To będzie kluczowy moment, dopiero po certyfikacji pocisku możliwe będą jakiekolwiek umowy. Mam nadzieję że się sprężają i jest to kwestia najbliższych dni i tygodni, a nie miesięcy.
Z tego co rząd mówi, to na pierwszym miejscu są firmy zbrojeniowe państwowe jeżeli chodzi o amunicję 155 mm, zarząd niewiadów wypowiadał się w styczniu 2026 r.,że rząd nie planuje nabywanie tej aminicji od spółki, jedynie są zainteresowani monami sygnalizacyjnymi, oby nie było tak, że spółka będzie szukać odbiorców poza UE, to będzie kicha, kasa 250 mli zł., w piach.
Kolego to nie ich pieniądze, to pieniądze naiwnych ludzi, oni nic nie tracą, a zarobi Elżbieta gruby miliard złotych gdy wypcha na rynek swoje akcje, gdy już będzie mogła sprzedać, a Ty naiwny człowieku kipisz myśląc że to okazja.
Rynek zbrojeniowy rządzi się swomi prawami (można powiedzieć to jest ofijalna mafia potentatów). Tu się nie kupuje i sprzedaje jak na targu kto ma taniej. Tu rządzą giganci i nikt im przed szereg nie wyskoczy, a w szczególności tacy poczatkujacy ja Niewiadów. Osobiście chciałby aby odnieśli sukces ale muru głową nie przebijesz, będą mieli wielką przeprawe jak procedury, testy, technologia no i wielka kasa potrzebna, te miliony co maja to dopiero poczatek wydatków.. Podobnie jest z rynkiem farmaceutucznym. Kto myśli że jest inaczej jego sprawa i jego kasa. Nie oznacza że tu kasy nie można zarobić pod chwytliwe infa bo inwestycja kup i zapomnij jest bardzo ryzykowna. Osobiście miałem te akcje nawet po 5, 7 i nawet 9,80 ale sprzedałem około 15 zł , nie odkupiłem przyglądam się jak jeszcze spadnie poniżej 15 to pewnie kupie bo nadzieja na dobre informacje jest.
Dnia 2026-04-24 o godz. 15:14 ~males napisał(a): > Rynek zbrojeniowy rządzi się swomi prawami (można powiedzieć to jest ofijalna mafia potentatów). Tu się nie kupuje i sprzedaje jak na targu kto ma taniej. Tu rządzą giganci i nikt im przed szereg nie wyskoczy, a w szczególności tacy poczatkujacy ja Niewiadów. Osobiście chciałby aby odnieśli sukces ale muru głową nie przebijesz, będą mieli wielką przeprawe jak procedury, testy, technologia no i wielka kasa potrzebna, te miliony co maja to dopiero poczatek wydatków.. Podobnie jest z rynkiem farmaceutucznym. Kto myśli że jest inaczej jego sprawa i jego kasa. Nie oznacza że tu kasy nie można zarobić pod chwytliwe infa bo inwestycja kup i zapomnij jest bardzo ryzykowna. Osobiście miałem te akcje nawet po 5, 7 i nawet 9,80 ale sprzedałem około 15 zł , nie odkupiłem przyglądam się jak jeszcze spadnie poniżej 15 to pewnie kupie bo nadzieja na dobre informacje jest.
I miałeś rację z taką małą firmą, która jeszcze nie produkuje amunicji kal.155mm, nikt nie będzie rozmawiał z rządu, a grupą Czechosłowacji (CSG) już trwają rozmowy na amunicję kal.155mm, gdy polski producent wycofał się twierdząc, że nie spełni wymogów umowy do 2030 roku. Jaka to musi być duża firma z zapleczem aby spełnić warunki dostawy, a Niewiadów sądzę że przepadnie, ale to ryzyko onwestorów ich wybór.
Dnia 2026-04-24 o godz. 10:34 ~GREENX napisał(a): > Z tego co rząd mówi, to na pierwszym miejscu są firmy zbrojeniowe państwowe jeżeli chodzi o amunicję 155 mm, zarząd niewiadów wypowiadał się w styczniu 2026 r.,że rząd nie planuje nabywanie tej aminicji od spółki, jedynie są zainteresowani monami sygnalizacyjnymi, oby nie było tak, że spółka będzie szukać odbiorców poza UE, to będzie kicha, kasa 250 mli zł., w piach.
JAKa kasa....??..przeciez oni....juz pod koniec roku 2025 mieli tylko 56 M PLn w kasie spolki...HELLOU....i wziete juz lewary bankowe na 34 M pln....
Obaczymy jak to bedzie w kolejnych kwartalach.....
ale 2.5 MLD pln kapitalizacji..przy tym co spolka posiada...jak wygladaja jej HALE..produkcyjne......jej CORE biznes..TU i teraz..to jest wielkie..... Wielkie ryzyko.....
Ale ty bezmózg jesteś.
To samo można by powiedzieć o CSG w 1995 czy 1996 roku i każdej innej firmie wchodzącej na rynek bo przecież nie ma nic nie ma nic nie ma nic i pyk pojawia się taki Rheinmetall w tydzień. Ma to sens.
jesli chodzi o WK..tro mozna sciemniac na maxa...nawet ...Wyceniaic..Marke firmy..na grube setki MLn pln..itp itd...
Dlatego zawsze liczy sie CASH FLOW...kasa i przeplywy ci prawde powiedza...a tu jest LIPA....NYNDZA Z BRYNDZĄ.....i bede obserwowal czy to sie zmieni.....
PIENIADZ ci prawde..powie.....Napompowali Kwita na 2.5 MLD PLn..( tyle wyceny to mial CDR w 2015 po debiucie W3).....teraz nadchodzi czas Sprawdzam.....
TAk a potem sie zwalili...mocno....ale FAKTEM jest ze 2.5 MLD CDR..po debiucie W3.....byla przez rok trzymana.....A wiadomo jakim sukcesem byL W3...wiec taka wartosc spolki to nie w KIJ dmuchal...jesli nie bedzie konkretnych wynikow finasowych......to wczensij czy pozniej taka wycena sie zawali.....
Grupa posiada komplet niezbędnej dokumentacji po stronie producenta. Ostatnia "paczka" związana z badaniami OiB definiowana i wykonywana jest dopiero po rozpoczęciu postępowania zakupowego przez AU (w uproszczeniu). Jeżeli będzie to tryb inny niż 1 jesteśmy gotowi na dodatkowe próby poligonowe zgodnie z wolą Zamawiającego.
Tylko przypomnę, że Grupa jako jedyny producent w kraju posiada własny poligon testowy z dwoma osiami balistycznymi dla dział 155mm. Oprócz wykorzystania dla testów produkcji bieżącej wynajmujemy go innym podmiotom w potrzebie.
to dlaczego np 11 bit..zwalil sie z 1.7 MLD pln na 320 MLN....pomimo ze byla inflacja i wartosc pieniadza spadla??...
Bo nie .....dowiezli tematopw...nie dowiezli zyskow...z FP2...i ALtersow...oraz P8...ktorego w ogole zmakneli....robnili gre 7 lat i ostatecznie projkekt zamkneli...TAkie sytuacje tez sie zdarzaja..11 bit...nie byl spolkkja NONAME....a jednak potrafi sie i w takiej formie...WIEL ZEBŻDZIĆ...i jej wartosc leci na RYJ.....
NIewaiaadow to znowy WILKI NONAME...ta spolka ktora weszla poprzez Inna spolke....jest jedna wieka niewiadoma...Ta wczensijsza spolka byla firma Krzakiem....a Obecnie Niewaidow...jest wyceniany na 2.5 MLD PLN....majac TAKIE wyniki OD wielu lat jakie MA....czyli UUUU.....JJJ..OWE...wszytko sie opiera na SLOWO HONORU ze bedzie inaczej....tylko ...czy HONOR..kogos z firmy...powien byc wyceniany na 2.5 MLD pln...??.,...z TAKIMI WYNIKAMI HISTORYCZNYMI...I OBECNYMI???....jakie ma ...co pokazuje SKale tego przedsiebiorstwa robiacego do tej pory LAwety i przyczepki...z takimi a nie innymi Wynikami finansowymi.....:))....
To jest moim zdniaem wielkie...wielkie ryzyko.....alle kazdy ma swoj rozum.....
Ja nieczego nie oczekuje....ja tylko twierdze ze z Takimi wynikami pakowanie sie w spolke z kapitazlaicja 2.5 MLD PLn..to wielkie ryzyko....
Z takimi wynikami spolki czesto sa wyceniane grubo ponizej 100 M PLN....jak swego czasu 2 lata temu np Scanway....
Kupujecie tylko Slowo i zapowiedzi...ale Wycena spolki jest taka jaka mial CDR...pop Swietnym debiucie ...W3 w maju 2015 roku....takich Kapitalizacji nie osiagalo duzo dobrych spolek.......a my tu mowimy o spolce ktora generuje non stop straty....niby bylo dopakowanie Duzej kapuchy..ale ta kapucha topnieje a Kredyty sie spore juz pojawiaja....zobaczymy jak bedzie w tym roku....czy Lewary nadal beda roslu a kasa w spolce malała...
Kazdy ma swoj rozum....
P.S to moj ostatni post na chwile obecna...zobacze jak beddzie wygladal raport za 1 q...2026 .....jesli chdozi o Cash FLOW..i pewnie napisze jakis post....