Dadzą te 20 groszy a parapodatkiem wezmą resztę. To będzie proporcjonalnie coś w stylu: jedna sztaba dla akcjonariuszy, jedna dla Tauronu i pięć dla Skarbu Państwa.
Wcześniej przepowiadałeś, że nic nie dadzą, że tutaj nigdy nie będzie żadnych dywidend. A ja ci powiem więcej. Myślę, że w tym roku pozostanie na 20 groszach ale za to w przyszłym czyli 27 roku będzie 30, w 28 roku 40 a w 29 roku zgodnie z pierwotnym planem 50 i tak aż do zakładanych 70ciu. A tobie jak typowemu malkontentowi, który został na peronie pozostanie wzdychać do księżyca i jęczeć okresowo na tym forum.
Jutro pojeczy jezyk, jak zobaczy odjazd, bo trumpik znowu pokój ogłosił. Do mają będzie 12-13 do wyników? Jak obstawianie? Wyniki mogą być mega super za I kw.
Troche sie poznecam nad ulomnymi twarzami nieskalanymi ani kropla logiki i rozumu. 350 mln zainwestowane na GPW daloby efekt tez dla nas a te szury lyknely bajeczke ze obcy podmiot bez zadnych gwarancji da im szanse zarobku bo jakies cos idzzie w góre bo tak napisze algorytm . Takie cos widzialem w Dublinie w bukmacherce. Psy sie scigaly elekronicznie na monitorku i mozna bylo obstawiac . Nie wiem nawet czy sie smiac czy plakac aczkolwiek kiedys tez widzialem serie losów grubo kosztujacych i nawet nie bylo nic co mnie skutecznie wyzwolilo z takich pokus. Ale najlepsze co kiedys zobaczylem to byla grupa cyganów scierajacych zdrapki DD
Według mnie dociskanie butem przed odpałem. Końcowa faza korekty spadkowej. Jeśli zakończymy dzisiaj na minimalnym plusie nawet z dużym górnym cieniem to również będzie bardzo dobrze. Jeśli tak się stanie to jutro kontynuacja odbicia.
Short w końcówce odpuścił. Widać, że kupujący powiedzieli dzisiaj shortowi sprawdzam. Na początku uderzyli po czym odpuścili i dali shortowi podziałać i wytrzepać się do reszty. Przed końcowym fixingiem popyt uderzył ponownie. W mojej ocenie popyt od jutra przejmuje kontrolę na energetyce.
Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki na dzień 20 maja 2026 r. na godz. 11:00 w Katowicach
"w sprawie: podziału zysku netto za rok obrotowy 2025 ...
1) kwotę 350 509 878,80 PLN (słownie: trzysta pięćdziesiąt milionów pięćset dziewięć tysięcy osiemset siedemdziesiąt osiem złotych 80/100) przeznaczyć na wypłatę dywidendy dla akcjonariuszy Spółki, co oznacza, że na jedną akcję przypada 0,20 zł (słownie: dwadzieścia groszy)"
20 groszy to przy obecnym kursie raptem 2 procent zysku. To na bezpiecznych obligacjach mamy 4 albo o więcej procent. A przecież jeszcze mogą tej dywidendy nie przegłosować. Jeżeli przez miesiec wojna w Iranie się nie skończy albo wręcz przeciwnie eskaluje to nawet nie chce myśleć gdzie będzie kurs tauronu.
30.03 na stronie Tauronu w Relacjach Inwestorskich w zakładce Raporty Bieżące została opublikowana informacja o tym, że Rada Nadzorcza Tauronu pozytywnie zaopiniowała wniosek zarządu dotyczący wypłaty dywidendy. Powiedz nam zatem tutaj wszystkim, dlaczego akcjonariusze mieliby nie zagłosować za dywidendą. Chcielibyśmy parsknąć śmiechem.
Dla świętego spokoju mogliby nie wypłacać dywidendy tylko przeznaczyć ją na kapitał zapasowy. Coś niedobrego znowu zaczyna dziać się na świecie. Bardzo mnie to smuci. Chodzi oczywiście o epidemie hantawirusa, którą stwierdzono na wycieczkowcu MV Hondius. Jakby tego było mało na pokładzie statku Princess Cruises pojawiło się ognisko norowirusa. Chorych jest już ponad 100 pasażerów i kilkunastu członków załogi. Oczywiście ktoś zapyta jaki to ma związek z Tauronem, polską giełdą albo światową? Proszę sobie przypomnieć jak zaatakował nas covid-19. Co się wtedy stało z giełdami na świecie. Zerknijcie na historyczne wykresy. Akcje tauronu były sprzedawana raptem po 85 groszy!!!!! Ktoś powie, że teraz to jest niemożliwe. Że takie spadki już nigdy nam nie grożą. Nie wiem co będzie więc: Dlatego apeluje o to żeby zakazać krótkiej sprzedaży na GPW.