Takiej klęski i skali tej porażki szczerze sie nie spodziewałem. Owszem , liczba zablokowanych akcji dawała pewne przesłanki zeby widzieć straty akcji przez shorciarzy , ale skala ich środków podjętych do tego względem efektów jest absurdalnie słaba. Jednak popyt na akcje JSW jest większy niz zakładałem, ,skoro strata operacyjna, jaka kosztowała ich zejście z kursem przekracza sporo ponad milion akcji. Zestawcie sobie dwie najmocniej szortowane spolki - CCC i JSW. Tam szort zarobil masę pieniędzy. Redukowanie długu u brokerow , zejście z pozycji kilkunastu milionów akcji odbyło sie na duzych spadkach kursu. Modelowo wg planu. Short ubija , akcjonariusze wysypują w panice, odkup, zysk. Zobaczcie teraz co sie dzieje na drugim biegunie - JSW. Tutaj każdy spadek kursu wywołany musi byc z udzialem niezwykle dużych sił do niego zaciągniętych, odbywa się kosztem olbrzymich ilości pozyczek i nowego długu. Wtedy short traci akcje na rzecz akcjonariuszy. Wszelka jego redukcja długu następuje jedynie na wzrostach kursu , tylko tak short odkupuje akcje JSW. Matematyka i dane sa bezwzględne. Short kolejna amplitude wahań kursu tworzy sprzedając taniej , kupując drozej. Dwie ostatnie sesje sprzedaży po 27 złotych dzis beda obarczone próbą odkupu juz na wyższych poziomach przez wczorajsze głosowanie sejmowe odnośnie możliwości finansowania. W shorotowaniu chodzi shortowi nie o kurs. Przepraszam, ale dziecko nawet zaniży kurs spolki , gdzie średni wolumen obrotu jest na poziomie kilkuset koła papieru , jeszcze powstały w wyniku mielonki, a wrzuci w rynek niemal poltora miliona akcji. Oczywiście, ze kurs wtedy spadnie. Tyle ze co do zasady , shortowi przy takim zrzucie chodzi głównie o dołączenie akcjonariuszy i wyprzedawanie przez nich papieru. Sama sprzedaz akcji po niskim kursie jest nic nie warta, zysk jest jedynie księgową sztuczką na dany moment. Redukcja tego olbrzymiego oficjalnego długu ( powrot do 10.2024) odbędzie sie znow na wzrostach, gdzie short poniesie kolejne olbrzymie straty operacyjne. Zupełnie inaczej niz short zaklada i zupełnie inaczej niz na CCC , gdzie rozegrali to modelowo. Było troche radości na forum pewnej grupy, myślącym ludziom zostawiam to bez komentarza. Po raz kolejny okaza sie dawcami kapitału, a wam świadomym inwestorom zycze spokoju , nie poddawania sie manipulacji, trwania w swojej strategii i docelowo duzych zyskow. Short chcąc tu zredukować dlug , bedzie musiał isc naprawdę mocno w gore z kursem . Dobrego dnia
szorty grały na czas licząc że nie będzie dofinansowania ale zapomniały że spółka jest po 1 spółka strategiczna po 2 spółka skarbu państwa i szansa na pozwolenie jej na upadek jest niemal zerowa. do tego surowce są cykliczne i im dłużej będą trzymali się swojej taktyki na przeczekanie i próbach dołowania w tym czasie kursu tym zwiększają szanse że w tym czasie rozpocznie się silny cykl koniunkturalny na surowce w szczególności węgiel metalurgiczny, jednym słowem są w czarnej d.
Nie jestem w stanie przewidzieć kiedy, ale jestem przekonany ze to nastąpi. Przytaczałem Ci kilka razy Michaela Burrego i jego historie z big short. Tez juz niemal wszyscy chcieli go rozliczyć z nieudanej inwestycji , a ona jednak zakończyła sie wg jego prognoz. Fajnie ze zarabiasz na kółkach, papier stal sie czytelny , nie spada zbyt nisko przez twardy akcjonariat, short cyklicznie musi rozpoczynać odkup i robi dla was fajne górki, dając dość łatwe źródło dochodów. Zakładam ze jak będziesz grał w ten sposób zostaniesz na peronie któregoś razu . Uważam ze w sytuacji , jakiej short sie znajdzie, łatwiej bedzie o 10zl zysku na akcji w jeden dzien , niż dzis o złotówkę. Skokowo pojdzie na wyzszy zakres i wtedy calkiem mozliwe ze Ci ze strategia wyczekiwania zarobią wiecej jednorazowo , niz kolarze na wszytskich kółkach po 3-4-5 zl zysku na akcji przy dotychczasowych amplitudach. Wyskoczą wczesnie , a prawdziwa gra zacznie sie wyzej. Spokojnie czekamy , widac ze ubijaniem długu kolejny raz nie zredukowali tylko powiększyli bardzo mocno tym razem. Wiec nic nie daje zadnych przesłanek ku temu, by kiedykolwiek zredukowali dlug na spadkach. Skoro nie moga tego zrobić na spadkach, musza na wzrostach. Mysle , ze na duzo większych wzrostach niz chcieliby nam pokazać rysując wykres.
Mogliby jeszcze trochę pożyczyć, bo dzięki tym kółkom dochodzę do 10 k akcji (z 5-6) bez dosypywania dod.kasy, a są chęci na więcej. Myślę, że będą tak jeszcze walczyć do połowy roku lub wcześniej do wyn.1q.
cała narracja o końcu wojny i rozmowach pokojowych (spadki jsw i bogdanka) była wymyślona przez shorta, do jej realizacji był potrzebny jedynie 1+ mln akcji pożyczonych i wywalonych w rynek xdd, a żeby tezę uwiarygodnić pożyczyli też bogdankę i również wywalili. repertuar mają bogaty ale myślę większość Akcjonariuszy już zahartowana. shorty grają zaciekle i pewnie całkiem ze spółki nigdy nie wyjdą choć chciałbym się mylić.
Czytasz newsy? W weekend nowe rozmowy pokojowe plus spotkanie w Białym Domu za kilka dni. Ropa i wegiel juz zaczely spadac. Przecież wiesz co to oznacza dla kursu JSW/Bogdanki...
"Prezydent USA Donald Trump ogłosił, że Iran przystał na kluczowe warunki, w tym przekazanie materiału nuklearnego. Kolejna tura rozmów może odbyć się w najbliższy weekend, a sam Trump rozważa lot do Pakistanu."
Spadło z 36 na 27 i wkrotce poleci na 22, a dla Ciebie to "porażka szorta"?
Zawsze mnie bawi jak po spadkach -20% i wiekszych, odreagowuje +2%, a na forum nagle wielka radosc i hurra optymizm jakby szort zbankrutowal. A pozniej znowu czerwono jak zawsze, ale wtedy nagonow juz nie bedzie bo nagle poznikaja...klasyk.
to bardziej was troli shortowych nie będzie jak kurs ruszy do góry. my tu będziemy do 100+ piękny panie. zapewniam cię że gdyby nie 1+ mln akcji wywalonych przez shorta to rozmowy o pokoju nie miałyby dużego wpływu na kurs
100+ xD, dawaj 500 od razu...i kto tu jest trollem. 22 w zasiegu bo to ostatni dolek sprzed podbitki pod wojne w Iranie. Wojna wygasa, rozmowy pokojowe w weekend, wiec i podbitka wygasnie za jakis czas. Ceny ropy juz zlecialy ponizej 100 i nie rosna od jakiegos czasu.
Uwierzylbym jeszcze od biedy w 40 na JSW jakby byly same pozytywne dla kursu infa jak np. pobór w USA i desant na Wyspe Kharga plus duże straty USA wskazujace na drugi Wietnam na wiele lat. Wtedy węgiel i ropa w górę. Ale to sie nie dzieje i pokoj coraz blizej.