• sytuacja gorzej niz patowa Autor: coxi35 [217.119.78.*]
    Orlen zapewne obejmie akcje z praw poboru i pewnie dodatkowe ( w koncu przelewa sam sobie) o ile emisja dojdzie do skutku,
    zapewne przekroczy 95% i zapewne wstrzyma sie ze skupem po 18,86 max......bo skup w tej chwili nie ma zadnego sensu ...chyba wszyscy beda przegrani moim zdaniem. a czas biegnie nieublganie. amen.
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: ~Pepe [5.184.198.*]
    Ta emisja obniży WK do 26 zl więc pewnie zrobi wykup przymusowy po cenie zbliżonej do 25 zł bo taka opinie zrobią i mamy być zadowoleni lub zrobi kolejne dokapitalizowanie nan kolejne 5 mld i wtedy wartość księgowa będzie po 19 zł i ogłosi sukces że wykup przymusowy jest po wartości księgowej. A darek będzie pisał.tu codziennie że można było kupić akcje nowej emisji bo była to emisja z PP
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: ~darek [83.28.206.*]
    pepciu matematyka na poziomie podstawówki,obecna wartość aktywów netto Energi=ponad 16 mld zł/patrz raport Orlenu/+5,1 mld z emisji=ponad 21,1 mld dzielone na 690 mln akcji=ponad 30.57 zł/akcja,wiec co Ty znowu bredzisz?
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Wiec matematyczny darkogamoniu 16mld/414 =38,60 zł a 21,1 mld /690 = 30,60 więc tracimyn8 zł na akcji czyli 20%
    Dnia 2026-04-23 o godz. 15:30 ~Pepe napisał(a):
    > Wiec matematyczny darkogamoniu 16mld/414 =38,60 zł a 21,1 mld /690 = 30,60 więc tracimyn8 zł na akcji czyli 20%

tacy jak Ty za 22 zł będą Fąfarę w ....... całować,taki mental
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: ~Oko [5.173.186.*]
    Guru - ty przecież już całujesz :)
    jak jeszcze nie odkupiłeś,to już może być trudno,choć byś nie wiem jakie herezje wymyslał,ale kombinuj,kombinuj,jak to Orlen chce nas okraść;-)
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: ptak1234 [91.150.204.*]
    Ale 16 miliardów podziel przez ilość 414 067 114 ,
    to zablokuj emisję,zamiast cały czas narzekać,policzyłem "gołe"5,1 mld,w praktyce 5,1 mld dokapitalizowania to przynajmniej drugie tyle do wyceny,
    Dnia 2026-04-23 o godz. 11:24 ~darek napisał(a):
    > to zablokuj emisję,zamiast cały czas narzekać,policzyłem "gołe"5,1 mld,w praktyce 5,1 mld dokapitalizowania to przynajmniej drugie tyle do wyceny,

Ja nie zablokuję ,ale Ci co mają parę milionów w akcjiach próbują ,bo nie stać ich na nowe akcje ,a spółka tych pieniędzy jak na razie nie potrzebowała .
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: ~Akcjonariusz [37.30.33.*]
    Ja już to pisałem wcześniej, że dla Orlenu wartość godziwa to jest 18,87. W spółkach skarbu państwa tak to działa - jest profesjonalna wycena i robi się po wycenie. Ani mniej ani więcej. Orlen sobie zrobi aktualizację i tyle da na wykupie. Teraz już ich średnie nie obowiązują, ani chyba nawet ostatnia transakcja. A potem niech sobie pan Trzciński udowadnia, że jego naukowcy z Gdańska są lepsi od profesjonalnego biegłego
    Dnia 2026-04-23 o godz. 11:24 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Ja już to pisałem wcześniej, że dla Orlenu wartość godziwa to jest 18,87. W spółkach skarbu państwa tak to działa - jest profesjonalna wycena i robi się po wycenie. Ani mniej ani więcej. Orlen sobie zrobi aktualizację i tyle da na wykupie. Teraz już ich średnie nie obowiązują, ani chyba nawet ostatnia transakcja. A potem niech sobie pan Trzciński udowadnia, że jego naukowcy z Gdańska są lepsi od profesjonalnego biegłego

wycenę zrobili fachowcy z PKO ,koń by się uśmiał
    Z PKO czy nie, to się pod tym podpisali i zarekomendowali, a te wyceny naukowców to żadnymi wycenami nie są i nawet tam jest wprost napisane, że to nie jest rekomendacja do inwestowania. To samo z szacunkami pana Szuberta. To nie koń by się uśmiał, to sąd się uśmieje
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: ~IP [83.26.227.*]
    Dnia 2026-04-23 o godz. 11:26 ptak1234 napisał(a):
    > Dnia 2026-04-23 o godz. 11:24 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > > Ja już to pisałem wcześniej, że dla Orlenu wartość godziwa to jest 18,87. W spółkach skarbu państwa tak to działa - jest profesjonalna wycena i robi się po wycenie. Ani mniej ani więcej. Orlen sobie zrobi aktualizację i tyle da na wykupie. Teraz już ich średnie nie obowiązują, ani chyba nawet ostatnia transakcja. A potem niech sobie pan Trzciński udowadnia, że jego naukowcy z Gdańska są lepsi od profesjonalnego biegłego

A czy ktoś widział tą profesjonalną wycenę?
    Dnia 2026-04-23 o godz. 11:24 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Ja już to pisałem wcześniej, że dla Orlenu wartość godziwa to jest 18,87. W spółkach skarbu państwa tak to działa - jest profesjonalna wycena i robi się po wycenie. Ani mniej ani więcej. Orlen sobie zrobi aktualizację i tyle da na wykupie. Teraz już ich średnie nie obowiązują, ani chyba nawet ostatnia transakcja. A potem niech sobie pan Trzciński udowadnia, że jego naukowcy z Gdańska są lepsi od profesjonalnego biegłego

kolejny mąciciel,Orlen nigdy nie agrumentował,że 18,87 zł to wycena aktywów Energi,napisał,że 18,87 zł urynkawia cenę Energi na gpw względem innych energetyków,to zupełnie inne sprawy,tylko Energę Orlen chce wykupić pozostałych energetyków nie zamierza,więc cena za Energę ma być godziwa,nie rynkowa,a cena godziwa to minimum wartość netto aktywów Energi-minimum,na ile Orlen wycenia aktywa Energi sprawdż sobie w raporcie Orlenu za 24 zbadanym przez biegłego
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: ~piotr1234 [176.106.37.*]
    Akcjonariusz Energi tak nie pisze z szacunkiem
  • czekajac cierpliwie na ponadprzecietne zyski z inwestycji w akcje Energa Autor: ~emeryt [31.0.61.*]
    Orlen ma tak dużo akcji a tym bardziej głosów spółki Energa że można powiedzieć przekłada kase z jednej kieszeni do drugiej dlatego dla Orlenu jest bez znaczenia czy cena emisyjna jest 18,50 zl czy 26 zl czy jeszcze więcej ....Wiec dlaczego nie zgodził sie na ustalenie ceny emisyjnej wyższej ...Jedynym wytlumaczeniem jest umozliwienie objecia akcji nowej emisji przez znajomych krolika wykorzystujac brak kasy u dotychczasowych akcjonariuszy na objecie niwych akcji / watek akcje zastawione itp/ ktorzy beda zmuszeni sprzedac PP / jesli sad nie zablokuje emisji / ...cytujac Orlen ....Cena została zaproponowana w taki sposób, aby była atrakcyjna inwestycyjnie i zachęcała obecnych akcjonariuszy do wzięcia udziału w emisji.....co z tego że jest promocja w sklepie jak brak kasy u dotychczasowych akcjonariuszt ...wiec promocja moze byc przeznaczona dla znajomych królika krórzy sie ukryja wsrod nowego akcjonariatu ...wtedy bedzie motywacja aby Orlen podjol dzialania aby Oni a przy okazji My wspolnie sie radowali z wzrostu kursu ...Czy to metoda wzrostu na GPW czy metoda ceny przymusowego wykupu znajomi krolika moga wtedy zarobic przyzwoicie ....Jesli teza sluszna w ich interesie jest aby teraz kurs nie byl za wysoki aby jak najtaniej zebrac prawa poboru ,dopiero po tej operacji bedzie motywacja do wzrostow ...Na ile prawdopodobne wizje osadzi przyszlosc

https://www.sii.org.pl/18929/ochrona-praw/biezace-interwencje/sii-nie-dla-wycisniecia-akcjonariuszy-energi-przez-orlen-najpierw-trzeba-zmienic-przepisy-o-przymusowych-wykupach.html
  • czekajac cierpliwie na ponadprzecietne zyski z inwestycji w akcje Energa Autor: ~darek [83.28.206.*]
     .....jednej kieszeni do drugiej dlatego dla Orlenu jest bez znaczenia czy cena emisyjna jest 18,50 zl czy 26 zl czy jeszcze więcej ....Wiec dlaczego nie zgodził sie na ustalenie ceny emisyjnej wyższej ..
    -co do zasady zgoda,dla Orlenu to żadna różnica,emisja po 18 czy 26,tylko dokładnie wiesz,że dla znajomych królika to kolosalna różnica,klepniecie emisji po np.26 powoduje następnego dnia kurs w tych okolicach,a tak,dali sobie miesiąć by jeszcze coś skubnąć z rynku w atrakcyjnej inwestycyjnie cenie
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: coxi35 [217.119.78.*]
    wyglada na to ze Orlen wycofal zlecenia kupna...... tak jak sadzilem ..... ... milego weekendu
    Od końca marca nie kupują, pytałem ich
  • Re: sytuacja gorzej niz patowa Autor: coxi35 [217.119.78.*]
    zalosny koniec tej przepychanki widze.... wszyscy straca ..droga do nikad
    Ty bez akcji,więc,czym się martwisz,bo chyba nie o innych;-)
[x]
ENERGA 0,00% 18,88 2026-05-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.