• Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ice_goru [109.243.244.*]
    Witam,

Mam mało czasu przez obowiązki, ale dodam swoje 3grosiki. Nie ukrywam że poruszył mnie i wykrzesał chęci do zabrania głosu post mistrza, który rozbawił mnie do łez (swoją drogą naprawdę paskudną dystrybucję wam robią na Nano, bez złośliwości)

Tak więc - na pierwszy rzut oka jest to absolutnie fatalny komunikat, najgorszy jaki może być, nooo może poza bankructwem Spółki, ale jest kilka kwestii na które nie zwrócił nikt uwagi, a warto o nich wspomnieć.

Pierwsze kwestia - jest to bardzo dziwna emisja jak na Medinice, bo to pierwsza emisja która nie jest emisją ratunkową.

Drugie - emisja jest na bardzo dużą kwotę. To są 4-5 lat funkcjonowania, lekko, bo obecnie kosztowy jest tylko projekt AC, na który mają 50% refundacji, a więc nie mają dużych wydatków. No więc rodzi się pytanie po co?

Możliwości jest kilka, a żadna nie jest pewna. Są też pytania dodatkowe - czy PZU się na to zgodzi oraz najważniejsze - dlaczego Prezes sprzedaje akcje teraz. O co mi chodzi - w grudniu Prezes zwołał Walne i dopiero po przegłosowaniu sprzedał akcje, czyli w momencie gdy miał pewność że emisja przeszła. Było to logiczne nie mając pewności czy emisja nie zostanie oprotestowana/zaskarżona. Teraz jest inaczej.

No to idźmy dalej. Dlaczego emisja tu, teraz i taka duża?
    Jedną z opcji która wymieniacie jest jakaś perspektywa przejęcia (zakładam że chodzi o jakiś bliżej nieokreślony projekt kardiochirurgiczny). Uważam że to ślepa uliczka i na tym etapie rozwoju była by to zła decyzja. Przejęcie jakiegoś projektu za dodatkową kasę z emisji odczytywałbym wręcz negatywnie. Nic by to nie zmieniło, 15mln$ to trochę mało na szaleństwa, a nowy projekt też wymaga finansowania.

Kolejna sprawa - tak duża kasa może być na wieloletnie spokojne funkcjonowanie Spółki, ale to może sugerować że przedłuża się i to mocno termin sprzedaży. Tu również trochę brak logiki. Taka ilość kasy daje perspektywę funkcjonowania na wspomniane 4-5lat, ale nawet fundusze nie przyszły tu czekać tyle czasu na... potwierdzenie, gdy urządzenia są na etapie jakim są. Bo tak, rynek przy 65zl powiedział jasno STOP - oczekujemy potwierdzenia zapowiedzi aby iść dalej.

No więc po co? Zastrzegam że to moje prywatne zdanie, nie ma pokrycia w faktach, proszę nie brać tego za pewnik, ale tak na mój chłopski rozum (a ten jest najlepszy na takie sprawy):
    1) Prezes chce mieć stabilny akcjonariat w postaci dużych funduszy. Z wielu powodów. Umówmy się krótko że My, ulica, jesteśmy akcjonariatem spekulacyjnym i niestabilnym, który kieruje się emocjami i nie potrafi ani wyceniać realnego potencjału Spółki ani dłużej usiedzieć na akcjach. Nie dziwcie się że nikt Nas nie chce xD
    Co ważne - końcem kwietnia i początkiem maja będą znane portfele większości funduszy. Ktoś tu mocno pakował akcje przez 3mce i nie była to Uniqa (tu chyba dane z cząstkowych raportów). Jeśli dojdą kolejne fundusze i ulica się o tym oficjalnie dowie to tym bardziej wspomniana "ulica" tych akcji oddawać nie będzie chciała. A fundusz nie chce 1tys czy 2, tylko właśnie taki 1mln szt. Jak to kupić z rynku z takim arkuszem?
    2) z uwagi na chronologię - sprzedaż akcji dla funduszu (który poznamy pewnie jutro po sesji - piątek) a dopiero później emisja akcji dla Prezesa (inaczej niż było to w grudniu) oraz etap na jakim są urządzenia, uważam że to może być ostatni element negocjacji. O co chodzi - jeśli jest kupiec, zainteresowany urządzeniem, to widzi też że w kasie Medi nie ma za dużo kasy (jak widzi 2-3mln$ to musi mieć niezły ubaw i chyba myśli że Prezes to musi ledwo zipieć a jego spółka jedzie na oparach) i będzie przedłużał negocjacje aby wycisnąć przysłowiową cytrynę którą ciśnie przez brak gotówki, i to nawet jeśli kwota nie jest dla kupca specjalnie istotna (dla nas jego podłoga to będzie sufit), ale tak będzie. Jeśli tak by było, choć to podkreślam moja mocna spekulacja, to blisko 60mln zł zapasu gotówki wybija ostateczne argumenty kupcowi - Sanjeev może negocjować w nieskonczoność. Wtedy na walnym głosowalibyśmy emisję dla Prezesa który osiągnął wymierny sukces i to mi się spina w logiczną całość jeśli chodzi o chronologię z tą sprzedażą. Za taką emisją dla Prezesa zgodziłbym się zagłosować. W innych okolicznościach nie byłbym taki pewny że tym razem nie będzie zaskarżenia emisji, a to już ogromne ryzyko. W takich okolicznościach logiczna byłaby raczej zapowiedź emisji a jeśli przejdzie to dopiero chwilę po tym sprzedaż akcji przez Prezesa do funduszu (jest kasa, Prezes spokojnie czeka na otrzymanie nowych akcji), czyli tak jak w grudniu, a nie odwrotnie - tak jak teraz. Aż takiego ciśnienia na brak gotówki też nie mają żeby tak ryzykować. Naprawdę bardzo ciekawa sytuacja do analizy.

Na koniec - z uwagi że mam i zamierzam mieć akcje po tym komunikacie, traktujcie mój wpis jako nieobiektywny. Może jestem szalony a może wprost przeciwnie - jestem geniuszem, ale moje kreski mówią mi - trzymaj akcje. Kwestia tygodni i się okaże czy miałem racje. Nie namawiam nikogo do trzymania akcji, co więcej - zachęcam do rozważenia czy nie pozbyć się części pakietu. Według indywidualnego i spokojnego uznania. Ja jednak przyszedłem tutaj po "złote runo" i nie dam się ruszyć z ani jednej akcji do sprzedaży urządzeń.

Spokojnego wieczoru i głowa do góry - fund też musi widzieć potencjał w Spółce pakując tyle akcji po 50zł
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~TR [31.175.6.*]
    Wszystko ładnie, pięknie, piszesz, że fundusz nie chce 1, 2 tys akcji, tylko 1 mln. Zrobi się kolejną emisję jak fundusz będzie chciał, były już dwie, nie da się zrobić trzeciej?
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~kadu_z_lekka_szydera [188.122.27.*]
    a może prezes właśnie liczy na zaskarżenie emisji gdyż najlepiej na tym wyjdzie .... z 58 mln zł gotówki w siatce z biedronki.

Nie zastanawia Cię dlaczego ojciec sukcesu prof Suwalski jak dotąd tak bezkrytycznie pozwala rozwadniać swój udział w spółce ?

Gdyby nowa emisja jedna doszła do skutku to prof. Suwalski spada ze swoim pakietem pod próg . Gdyby wtedy postanowił on wyjść z inwestycji to nawet się o tym nie dowiemy a potem gasimy światło.

• Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~Sonia [83.175.184.*]
    tak, ofe związany regulacjami, na którego ręce patrzy KNF patrzy wyda 60 baniek, żeby Suwalski mógł sypać swoje 24 bańki po dzisiejszej wycenie. Geniusz z lekką szyderą...
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ice_goru [109.243.244.*]
    Ja rozumiem Kadu Twoje rozgoryczenie, doskonale rozumiem, ale nie dorabiajmy teorii niepotrzebnych. Prof Suwalski jako członek zarządu bedzie musiał informować i tak o sprzedaży akcji, n8e zwalnia go z tego zejście poniżej 5%. Masz zarobek, stwierdzasz że już nie wierzysz w sukces sprzedażowy i to Ci wystarczy to sprzedaj. Tylko obiecaj przemyslec na chłodno decyzję, bo narazie bardzo emocjonalnie do tematu podszedłeś. I tylko tyle. aha, no i niezależnie od decyzji zostaw chociaż jedną akcję żeby przyjechać na walne! xD
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~Stachu [46.187.203.*]
    Przecież grudniowa emisja miała dać płynność i spokój w negocjacjach i teraz kolejna z tego samego powodu?
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~TR [31.175.6.*]
    Ta teoria goru kupy się moim zdaniem nie trzyma, ale czas pokaże kto miał rację
    Trzyma się, trzyma. Tylko patrzysz nie w tym kierunku co trzeba
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~gracz [185.102.190.*]
    Dnia 2026-04-16 o godz. 23:34 ~TR napisał(a):
    > Wszystko ładnie, pięknie, piszesz, że fundusz nie chce 1, 2 tys akcji, tylko 1 mln. Zrobi się kolejną emisję jak fundusz będzie chciał, były już dwie, nie da się zrobić trzeciej?

Nie kumasz gieldy.....zobacz taki SCANWAY...zrobil od 2024 roku 3 emisje akcji...piewrsza za 3.5 M pln...po 35 PLN....za akcje...druga w 2025 roku juz za 75 PLN...3 po 150 PLN....Wszystkie w takim samym systemie co na ICE.....spzredaz akcji przez prezesa i kupno przez nowych inwestorow....Zaczynali przy kapitalziacji 40-50 M PLn....teraz kurs SCW..jest po 400 PLN...a Kapitazlaicja spolki to 665 M PLN.....spolki ktora ma za 2025 rok 27 M przychopdow 2 M w plecy....i ma 20 M w kasie spolki.....

Ta emisja jest po to zeby akcjonariat ICE jeszcze bardziej wzmocnic....Moim zdaniem Goru sie myli ze jest problem z Neghocjacjami bo ON zakalada ze jest JEDEN KUPUJACY ale chetnych jest wiecej....wiec ten jeden nie ma takiej mocy zeby stawiac ICE pod ścianą......nie mowilby o tytm ze Inne systemy nie szly za mniej niz 250 M $ .....a CC ma znaczne przewagi.....

Inna lkwestia jest taka ze faktycznie mowil ze o emisji raczej nie mysli bo do ICE wplynioe potezna kasa wiec ...bedzie myslal jak spolka ma wyplacuic akcjonariuszom czesc tej kasy.....ALE....widocznie uznal ze ....Kolejnny DUZY gracz ze sporym pakietm akcji bedzie ....przynosil znacznie wiecej korzysci...niz...to ponad 1 M akcji dodatkowego rozwodnienia.....

JA tam nadal ufam prezesowi ze WIE CO ROBI.....w koncu..to ON finansuje spolke....w ostatnim czasie...to JEGO pieniadze ....z tych spzredazy JEgo akcji zasilaja ICE.....to ON ....w sumie w kilka miesiecy wplaci do spolki 70 M PLN......majac praktycznie ciagle podobna ilosc akcji co rok temu ( ma troche wiecej bo zrealizowal emisje motywacyjna).....

JAk sadzicie Prezes dziala na wlasna SZKODE??....wplacajac do kasy spolki 70 M PLN....i majac po tych transakacjach w sumie 1.16 M Akcji po sredniej cenie 50 PLN...

HEJ.....
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~Joker [37.30.6.*]
    Na razie nie mamy zbyt wiele wiedzy, więc można jedynie dorabiać teorie. Dużo by odsłoniło gdybyśmy wiedzieli co to za OFE, bo może być powiązany z potencjalnym kupcem wszystkich urządzeń i być częścią dealu, a może to znowu PZU. W każdym bądź razie kapitalizacja, po tym ruchu się zwiększy. A może do żadnej emisji nie dojdzie, może taki ruch żeby pchnąć kurs, albo odebrać ulicy część akcji. Pożyjemy zobaczymy.
    1. To jest fundusz emerytalny. Nie jest napewno powiązany z kupcem,
    2. Dzisiaj poszła pakietowka od prezesa do funduszu a więc do emisji dojdzie,
    3. Nowy fundusz poznasz szybko, może nawet jutro przed sesją (tak było chyba z PZU po transakcji),
    4. PZU nie będzie tym kupcem, mają wystarczająco duży pakiet. Liczę na drugi duży fundusz dający stabilizację kursowi. Mam swój typ, bo za dużo tych funduszy w Polsce teraz nie ma, ale nie chcę uprawiać zgaduj zgaduli. Niedługo się dowiemy. Ruch ze sprzedażą odczytuje pozytywnie, czyli inaczej niż robi to większość
    Ale jakiej wiedzy nie masz??.....

Chyba wystarczy taka wiedza..ze Prezes Wladuje w ICE..w wsumie 70 M PLN..prywatnego HAJSU..w tych 2 emsiajch....i ze ponad 1.1 M akcji....bedzie mial po 50 PLN.....

To chyba wystarczajaca wiedza.....Ja tam sie dobrze z tym czuyje ze mam DUZO..DUZO nizsza srednia niz prezes i OFE....i ze Prezes z tych spzredanych Akcji nie chce kupowac Willi w hioszpani czy Jachtow....w MIAMI.....tylko TA kjase LADUJE W SPOLKE....i ze jego srednia cena akcji w MEdinice ......poteznie wzrasta.,...TO wiemy.,...i ja sie akurat z TYM BARDZO DOBRZE CZUJE....bo skoro ODFE kupuje akcje po 50 PLN.....od prezesa...i Prezes TĄ CAŁĄ kase pakuje DO SPOLKI....w zamian za NE akcji po 50 PLN.....to CHYBA LOGICZNE JEST ...ze WIE CO ROBI.....BO to ON faktycznie ze swoich prywatnych pienidzy finansuje spolke od pewnego czasu.....i JAkos nie DRYGA.....ze wielu innych akcjonariuszy jak np PZU..czy wielu drobnych nma obecnie duzo nizsza...cene kupna niz nn bedzie mial.....

MYSLENIE...NIE BOLI....

HEJ...
    Ale graczu robisz wodę z mózgu ludziom. Prezes posiadane przez siebie akcje obejmowane za garść orzechów po raz kolejny sprzedaje chętnemu inwestorowi (tym razem ma to być fundusz) za jakąś tam kwotę i następnie za tę samą kwotę kupuję akcje nowej emisji. Trik ten udał się już prezesowi n razy. Wszystko co Prezes włożył w spółkę to garść orzechów oraz lata pracy i swój wysiłek (chwala mu za to) , które były opłacane przez akcjonariuszy programem motywacyjnym i pensją.
    Dnia 2026-04-17 o godz. 00:50 ~kadu_z_lekka_szydera napisał(a):
    > Ale graczu robisz wodę z mózgu ludziom. Prezes posiadane przez siebie akcje obejmowane za garść orzechów po raz kolejny sprzedaje chętnemu inwestorowi (tym razem ma to być fundusz) za jakąś tam kwotę i następnie za tę samą kwotę kupuję akcje nowej emisji. Trik ten udał się już prezesowi n razy. Wszystko co Prezes włożył w spółkę to garść orzechów oraz lata pracy i swój wysiłek (chwala mu za to) , które były opłacane przez akcjonariuszy programem motywacyjnym i pensją.

Ty jestes kuzynek GLAPY??...czy jak.....??...On ze straty NBP chcial zrobic 200 MLD zysku....z

Nie kumasz prostej rzeczy....ze Prezes nie obejmie akcji za GArsc orzechow..tylko za 58 M PLN....i ta kasa ZASILI MEDINICE...czyli bedzie wlanoscią...... Wszystkich akcjonariuszy....LAcznie z PZU....OFE...PREZESEM ...Prof.Suwalskim...i MOJA.....i wielu innych....TOI samo bedzie z kasa....z komercjalizacji CoolCryo....i zeby byl sprawiedliwy tego Podzial...to spolki wyplacaja Dywidendy....czy robia skupy akcji....po jakiejs np wysokiej cenie..woczas dziala sie ta kasa z Akcjonariuszamui....Wprostproporcjonalnie do ich udzialu.....w Tej FIRMIE...

Podstaw koles nie wiesz..czym jest SPOLKA AKCYJNA.....

P.S....Jesli uwazasz ze to takie proste...jak to przedstawiasz...to zaloz wlasna spolke...z garcia orzechow ( bo nie mam watpliwosci ze na wiecej cie nie stac)...znajdz Finansowego..opitol mu akcje za 60 M PLN.......i zostan MULTIMILOIONEREM..............BBBBUUUUUHAHAHHAHAHAHAHAAAAAA.....

Ty masz jednak farta, że przy 13 zł przykleiłeś się do statku
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: alicja1992 [37.31.47.*]
    Jeśli chodzi o fundusz to stawiam na OFE NN
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~Kwinto [77.236.9.*]
    Oby jednak nie Alicjo, oni jakoś przynoszą pecha :) Ale to są tylko spekulacje dla zabawy.
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~kadu_z_lekka_szydera [31.60.106.*]
    Jak u to był NN to bardzo ciekawe jak wytłumaczyliby sprzedaż akcji ICE w okolicach 13 PLN jakieś 1,5 roku temu .
    To nie będzie NN. Tu nie mam raczej wątpliwości. Co do wciskania drogich kwitów funduszom, o czym pisze Kwinto, na innych Spółka (Merc, OAT, scope) to zwrócę tylko uwagę że to odbywało się po sukcesie na tamtych spółkach a nie przed. Łatwiej było przekonać fund do wyłożenia kasy, niż w sytuacji kiedy realnego sukcesu, poza uzyskaniem FDA (no jest jakimś argumentem uzyskanie pierwszego FDA na urządzenie klasy III), takowego nie ma. Już pomijam fakt że zakup dot tak dużej ilości akcji (przeciez bez sukcesu oni z tych akcji nie wyjdą nigdy). Wszystko jest tu inaczej robione niż zwykle i jedyne co spina to w jakiś sens to faktycznie wartość i potencjał tych urządzeń które muszą być ogromne i rzeczywiście musi być też ogromny ciąg ze strony kupców na ich nabycie, co mogło by przekonać poważne Fundy do tak dużego zaangażowania na takim etapie.

Do zapamiętania - najlepsza strategia na giełdzie jest podążanie za dużym kapitałem. Duży kapitał właśnie wchodzi, a Kadu podejmuje w emocjach decyzję o wychodzeniu. Także Kadu, nie chce nachalnie Cię przekonywać ale przemyśl sprawę. Jak Ci się źle dźwiga plecak to może zredukuj pozycję i np. odzyskaj kase która włożyłeś. Żeby była jasność - o kurs sie zupełnie nie martwię, bo zadbają o niego fundusze, które zapewne chętnie odbiorą wszystko
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~BDG [79.162.11.*]
    Jemu nie masz co tłumaczyć. To odklejony gość z zerowym poziomem wiedzy tak o spolce jak i całościowo o giełdzie. Zobaczymy czy do emisji realnie dojdzie i na co ma pójść! Może kadu warto jeszcze chwilę poczekać co by przypadkiem nie opuścić łajby tuż przed wielkim finałem? Już tyle irytacji przeżyliśmy na tej spółce, że i 3 „ostatnią emisję” przetrwamy xD
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: alicja1992 [37.31.47.*]
    Drogi Kwinto, mnie na Mercator nie przynieśli pecha :))
  • Re: Ekstradycja... Znaczy emisja Autor: ~Kwinto [77.236.9.*]
    Na Mercatorze Droga Alicjo wszystkich frajerów wyrolowala Anabaza i wywiady dla ulicy Prezesa a najlepszym numerem był słynny skup akcji którego Prezes się wypierał a potem dziwnym trafem skorzystał :) Ja onegdaj NN też ograłem na Compremum które ostatnio zbierałem na wsparciu jak dostali z sądu decyzję ugody z PKP na prawie 400 mln.
[x]
MEDINICE -6,81% 68,40 2026-04-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.