• Czy Bank może ODMÓWIĆ założenia konta Autor: ~damian [217.97.142.*]
    Chciałem założyć w BH rachunek CitiDirect. Niestety na formularzu było pytanie o nazwę pracodawcy. Ponieważ uważam, że taka informacja nie jest niezbędna dla Banku do założenia prostego ROR (bez limitów kredytowych) postanowiłem w to miejsce wpisać BRAK. W końcu ktoś z Citibanku do mnie oddzwonił i dalej drążył temat pracodawcy - wobec tego powiedziałem, że nosi on nazwę BRAK S.A.
    Mimo wszystko Bank nadal odmawia założenia konta.

Czy Bank może żądać podania przez klienta danych nieistotnych dla danego produktu (chciałem założyć tylko ROR, bez jakichkolwiek limitów)? Czy zdarzyła wam się już podobna sytuacja? Po co bankowi nazwa pracodawcy?
  • Re: Czy Bank może ODMÓWIĆ założenia konta Autor: ~ja [193.109.225.*]
    Jeżeli we wniosku o założenie konta, który wypełniałeś była informacja na temat nazwy pracodawcy to z tego wynika, że ten Bank wymaga takiej informacji. W związku z tym, że jej nie podałeś Bank skontaktował sie z Tobą, aby ustalić jej nazwę. Jeżeli w rozmowie z pracownikiem Banku podałeś nazwę "BRAK S.A" to Bank mógł potraktować podaną informację jako niewiarygodną w związku z czym otrzymałeś odmowę.
  • Re: Czy Bank może ODMÓWIĆ założenia konta Autor: ~graal [79.191.180.*]
    g... prawda, bank nie może odmówić założenia normalnego ROR, a jeśli tak, to wal do rzecznika... każdy może założyć ROR i nie musi mieć pracodawcy, oni z shitibanku tylko chcą ewentualnie zrobić cross-sell i wiedzieć gdzie pracujesz aby wpier... ci dodatkowe produkty :-)
  • Re: Czy Bank może ODMÓWIĆ założenia konta Autor: ~wewe [89.76.79.*]
    jesli ma powod to moze...

...a co moze byc uznane za powod?

zalezy od okolicznosci, szczerze mowiac bank moze np. obslugiwac jedynie okreslonych klientow i moze odmowic obslugi kogos kto do tej grupy nie nalezy
  • Czy Bank może ODMÓWIĆ założenia konta Autor: ~karolsia63 [94.42.51.*]
    kazdy bank moze odmowic klientowi zalozenia konta z waznych i znanych tylko sobie, przyczyn. np byly pracownik, awanturujacy sie wczesniej klient itp. jezeli w twoim przypadku tak nie bylo, to niestety, ale to czyjas zla wola. bankowi do niczego nie sa potrzebne dane, skad masz pieniadze. a jak uwaza, ze sa lewe, to zawiadamia odpowiednie urzedy. bylo wpisac, ze pracujesz w CBŚ lub CBA, to teraz 'trendy' instytucje. i by bylo po problemie. co do wciskania produktow, zgode marketingowa zawsze mozna wycofac, wiec dzwonic nie powinni, a w placowce zawsze mozna grzecznie odmowic, jak po raz 100tny beda pytac sie, czy masz u nich karte kredytowa....
  • Re: Czy Bank może ODMÓWIĆ założenia konta Autor: ~Jogi [89.78.240.*]
    Prawdopodobnie podetknęli klientowi wniosek o otwarcie konta z możliwością przekraczania salda rachunku. Citi teraz ostro wciska te debety swoim klientom.