• Rozliczenie dywidendy Autor: ~Mariusz [5.173.222.*]
    Hej, jestem świeżym inwestorem, otrzymałem dywidendę z Amrestu, od której został pobrany podatek od źródła w EURO, czy w takim wypadku rozliczenie wygląda tak: zawieram informacje o tej dywidendzie w PIT i rozliczam te kwotę od której został pobrany podatek? Czy jeśli podatek został pobrany to mam załatwione płacenie dywidendy?

Oczywiście wiem, że informacje zdobyte tutaj nie są poradą, mimo wszystko chciałbym się zorientować jak to wygląda. Dziękuję!
  • Re: Rozliczenie dywidendy Autor: ~Mariusz [5.173.222.*]
    Czy jeśli podatek został pobrany to mam załatwione płacenie podatku od dywidendy? *** (poprawione zdanie)
  • Re: Rozliczenie dywidendy Autor: ~odi [83.175.176.*]
    na starcie chciałem "pogratulować" pierwszego złotego strzału na GPW świeżemu inwestorowi. Nie ma to jak wybrać spółkę w ciągłym trendzie spadkowym na swój początek przygód z giełdą
    co do pytania, to nie musisz rozliczać w PIT dywidendy, bo podatek został juz pobrany przy wypłacie na twoje konto. w PIT rozliczasz za to zyski od sprzedaży akcji, ale, że masz AMREST to nie przejmowałbym się tym na twoim miejscu, bo to mało prawdopodobne :D
  • Re: Rozliczenie dywidendy Autor: ~Badi01 [91.230.98.*]
    A ja myślę że dobrą wybrał spółkę, nic wiecznie nie rośnie i nie spada. Poczekać a kasa sama przyjdzie.
    ależ ja to wiem. Tylko kupować miałem zamiar przy 10,5. Dziś widzę, że jakieś większe obroty i coś sie dzieje, więc wziąłem 6k akcji :)
    Anyway to raczej teraz (być może) jest moment by kupować, a nie przy 17, nie przy 15 i nie przy 13....
  • Re: Rozliczenie dywidendy Autor: ~janek [5.173.214.*]
    bredzisz choriągiewo, a skąd wiesz kiedy on kupował? może teraz właśnie?
[x]
AMREST -2,10% 11,20 2026-05-07 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.