Po dzisiejszych ruchach (jakby coś drgnęło w stronę emisji po 5.0 zł, ale może to tylko życzeniowe myślenie i będzie np. po 4.5 zł) sprawdziłem akcjonariat na podstawie poprzednich ESPI (wiadomo że nie jest to dokładne), wygląda to tak:
Liczba akcji razem - 15064634 5th Fundacja Rodzinna - 1424065 (9.4%), Miron Tokarski - 1186575 (7.9%), Horizeon Fundacja Rodzinna - 769495 (5.1%), Tomasz Gaszyński - 736453 (4.9%), Kats Fundacja Rodzinna - 725768 (4.8%), Esaliens Parasolowy FIO Subfundusz Medycyny i Nowych Technologii - 500691 (3.3%), Razem powyższe podmioty/osoby mają około 35% akcji.
Rozwodnienie przy emisji 2.2 mln będzie o 15%, ale 5th utrzyma swój poziom (objęcie nowych 200k) i będzie miało ciągle praktycznie 9.4%. Ciekawe czemu tak zwlekają z budowaniem księgi popytu. Szkoda że nie rozegrali tego lepiej pod akcjonariuszy, ale wiadomo...
Aż trzy fundacje rodzinne wysoko siedzą (wiadomo czym są i można obstawiać kim mogą być). Adres fundacji rodzinnej Horizeon został zamazany na dzisiejszym espi, ale przecież można to łatwo znaleźć po jej nazwie.
Jest jeszcze Małodobra-Mazur , która powinna mieć 332k, Roguszczak w czerwcu '25 mial 177k, ale on przez lata raczej zmniejszał zaangażowanie i Wilczyński 610k, ten ostatni robił jakieś ruchy ostatnio
No właśnie część z tych osób mogła (przypuszczenie) założyć fundacje rodzinne, przenieść tam akcje i teraz tak widnieje w akcjonariacie. Po co się to robi? Żeby optymalizować/minimalizować/niwelować podatki po sprzedaniu akcji, a nie wydaje mi się żeby chcieli sprzedawać przy dołku.
Także to może być dobry scenariusz, ten zły to nieudany deal i emisje przez kolejne lata pod oncosnaat, przy czym kurs by pewnie zleciał na 2-3 zł...
Podali chyba tylko że 5HT kupi akcji 204k akcji za 1 mln zł, czyli wyjdzie 5 zł za akcję (minus 10 groszy za samą wartość emisyjną akcji 10 groszy).
To co napisali "ostateczna liczba Akcji Sprzedawanych będących przedmiotem Oferty Publicznej oraz cena ich sprzedaży na rzecz inwestorów zostanie ustalona pomiędzy Akcjonariuszem i Spółką odrębnym porozumieniem, na podstawie przedstawionych przez Firmę Inwestycyjną wyników przyspieszonego budowania księgi popytu na Akcje Sprzedawane."
I tutaj kwestia czy znajdą inwestorów chętnych na 5 zł, wydaje mi się że nie chcieliby taniej puścić, ale nigdy nie wiadomo.
Chyba że przegapiłem jakieś espi/komunikat.
Co z tym ABB, skoro już 13 kwietnia dostali klepnięcie formalne możliwości emisji. Przyspieszone budowanie księgi popytu powinno trwać maksymalnie kilka dni (albo nawet mniej niż dzień). Chyba że czekają z tym aż ktoś pozbiera poniżej 5 zł z rynku, ale to już naciągnięta teoria spiskowa :).
~zen_on odpowiada ~NOWY2026-04-22 14:08IP 212.87.228.*
Nie no, z 3-5 miesięcy będzie można poczekać. Może będzie podbitka pod jakiś news/wycenę/artykuł/grant. A potem jeśli nic się nie stanie kolejne odliczanie :)
Podbitka pod co? :) pod utopioną ulice żeby mogła się tego pozbyć po latach? :) czy żeby załadować bardziej ,mniej rozumnych spekulantow ? :) ale to tylko moje zdanie :)
Jak to pod co? Może pod wyjście tych co mają zarobić. Czym będzie spowodowana? Może czymś typu news, a może czystą spekulacją przez chwilowe odpowiednie kupowanie akcji.
W końcu ktoś kupi te 2 mln akcji po 4.5 czy 5.0 zł za sztukę. A spółka i fundacje rodzinne mają tu akcje, które fajnie, oprócz dużych pensji, byłoby upłynnić. Inna opcja to faktycznie M&A, bo zastanawiające jest to że 5HT sam kupuje 200k akcji po 5 zł.
Ważniejsze pytanie: "dlaczego nie finansują się z otrzymanych dotacji?". Od prawie dwóch lat praktycznie nie tknęli tych pieniędzy, mimo że kamienie milowe są realizowane. Wszystko jest w raportach