„DAGger – sztylet do sprawozdań finansowych” to koncepcja automatyzacji analizy finansowej prezentowana przez Artura Sieranta (Notoria SA) na konferencjach studenckich. Metoda wykorzystuje grafy acykliczne (DAG) do automatycznego przetwarzania surowych sprawozdań w ustrukturyzowane dane, co pozwala "rozkładać na czynniki pierwsze" sprawozdania finansowe zamiast ręcznego ich przetwarzania. Oto kluczowe aspekty metody DAGger: Nowoczesne podejście: Podejście "inżyniera danych", które porządkuje pozycje bilansowe i wynikowe, zamieniając chaos dokumentów w uporządkowaną strukturę. Automatyzacja: Proces automatycznego przetwarzania sprawozdań finansowych od surowego dokumentu do ustrukturyzowanej bazy danych. Taksonomia vs. Mapowanie: Przewaga podejścia taksonomicznego nad tradycyjnym ręcznym mapowaniem, co zwiększa efektywność pracy. Praktyczne zastosowanie: Prelekcje na ten temat, organizowane np. przez SKN Finansów Przedsiębiorstw Kapitał, pokazują jak technologie zmieniają analizę danych finansowych. Metoda ta stanowi odpowiedź na potrzebę szybszego i bardziej precyzyjnego przetwarzania sprawozdań finansowych.
Znalazłem w sieci informację, że jest wykładowcą uczelnianym i wykłada to. To jakby jego specjalność, fascynacja naukowa. Logika podpowiada, że idea musi/powinna być realizowana numerycznie. Więc w domyśle robota lub potencjalne zadanie dla Moonlita, jako cyfrowego/numerycznego zaplecza Notorii.
Raczej inne pytania postawiłbym. W co dodatkowo oprócz ESG dla Notorii zamierzają wejść ze swoimi kompetencjami w AI? Czyli pod co zamierzają zrobić emisję? Do piątku jeszcze trochę dni. Czy coś więcej przeczytamy w raporcie za 1 kw. 2026 r.? Póki co sprawa poufna bo z istotnym wpływem na perspektywy Spółki i jej kurs. Mam nadzieję, że skoro w sprawie wprowadzenia akcji serii F, G, H oraz I do obrotu podpisali umowę z Autoryzowanym Doradcą, to sprawa ta wreszcie ruszy, bo mam wrażenie, że kisiła się w Zarządzie Giełdy.