co poszli w budowę dwóch kolejnych galerii pod wynajem kiedy stopa zwrotu w deweloperce jest dużo wyższa i chyba mamy zaczątki boomu. Stopy procentowe spadają, kredyty tanieją, ceny materiałów budowlanych nie mają specjalnych powodów do wzrostu, średnia płaca wzrasta a w ślad za nią zdolność kredytowa. Coraz więcej młodych ludzi stać na mieszkanie. Wzrost popytu dobrze wróży i tak wysokim marżom w deweloperce.
Dnia 2026-04-24 o godz. 23:31 ~ja napisał(a): > Jak by nie patrzeć i jak by nie liczyć Rank chudy okres ma za sobą a przed sobą ogromny potencjał wzrostu. > Nie do końca jestem przekonany po co poszli w budowę dwóch kolejnych galerii pod wynajem kiedy stopa zwrotu w deweloperce jest dużo wyższa i chyba mamy zaczątki boomu. Stopy procentowe spadają, kredyty tanieją, ceny materiałów budowlanych nie mają specjalnych powodów do wzrostu, średnia płaca wzrasta a w ślad za nią zdolność kredytowa. Coraz więcej młodych ludzi stać na mieszkanie. Wzrost popytu dobrze wróży i tak wysokim marżom w deweloperce.
Z Listu Prezesa Zarządu Rank Progress S.A :
"Rok 2025 był rokiem stabilizacji w działalności Grupy Kapitałowej Rank Progress. Przychody z najmu powierzchni handlowych wzrosły o 6% i wyniosły 59,5 mln PLN. Przychody te zapewniają stały, regularny dopływ środków pieniężnych do Grupy ".
"W ramach segmentu retail na koniec roku funkcjonowało w Grupie pięć obiektów handlowych o łącznej powierzchni najmu 70,0 tys. m2. Natomiast już w bieżącym roku rozpoczęliśmy budowę dwóch parków handlowych, w Chojnicach i w Piotrkowie Trybunalskim".
Dla mnie zaskoczeniem jest, że w liście prezesa nie odnajdziemy Olsztyna !
"Wysoką wagę przywiązujemy także do rynku mieszkaniowego. Trwająca inwestycja Port Popowice we Wrocławiu, w której uczestniczymy wraz z Vantage Development SA, przekroczyła już półmetek. Cały czas uczestniczymy w rozpoznawaniu zysku dla kolejnych etapów tej inwestycji. W ubiegłym roku ruszyliśmy również z pracami budowlanymi przy pierwszym etapie, dużej inwestycji mieszkaniowej we Wrocławiu przy ul. Browarnej, która jest wspólnym przedsięwzięciem z naszym kolejnym partnerem z branży deweloperskiej, firmą Archicom SA. Natomiast cały czas, ale w nieco dalszej perspektywie mamy w planach dużą inwestycję apartamentowo-biurową w Katowicach, tuż obok Spodka oraz dwie nieco mniejsze inwestycje mieszkaniowe w Legnicy w miejscu starego browaru i w miejscu dawnej fabryki fortepianów"
Dwa nagony wzrostowe głaszczą swoje ego. Widać ze papier zaczyna uwierać a kurs coraz niżej. Ciekawe co zrobicie jak na stałe zejdzie na 3 złote? Po tej porażce z swig80 rynek kompletnie nie ufa temu pazernemu dziadowi, zresztą o to chodzi żebyście oddali po 2.
Dnia 2026-04-25 o godz. 10:12 ~Dorian napisał(a): > Dwa nagony wzrostowe głaszczą swoje ego. Widać ze papier zaczyna uwierać a kurs coraz niżej. Ciekawe co zrobicie jak na stałe zejdzie na 3 złote? Po tej porażce z swig80 rynek kompletnie nie ufa temu pazernemu dziadowi, zresztą o to chodzi żebyście oddali po 2.
Ciekawe co ty zrobisz . Oddawałem już po 2 z haczykiem, z niezłym zyskiem, nie brałeś ? Z czym do ludzi Dorianku ?
Z tym że będziecie oddawać mi te akcje po 2 moze lekko ponad 3 złote, zakład? Tam można będzie kupić pod kółeczko moze do okolic 4,5 pln. Czas i cisza informacyjna ze spółki zrobią swoje a tacy jak ja na tym skorzystają. Ty Andrzejku wis na haku z honorem.
Dnia 2026-04-25 o godz. 11:09 ~Dorian napisał(a): > Z tym że będziecie oddawać mi te akcje po 2 moze lekko ponad 3 złote, zakład? Tam można będzie kupić pod kółeczko moze do okolic 4,5 pln. Czas i cisza informacyjna ze spółki zrobią swoje a tacy jak ja na tym skorzystają. Ty Andrzejku wis na haku z honorem.
Maksiu i Oluś oddadzą ci po 2, gdy już kupią po 2,5. Na mnie nie licz . Zrób więcej kółek niż ja tu zrobiłem . Powodzenia, życzę .
To jestes albo zwykłym nagonem który kiedy namawiał innych na forum przy 6,5 do kupna sam pchał towar albo raczej patrząc na Twoją obecną aktywność robisz tu od 6,5 "kółka ujemne" i ku temu sie skłaniam. Powtórzę jeszcze raz, wis z honorem Andrzejku
Dnia 2026-04-25 o godz. 13:35 ~Dorian napisał(a): > To jestes albo zwykłym nagonem który kiedy namawiał innych na forum przy 6,5 do kupna sam pchał towar albo raczej patrząc na Twoją obecną aktywność robisz tu od 6,5 "kółka ujemne" i ku temu sie skłaniam. Powtórzę jeszcze raz, wis z honorem Andrzejku
Równie dobrze możesz skłaniać się ku temu, że Ziemia jest wklęsła, biorąc pod uwagę to, jak ścierają się zelówki. Nic mi do tego, twoja sprawa.
Pożyjemy zobaczymy ilu z tych elitarnych akcjonariuszy sypnie kwitem jak na lata znow kurs ugrzęźnie na granicy 2/3zlotych. Na szerokim rynku hossa dobiega końca więc niedługo przekonasz sie gdzie i na jakich wolumenach spadnie kurs. Jasio wlasnie pod to gra bo gra tylko dla siebie.
Tak ale zauważ że cykl budowlany w tych parkach handlowych to 7 - 10 mies. Nie wymagają dużego kapitału a maksymalna zabudowa i komercjalizacja sprzyja już sprzedaży całej lokalizacji, np. Chojnic i zgarnięciu ponad 320 mln tylko z tego jednego projektu. Od 2 lat takich transakcji jest bez liku na rynku. Dość aktywny kapitał z krajów CEE ale nie tylko.
Budował sam mieszkania ale w małych projektach. Z Robygiem i Archicomem zbiera doświadczenia w zakresie dev mieszkaniowego, technik sprzedaży. Na ten moment jedynie finansowanie przemawia aby tym aby robić projekt z partnerem zasobnym w gotówkę.
I jeszcze myślę że średnia wartość mieszkania jest o około 20 proc. wyższa bo kwota 500 tys. to akurat dziś średni kredyt hipo a standardem jest wkład własny 20%.
Dnia 2026-04-25 o godz. 14:29 ~Longterminvest napisał(a): > I jeszcze myślę że średnia wartość mieszkania jest o około 20 proc. wyższa bo kwota 500 tys. to akurat dziś średni kredyt hipo a standardem jest wkład własny 20%.
Wartość mieszkania zaniżyłem z premedytacją, licząc "po łebkach, "koncentrując się na skali projektu .
Przyjmując, że średnie mieszkanie w Olsztynie ma ok. 50–55 m², łączna powierzchnia osiedla na 1600 lokali to około 80 000 – 88 000 m². Szacunkowa wartość rynkowa (przychód ze sprzedaży) Biorąc pod uwagę aktualne ceny rynkowe w Olsztynie (ok. 10 500 – 12 500 zł/m²): Przy konserwatywnym założeniu (80 tys. m²): ok. 840 mln zł – 1 mld zł. Przy wyższym metrażu (88 tys. m²): ok. 920 mln zł – 1,1 mld zł. Co wpływa na tę wartość? Lokalizacja: Teren przy al. Sikorskiego to bardzo atrakcyjny punkt handlowo-usługowy, co pozwala trzymać ceny w górnej granicy olsztyńskiego rynku. Model Joint Venture: Rank Progress dzieli zyski z partnerem , więc wartość dla samej spółki to część marży z całego projektu. Czas realizacji: Sprzedaż 1600 mieszkań potrwa kilka lat. Wartość rynkowa będzie rosła wraz z oddawaniem kolejnych etapów i ewentualną inflacją cen nieruchomości.
Przyznam że skala 1600 mieszkań mnie zaskoczyła ,jak i to że w Liście Prezesa nie ma na ten temat ani słowa . Być może zapomniał o tym wspomnieć . : )