Po wynikach to wiadomo wodospad, minus 10-12% na przestrzeni 2-3 dni.. Pytanie, z jakiego poziomu. Czy będzie jeszcze podbitka przed wynikami i zjazd będzie z poziomu 31-32, czy raczej z obecnego poziomu, wtedy będziemy testować 25.
No wiadomo...
Weź szorta jak wiadomo, a ja jedynie czego jestem pewny, to zmiany.
Liczę po cichu na fajny odkup, ale co będzie, to nawet wróżka nie wie.
Wg mnie nic nie zmienia wyniki na kursie , każdy wie ze bedą na dużej stracie, consensus rynkowy tez taka zaklada , a byc moze nawet te wyniki będą powyżej consensusu, wiec lepsze niz spodziewane, co siła rzeczy samo w sobie nie miałoby negatywnego wpływu na kurs. Tu za spadkami i podażą stoi tylko short od dłuższego czasu , jeśli uważasz ze zrobi zrzut po wynikach - kto wie, moze masz racje, tyle ze patrząc na to ile juz wrzucili w obecne spadki , pod jaka presją odkupu są ..to strata potencjalną kolejnych akcji wrzucanych po promocyjnych cenach nie specjalnie bylaby w ich interesie .
Sam zauważasz, ze sprzedają pozyczone akcje , wiec musisz byc swiadomy konieczności ich odkupu. Do tej pory każdy odkup shorta odbywał sie na wzrostach i po ostatniej ich podazy wszelkie dane wskazują ze bedzie podobnie, czyli.ogromny wzrost liczby pożyczonych akcji i rownie pokaźny wzrost akcji zablokowanych na S w arkuszu.
Przeszłośc byla juz wyceniana w 4q2025, w grudniu akcje byly nawet po 21 zl ze względu tez na niskie ceny ACF na poziomie 170-180 dolarow. Dzis cenę jsw kształtuje przyszlosc i obecna cena wegla na poziomie 230 dolarow. To jest istotne dla wyceny, zauwaz ze instytucjonalni zbierają drugi miesiąc z rzędu i luty + marzec powiększyli portfel o 1.2 mln akcji, gdzie zbierali akcje powyżej obecnej ceny. Niech short robi zrzut, moze sie znajdzie kilku naiwnych co wywali po wynikach , ktore sa znane. Na pewno TFI chętnie taką podaz przyjmą i w wtym miesiącu tez kilkaset kola akcji dokupią.
Jak rozmawialiśmy niedawno to skłaniał się kolega do twierdzenia, że szorty wrzuciły "wszystkie" pożyczone akcje w rynek. To by oznaczało, że nie mają na kolejne zrzuty już... albo, że musieliby jeszcze pożyczyć.
tutaj jest klasyczny przykład transferu kapitału od aktywnych do cierpliwych, szorty ostatnio nad wyraz aktywne wywaliły rekordową ilość, którą znowu przyjdzie im odkupić goniąc kurs
Zakładam, że pod wyniki znowu będzie próba zwałki. Klasyczne 2 lub 3 strzały. Czy tak będzie nie wiem. Założyłem sobie takie działanie i tego się trzymam. Ucieknie to trudno... To nie rekomendacja.